Σκληρή επίθεση κατά του Facebook εξαπέλυσε μηχανικός του που παραιτήθηκε, υποστηρίζοντας σε ανάρτησή του πως «δεν μπορεί να ανεχτεί» πλέον να ανήκει σε έναν οργανισμό που «επωφελείται από το μίσος».
Ο Ασόκ Τσαντγουέινι είναι ο πιο πρόσφατος εργαζόμενος του «βασιλιά» της κοινωνικής δικτύωσης που δημοσιοποιεί προβληματισμούς του σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία αντιμετωπίζει τη ρητορική μίσους. Από πλευράς του το Facebook απάντησε λέγοντας πως έχει απομακρύνει εκατομμύρια αναρτήσεις μισαλλόδοξου χαρακτήρα.
Το Facebook έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για το συγκεκριμένο θέμα λόγω της άρνησής του να κατεβάσει αμφιλεγόμενες αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου Τραμπ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για το «Black Lives Matter». Εργαζόμενοι αντέδρασαν αποχωρώντας από την εταιρεία, ενώ άλλοι πραγματοποίησαν δραστηριότητες διαμαρτυρίας. Επίσης, υπήρξαν μποϊκοτάζ από διαφημιστές τον Ιούλιο.
Το Facebook απάντησε στην ανάρτηση του μηχανικού λέγοντας πως «δεν επωφελούμαστε από το μίσος. Επενδύουμε δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για να κρατάμε την κοινότητά μας ασφαλή και είμαστε σε βαθιά συνεργασία με εξωτερικούς ειδικούς για να εξετάσουμε και αναβαθμίσουμε τις πολιτικές μας. Το καλοκαίρι αυτό εκκινήσαμε μια πρωτοποριακή για τη βιομηχανία πολιτική κατά της QAnon (θεωρία συνωμοσίας περί μυστικού πολέμου μεταξύ Τραμπ και «βαθέος κράτους»), αναπτύξαμε το fact-checking πρόγραμμά μας και απομακρύναμε εκατομμύρια αναρτήσεις που συνδέονταν με μισαλλόδοξους οργανισμούς- πάνω από το 96% των οποίων βρήκαμε πριν μας τους αναφέρει οποιοσδήποτε».
Στη μακροσκελή ανάρτησή του ο Τσαντγουέινι γράφει πως «μετά από 5,5 χρόνια, σήμερα είναι η τελευταία μου ημέρα στο Facebook. Παραιτούμαι επειδή δεν μπορώ άλλο να ανεχτώ να συμβάλω σε έναν οργανισμό που επωφελείται από το μίσος στις ΗΠΑ και παγκοσμίως».
Στη συνέχεια υποστηρίζει πως «προσπεράστηκαν» οι συστάσεις από οργανώσεις για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και ακόμα και από τους ίδιους του ελεγκτές της εταιρείας, κάτι που «με κάνει να αναρωτιέμαι εάν επρόκειτο για στρατηγική PR». Επίσης, γράφει πως μισαλλόδοξες ομάδες και «ακροδεξιές πολιτοφυλακές» είναι «εκεί έξω» και «χρησιμοποιούν το Facebook για τη στρατολόγηση και ριζοσπαστικοποίηση ατόμων που θα διαπράξουν βίαια εγκλήματα μίσους»- ενώ κάνει λόγο και για έλλειψη διαφάνειας από το Facebook όσον αφορά στο θέμα. Ακόμη, υποστηρίζει πως η εταιρεία «επιλέγει να βρεθεί στη λάθος πλευρά της ιστορίας».