Οι πιο ήσυχες ζώνες σε εσωτερικούς χώρους υψηλού κινδύνου, όπως νοσοκομεία και εστιατόρια, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των κινδύνων μετάδοσης του κορωνοϊού, ανέφεραν ερευνητές, μετά από μια μελέτη που έδειξε ότι η μείωση του όγκου ομιλίας μπορεί να μειώσει την εξάπλωση της νόσου.
Σε προσπάθειες περιορισμού της μετάδοσης, η μείωση των 6 ντεσιμπέλ στα μέσα επίπεδα ομιλίας μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τον διπλασιασμό του εξαερισμού ενός δωματίου, σύμφωνα με τους ίδιους επιστήμονες, όπως εξέφρασαν σε προηγούμενο αντίγραφο ενός εγγράφου που περιγράφει λεπτομερώς τη μελέτη τους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας άλλαξε την καθοδήγησή του τον Ιούλιο, προκειμένου να αναγνωρίσει την πιθανότητα μετάδοσης αερολύματος, όπως κατά τη διάρκεια της πρακτικής χορωδίας ή σε εστιατόρια και μαθήματα γυμναστικής.
Ειδικότερα, τα μικροσκοπικά σταγονίδια που εκτοξεύονται ενώ μιλάμε, εξατμίζονται για να αφήσουν σωματίδια αερολύματος αρκετά μεγάλα ώστε να μεταφέρουν βιώσιμο ιό, όπως έδειξε το εν λόγω έγγραφο. Η αύξηση της έντασης κατά περίπου 35 ντεσιμπέλ ή η διαφορά μεταξύ ψιθυρίσματος και φωνής, αυξάνει το ποσοστό εκπομπών σωματιδίων κατά 50 φορές.
Η κανονική συνομιλία είναι πάνω από το εύρος των 10 ντεσιμπέλ, ενώ ο θόρυβος περιβάλλοντος στα εστιατόρια ανέρχεται περίπου στα 70.
«Δεν είναι όλα τα εσωτερικά περιβάλλοντα ίδια όσον αφορά τον κίνδυνο μετάδοσης αερολύματος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής William Ristenpart και επεσήμανε πως «μια πολυσύχναστη αλλά ήσυχη τάξη είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνη από ένα σχεδόν άδειο μπαρ καραόκε όπου όλοι είναι κοινωνικά απομακρυσμένοι, αλλά μιλούν και τραγουδούν με δυνατή μουσική».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters