Οι τελευταίες διαγνωστικές και θεραπευτικές εξελίξεις σε πολλά θέματα της Νευρολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην πατρίδα μας και παρουσιάσθηκαν αναλυτικά οι νευρολογικές επιπλοκές της νόσου από τα Νευροανοσολογικά δεδομένα έως την Αγγειακή Νευρολογία συζητήθηκαν στο 31ο Πανελλήνιο e-συνέδριο Νευρολογίας στο οποίο συμμετείχε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολύ μικρότερη φαίνεται ότι είναι η συνύπαρξη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων σε ασθενείς με SARS-CoV-2 σε σχέση με τις πρώτες αναφορές από μελέτες στην Κίνα, ενώ, σημαντική για την μετάδοση και κατά συνέπεια την προστασία είναι η παραμονή του ιού στον αέρα για αρκετή ώρα. Επίσης, σημαντική είναι η συμμετοχή του γαστρεντερικού που πολλές φορές δρα ως Δούρειος ίππος σε νευρολογικά και ανοσολογικά νοσήματα.
Συγκεκριμένα στο πεδίο των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (AEE) οι τελευταίες εξελίξεις στις νέες θεραπείες στην οξεία φάση αναδεικνύουν περισσότερες επιλογές στην ενδοφλέβια θρομβόλυση καθώς αναμένονται και οι τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ της τενεκτεπλάσης.
Φαίνεται σήμερα να είναι λιγότερα τα κριτήρια αποκλεισμού και οι αντενδείξεις ενώ δίνεται η δυνατότητα επέκτασης του χρονικού παραθύρου με τη χρήση ειδικών πρωτοκόλλων. Αυτό σημαίνει πιθανό όφελος για μεγαλύτερο αριθμό ασθενών που είναι σημαντικό να προσέρχονται άμεσα στο νοσοκομείο με το πρώτο σύμπτωμα όταν ιδιαίτερα νιώσουν αιφνίδια αδυναμία στο χέρι τους, διαταραχή στην ομιλία ή στραβώσει το πρόσωπό τους (Χέρι-Ομιλία-Πρόσωπο= Ασθενοφόρο : ΧΟΠΑ).
Στη συνέχεια οι ειδικοί αναφέρθηκαν στις νέες προκλήσεις και λύσεις για την θεραπεία της γενικευμένης επιληψίας καθώς και στον τομέα της πολλαπλής σκλήρυνσης (ΠΣ) όπου επικαιροποιήθηκε η γνώση για την ανοσοπαθογένεια της νόσου και τη θεραπευτική της αντιμετώπιση. Στο σύνολο σχεδόν των συνεδριάσεων για την ΠΣ, μέρος της συζήτησης που αναπτύχθηκε αφορούσε την επιτυχή και ασφαλή διαχείριση της νόσου σε συνθήκες πανδημίας COVID 19.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας (ΕΝΕ), καθηγητής Ν. Γρηγοριάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ενδιαφέρον της πολιτείας για την ανάπτυξη της Ιατρικής της Ακριβείας στην Ελλάδα και όσον αφορά τη Νευρολογία, στην Εμβληματική Δράση: Εθνικό Δίκτυο Έρευνας Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων της ΓΓΕΤ. Τόνισε επίσης, τις ιδιαιτερότητες των Νευρολογικών νόσων και τον οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να γίνει πραγματικότητα στο μέλλον η διάγνωση και θεραπεία τους με όρους «Ιατρικής της Ακριβείας».
Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα θέματα για την κεφαλαλγία καθώς, αφορά ένα σημαντικό τμήμα του γενικού πληθυσμού. Συζητήθηκαν ειδικές καταστάσεις όπως η νευραλγία και η ημικρανική κατάσταση δηλαδή εμμένουσες κρίσεις ημικρανίες καθώς και οι νέες θεραπείες που έρχονται.