Έπαινοι για τη γρήγορη αντίδραση των ελληνικών αρχών στην καταστροφή της Μόριας από τον Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή. Έκκληση για κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.
Έκπληξη και κατακραυγή προκάλεσαν στη Γερμανία- και όχι μόνο- οι τραγικές εικόνες από την κατεστραμμένη Μόρια. Μετέωρο το ερώτημα για τις ευθύνες, άγνωστο μέλλον για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που κοιμούνται στους δρόμους. Τη δική του αποτίμηση κάνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Ευρωβουλή, Μάνφρεντ Βέμπερ, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF): "Πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια του συγκεκριμένου περιστατικού", λέει ο Γερμανός πολιτικός.
"Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έβαλαν τη φωτιά μετανάστες που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και δεν ήθελαν να μπουν σε καραντίνα. Πρέπει να ξεκαθαριστεί αυτό. Θα ήθελα να εκφράσω τον σεβασμό μου για την ελληνική πυροσβεστική, για τις ελληνικές αρχές, γιατί δεν υπήρξαν θύματα, δόξα τω Θεώ. Γιατί η πυροσβεστική παρενέβη και τα μικρά παιδιά έχουν ήδη απομακρυνθεί από το νησί. Από αυτή την άποψη η ελληνική κυβέρνηση έδρασε γρήγορα, δείχνοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης".
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, είναι ο συνασπισμός των κεντροδεξιών κομμάτων και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη Ν.Δ. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ τονίζει την ανάγκη για πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη και για μία κοινή στάση στο μεταναστευτικό, εστιάζει όμως και σε εκείνους που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας και, όπως επισημαίνει, πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. "Θα καταφέρουμε τελικά να σπάσουμε τον γόρδιο δεσμό;" διερωτάται.
"Θα ήθελα να επισημάνω ότι ακόμη και μεταξύ αυτών των ανθρώπων, που διαμένουν στον προσφυγικό καταυλισμό, βρίσκονται πολλοί, των οποίων η αίτηση για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί. Το ποσοστό απόρριψης για τους πρόσφυγες που χτυπούν την πόρτα μας, στα εξωτερικά σύνορά μας, φτάνει το 60%. Είναι λοιπόν σημαντικό ζήτημα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και πρέπει να βρούμε λύσεις. Αλλά εξίσου σημαντικό ερώτημα είναι το πως θα επιστρέψουν, για παράδειγμα στο Αφγανιστάν ή σε αφρικανικές χώρες, εκείνοι των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί".
Πρόσφυγες από τη Μόρια στη Γερμανία;
Τις τελευταίες ώρες εντείνεται και στη Γερμανία η συζήτηση για πιθανή άφιξη περισσότερων προσφύγων και μεταναστών. Ήδη ο υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας, Γκερντ Μίλερ, που επίσης ανήκει στους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), όπως και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, προτείνει να αναλάβει το Βερολίνο άμεση πρωτοβουλία για την υποδοχή 2.000 προσφύγων από τη Μόρια.
Σε αυτό το σημείο ο Μάνφρεντ Βέμπερ φαίνεται πιο επιφυλακτικός: "Επικροτώ το γεγονός ότι, τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και τοπικό επίπεδο, είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε. Θα ήθελα όμως να ξεκαθαρίσω το εξής: το 2015 είχαμε ανοίξει τις πόρτες, δίνοντας την εντύπωση ότι η Γερμανία θα λύσει μόνη της το πρόβλημα. Αυτό ήταν το σήμα που δόθηκε. Κατανοώ ότι στο Βερολίνο δεν θέλουν να ξαναγίνει αυτό, γι αυτό λέμε ότι τώρα θέλουμε μία ευρωπαϊκή λύση. Ο καθένας πρέπει να συνεισφέρει. Κανένα από τα κράτη-μέλη δεν μπορεί να αυτοεξαιρείται και να λέει 'εμένα δεν με αφορά το θέμα'..."
Οι τακτικές κινήσεις του Λονδίνου
Κύρια αφορμή για τη συνέντευξη Βέμπερ στη Γερμανική Ραδιοφωνία ήταν προφανώς μία άλλη επίκαιρη πρόκληση για την ΕΕ και συγκεκριμένα ο αιφνιδιαστικός ελιγμός της Μ.Βρετανίας να ανατρέψει τα συμπεφωνημένα για το Brexit, προτείνοντας μονομερείς αλλαγές στο τελωνειακό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας και μάλιστα με την παραδοχή ότι αυτή η "τροποποίηση" πράγματι αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το ζήτημα εστιάζουν τα περισσότερα ερωτήματα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας.
Η εκτίμηση του Μάνφρεντ Βέμπερ: "Ακόμη δεν γνωρίζουμε 100% αν πρόκειται για κίνηση τακτικής- θέλουμε άλλωστε να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση και να έχουμε αποτέλεσμα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου-, αν δηλαδή το Λονδίνο θέλει απλώς να ασκήσει πίεση ή πραγματικά το εννοεί. Φαίνεται απίστευτο αυτό που συμβαίνει, να έρχεται μία χώρα σαν τη Μ.Βρετανία και να λέει ότι δεν δεσμεύεται από συνθήκες που έχουν επικυρωθεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο, που έχουν υπογραφεί από τον ίδιο τον Μπόρις Τζόνσον.
Δεν μπορεί ούτε καν να ισχυριστεί ότι ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση που τις υπέγραψε. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα για το κύρος της Μ.Βρετανίας σε διεθνές επίπεδο. Συνιστώ λοιπόν ψυχραιμία. Προτείνω να δείξουμε, από την πλευρά μας, ότι εμείς παραμένουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συνομιλούμε, επιδιώκουμε μία συμφωνία και δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα διακόψουμε τις συνομιλίες. Αλλά αυτό που χρειάζεται τώρα είναι σαφήνεια, να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις. Στις επόμενες μέρες η Μ.Βρετανία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει μία τέτοια παραβίαση του διεθνούς δικαίου".
Τι γίνεται όμως, αν ο Μπόρις Τζόνσον επιμείνει στην πολιτική των "σκληρών συνόρων" στην Ιρλανδία. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ ξεκαθαρίζει ότι σε αυτή την περίπτωση η ΕΕ θα υπερασπιστεί τα δικά της κεκτημένα: "Ο Μπόρις Τζόνσον μιλάει συνεχώς για την εσωτερική αγορά της Βρετανίας, ως πρωθυπουργός δικαιούται να το πράξει αυτό.
Αλλά κι εμείς πρέπει να μιλήσουμε για τη δική μας εσωτερική αγορά και αυτό σημαίνει ότι αν, για παράδειγμα, η Μ.Βρετανία στηρίζει δικές της επιχειρήσεις με κρατικές επιδοτήσεις, τότε δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιος ανταγωνισμός με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει να ελέγχουμε, στα εξωτερικά σύνορά μας, ποια προϊόντα εισάγονται και ποιες κρατικές επιδοτήσεις πιθανώς κρύβονται πίσω από αυτό.
Δεν μπορεί η Μ.Βρετανία να γίνει μία χώρα ντάμπινγκ μπροστά στην πόρτα μας, η οποία με κρατικές επιδοτήσεις θα στηρίζει τις επιχειρήσεις της, για να κάνουν ανταγωνισμό στις δικές μας. Αυτές οι σκέψεις μας καθοδηγούν και καλό είναι να μην μας υποτιμήσει ο (Μπόρις) Τζόνσον. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την εσωτερική μας αγορά".
Deutsche Welle