Δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες για συνεργασία, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών. "Εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, θα πάμε σε εκλογές", τόνισε ο Πρωθυπουργός αναλύοντας τους λόγους με τους οποίους δεν υπάρχει δυνατόητα συνεργασίας με το κάθε κόμμα. Ειδικά για το ΛΑΟΣ ο κ. Καραμανλής είπε ότι "δεν συνεργαζόμαστε με τα άκρα".
Η "τηλεμαχία" άρχισε με καθυστέρηση 13 λεπτών, στις 21:13. Οι πολιτικοί αρχηγοί απάντησαν σε ερωτήσεις μοιρασμένες σε έξι θεματικές ενότητες: Εξωτερική πολιτική, Οικονομία, Δημόσια Διοίκηση, Παιδεία, Κοινωνική Πολιτική και Γενικά Πολιτικά Θέματα. Κάθε δημοσιογράφος υπέβαλε σε κάθε αρχηγό μια ερώτηση διάρκειας 30 δευτερολέπτων με την δυνατότητα διευκρινιστικής ερώτησης διάρκειας 20 δευτερολέπτων και ο κάθε αρχηγός είχε 90 δευτερόλεπτα στη διάθεση του για να απαντήσει.
"Στα τρεισήμισι χρόνια έγιναν σημαντικά πράγματα, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν. Είμαστε στη μέση ενός δύσκολου ανηφορικού δρόμου. Και πρέπει να συνεχίσουμε να κινούμαστε προς τα μπρος με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα" τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Κανείς δεν λέει ότι είμαστε αλάνθαστοι, όποιος δρα και μάλιστα κάτω από δύσκολες συνθήκες κάνει λάθη και έχει αδυναμίες. Παρήχθη όμως έργο. Μπήκαν πολλά πράγματα σε μια ρότα. Μπορούμε να πετύχουμε πολλά εάν προχωρήσουμε προς τα μπρος ενωμένοι. Θα αποφύγω να μπω σε αντιπαράθεση, οξεία και πολωτική. Πιστεύω ότι οι πολώσεις, οι εύκολες εντάσεις, οι αφορισμοί στην πολιτική έχουν βλάψει διαχρονικά. Εμείς επιμένουμε στη διατήρηση του ήπιου κλίματος και θα κάνουμε με ειλικρίνεια τις προτάσεις μας προς τον ελληνικό λαό.
Περιθώρια συνεργασιών δεν υπάρχουν. Και το ερώτημα είναι: θα υπάρχει κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει τις αναγκαίες τομές, τις αναγκαίες αλλαγές, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να γίνει ο τόπος μας ανταγωνιστικός. Εγώ πιστεύω ότι αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα. Πιστεύω ότι χρειάζονται αλλαγές σε πάρα πολλούς τομείς. Αυτή είναι η αλήθεια και θέλω να πω στους έλληνες πολίτες ότι εάν με εμπιστευτούν αυτή είναι η απόφασή μου, να κινηθούμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.
Εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στην εκλογική αναμέτρηση της 16ης Σεπτεμβρίου, θα γίνουν νέες εκλογές,δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Δεν υπάρχουν αντικειμενικές προϋποθέσεις για συνεργασία με άλλα κόμματα, είπε ο κ. Καραμανλής και εξήγησε: σεβόμαστε την αριστερά και την κριτική της, αλλά δεν υπάρχει πεδίο συνεργασίας. Το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να στηρίξει τις θέσεις μας και να συνεννοηθεί μαζί μας ακόμη και στα πιό στοιχειώδη πράγματα. Με τον ΛΑΟΣ δεν συνεργαζόμαστε γιατί γενικότερα δεν συνεργαζόμαστε με τα άκρα. Συνεπώς, κατέληξε ο πρωθυπουργός, εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία θα πάμε σε νέες εκλογές .
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στον κ. Παπανδρέου λέγοντας ότι ακούμε την κριτική του, είναι διχαστική και πολωτική, αλλά εμείς έχουμε επιλέξει διαφορετική πορεία, γιατί υπερασπιζόμαστε το ήπιο κλίμα. Είπε ακόμη ότι χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση που να μπορεί να προχωρήσει μετά τις εκλογές στις αλλαγές, στις τομές και στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε γιατί δεν υπήρξε καμία παραίτηση στην τραγωδία των πυρκαγιών. Ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι ζήσαμε όλοι δύσκολες στιγμές με αισθήματα οδύνης. Ωστόσο, πρόσθεσε, εν θερμώ δεν παίρνει κανείς αποφάσεις. Υπάρχουν αποφάσεις για διοικητικές αλλαγές, τις οποίες όμως θα δούμε με ψύχραιμο μάτι, όχι όμως την στιγμή της κρίσης.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή μας επηρεάζει όλους. Η κυβέρνηση όμως έχει κάνει σοβαρά βήματα στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και ανέφερε χαρακτηριστικά το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, το Κτηματολόγιο, τον Κουρουπητό, το πρόβλημα της λυματολάσπης, θέματα τα οποία αντιμετωπίστηκαν. Επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωρεί στην ταχύρυθμη αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τέλος ανέφερε πάλι για τις πυρκαγιές ότι όταν υπάρχει μια σημαντική κρίση δεν πρέπει να γίνονται αλλαγές. Πρέπει πρώτα να εξετάζονται οι προτάσεις ψύχραιμα και όχι εν θερμώ.
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην παιδεία λέγοντας ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αποτελεί κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης. Συνέχισε λέγοντας οτι υπήρξαν καθυστερήσεις, ωστόσο πρόσθεσε έγιναν σημαντικά βήματα. Είναι σημαντικό ότι παρά τις λυσσώδεις αντιδράσεις, ψηφίστηκε ο νόμος για τα πανεπιστήμια καθώς επίσης και ο νόμος για την αξιολόγηση. Ο κ. Καραμανλής διευκρίνισε ότι θεωρεί ταραξίες μόνο εκείνους οι οποίοι προκαλούσαν επεισόδια, έσπαγαν και έκαιγαν στην διάρκεια των διαδηλώσεων. Αναφέρθηκε στο άρθρο 16 λέγοντας ότι είναι καίρια η μεταρρύθμισή του και απευθύνθηκε εμμέσως προς τον κ. Παπανδρέου λέγοντας ότι ελπίζει μετά τις εκλογές να βρεθεί το θάρρος και το ανάστημα ώστε να μεταρρυθμιστεί το άρθρο. Ο κ. Καραμανλής ρωτήθηκε και για την υπόσχεση να αυξήσει τις δαπάνες για την παιδεία στο 5%. Δέχθηκε ότι η συγκεκριμένη δέσμευση δεν υλοποιήθηκε και τόνισε ότι παρέλαβε έλλειμμα 8% πολύ μεγαλύτερο από όσο έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση, που δεν του επέτρεψε να κάνει όλα εκείνα που ήθελε. Διευκρίνισε πάντως ότι η παιδεία είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και ότι οι δαπάνες σε απόλυτες τιμές αυξήθηκαν.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο κράτος λέγοντας ότι είναι ο μεγάλος ασθενής και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, έχει μειωθεί η γραφειοκρατία, αλλά ότι χρειάζονται να γίνουν ακόμη πολλά και ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν. Πρέπει να αλλάξουμε όλοι νοοτροπία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για να φτάσουμε σε ένα κράτος που να είναι αρωγός στον πολίτη την ώρα της ανάγκης. Ερωτηθείς για τους μισθούς 550 ευρώ, όπως αμείβονται οι χαμηλόμισθοι, ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι πράγματι υπάρχουν άνθρωποι που τα φέρνουν δύσκολα πέρα και ότι χρειάζονται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Σημείωσε όμως ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, έχει ενισχυθεί η ανάπτυξη έχει μειωθεί η ανεργία, ωστόσο χρειάζονται αλλαγές και στο κοινωνικό κράτος.
Για το θέμα των ομολόγων ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο αποκάλυψε η κυβέρνηση, το έστειλε στη δικαιοσύνη και άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο. Επανέλαβε ότι άργησε να γίνει αντιληπτή η ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, ενώ υπογράμμισε ότι με τις ενέργειες της κυβέρνησης τα χρήματα επιστράφηκαν στα ταμεία. Σημείωσε επίσης ότι επί των ημερών του αυξήθηκε κατά 42% η περιουσία των ταμείων. Τέλος ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη η δικαστική διερεύνηση και ότι η κυβέρνηση περιμένει και επιμένει να αποδοθούν ευθύνες.
Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η χώρα μας έχει ηγετικό ρόλο στην περιοχή και αποτελεί γέφυρα για τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης όπως αναγνωρίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι οι συναλλαγές μας με τα Σκόπια είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Στο θέμα της ονομασίας η χώρα μας έχει δείξει την καλή της διάθεση και πρέπει και εκείνοι να κάνουν βήματα. Διευκρίνισε πάντως με έμφαση ότι δεν πρόκειται τα Σκόπια να προχωρήσουν σε κανένα διεθνή οργανισμό συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν δεν βρεθεί κοινώς αποδεκτή ονομασία. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι σε μια διαπραγμάτευση η χώρα δεν εγκαταλείπει κανένα από τα όπλα που διαθέτει .
Ο κ. Καραμανλής είναι ο μόνος Έλληνας που δεν συνειδητοποίησε τις μεγάλες του ευθύνες και μίλησε ως να μιλούσε για άλλη χώρα, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Σε ερώτηση για τα μέτρα που θα πάρει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπονόμευσε το ασφαλιστικό και ότι παραδίδει ελλειμματικά τα ασφαλιστικά ταμεία. Το ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε, δεν θα αυξήσει τα όρια ηλικίας, ούτε τις εισφορές και δεν θα μειώσει τις συντάξεις. Αντίθετα, τόνισε, θα διπλασιάσει το ΕΚΑΣ, θα ενισχύσει τις μικρές και μεσαίες συντάξεις και θα δώσει ελάχιστη σύνταξη 950 ευρώ στο ζευγάρι των συνταξιούχων και 550 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι χρήματα υπάρχουν για να διατεθούν στην κοινωνική ασφάλιση, όπως έχει συζητήσει και έγινε αποδεκτό από ευρωπαϊκά όργανα, αλλά είναι θέμα πολιτικής βούλησης το από που θα βρεθούν τα χρήματα και που θα διατεθούν.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την εξωτερική πολιτική ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι κανένας δεν μας χαρίζεται, αν δεν έχουμε ισχυρή θέση και διαπραγματευτική ικανότητα, κύρος και δύναμη στη διεθνή σκηνή. Κατηγόρησε την κυβέρνηση Καραμανλή ότι απεμπόλησε από το CNN το "βέτο" για το θέμα των Σκοπίων, διέσυρε τη χώρα με την απογραφή και υπονόμευσε το κύρος της με τα περί ασύμμετρων απειλών στην περίπτωση των πυρκαγιών. Τέτοια λάθη εγώ δεν θα κάνω, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες ισχυροποίησης της διεθνούς παρουσίας της Ελλάδας.
Σχετικά με τις τουρκικές διεκδικήσεις επί 180 βραχονησίδων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ποτέ δεν δέχθηκε και δεν πρόκειται να δεχτεί τον όρο "γκρίζες ζώνες". Και πρόσθεσε ότι καμία λύση σχετικά με το θέμα δεν μπορεί να περιλαμβάνει τέτοιους όρους.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι: είναι εκείνος που συγκάλυψε και δεν αποκάλυψε το σκάνδαλο των ομολόγων, δεν έχει επιστρέψει τα χρήματα, έκρυψε το πόρισμα Ζορμπά και επέσπευσε το χρόνο των εκλογών για να μην αποκαλυφθεί το πόρισμα.
Τον κατηγόρησε επίσης ότι: διόρισε τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων με κριτήρια κομματικά και κριτήρια κουμπαριάς και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα κάνει αξιοκρατικές επιλογές.
Αναφερόμενος στην απογραφή τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ζήτησε απογραφή και ήταν ικανοποιημένη από την οικονομική πολιτική της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια. Την απογραφή, πρόσθεσε, ζήτησε και έκανε η ΝΔ, με αποτέλεσμα να μη περάσει η χώρα σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο, χωρίς πρόσθετους και άδικους φόρους, χωρίς νέα βάρη και χωρίς μείωση των κοινωνικών δαπανών.
Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε για ένα άλλο φορολογικό σύστημα που θα δίνει τη δυνατότητα αναδιανομής του εισοδήματος και ότι θα εφαρμόσει ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης για να σπάσει το μισθολογικό μοντέλο των 700 ευρώ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε μεγάλο ασθενή τη δημόσια διοίκηση, αλλά μεγαλύτερο ασθενή μια κυβέρνηση που δεν αλλάζει νοοτροπία, όπως η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, όπως είπε, δεν δημιουργεί διαφάνεια και δεν δέχθηκε να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση στα θέματα αυτά, παρά τις προτάσεις που της έγιναν.
Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι καθιέρωσε τις γαλάζιες συνεντεύξεις , άλλαξε τα προσόντα των διευθυντών για να τοποθετήσει κομματικούς της φίλους και κομματικοποίησε τα πάντα. Ως παράδειγμα ανάφερε την αλλαγή στις υψηλές βαθμίδες της Πυροσβεστικής, ένα μήνα πριν τις πυρκαγιές, με ολέθρια, όπως είπε, αποτελέσματα.
Όλα αυτά θα τα αλλάξω, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι θα φέρει μια νέα αντίληψη. Επίσης τόνισε ότι θα αντιμετωπίσει τους παλαιότερους συμβασιούχους, τους οποίους "εξαπάτησε η ΝΔ", αλλά και τη νεότερη γενιά συμβασιούχων με αξιοκρατικά κριτήρια και ανθρωπιά και όχι με κομματικά κριτήρια όπως η ΝΔ.
Δεν μπορείς να βάζεις ως πρώτη προτεραιότητα ένα θέμα, όπως η Παιδεία, και να μη βρίσκεις τα χρήματα γι αυτό, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, σχολιάζοντας αναφορά του κ. Καραμανλή ότι η Παιδεία αποτελεί για εκείνον θέμα πρώτης προτεραιότητας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα αυξήσει τις δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ, θα επαναφέρει το ολοήμερο σχολείο και θα καθιερώσει το Εθνικό Απολυτήριο, ώστε να έχουν όλοι μεγάλες και ίσες δυνατότητες.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι από τη θητεία του στο Υπουργείο Παιδείας σημαντικό έργο ήταν η δημιουργία του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ο Αθλητισμός στα σχολεία, η σχολική στέγη κλπ.
Σχετικά με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η στάση του είναι συνεπής και υπέρ της ενίσχυσης του δημοσίου Πανεπιστημίου, με μεγάλες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες δεν έκανε η σημερινή κυβέρνηση. Και πρόσθεσε ότι αναγνωρίζει την ύπαρξη του ιδιωτικού τομέα στην εκπαίδευση, στον οποίο, όμως, πρέπει να μπει μια τάξη.
Έχω αποδείξει στο παρελθόν ότι τηρώ τις δεσμεύσεις μου, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τους Έλληνες να πορευτούν μαζί με το ΠΑΣΟΚ σε μια νέα πορεία ευθύνης, ελπίδας και προοπτικής και πρόσθεσε ότι στο τέλος της θητείας του θέλει να μπορεί να κοιτάζει τους πολίτες στα μάτια, διότι "μαζί θα έχουμε ξεφύγει από το παρελθόν και αλλάξαμε την Ελλάδα".
Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να του δοθεί η ευκαιρία, όχι για να αποδείξει, όπως ανέφερε, ότι είναι καλύτερος, κάτι το οποίο ο ίδιος θεώρησε εύκολο, αλλά, όπως είπε, "γιατί είμαστε διαφορετικοί".
Επέκρινε την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, όπως τόνισε, παρέλαβε την Ελλάδα της Ολυμπιάδας και αντί να χτίσει πάνω σε ό,τι βρήκε ή να διορθώσει τα λάθη των προηγούμενων και αντί να μιλάμε για νέα επιτεύγματα, μιλάμε για τη μεγαλύτερη καταστροφή της μεταπολεμικής περιόδου και τη συγκάλυψη πρωτοφανών σκανδάλων.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στις ερωτήσεις που του τέθηκαν, επέκρινε τη ΝΔ για το ότι δεν έχει παρουσιάσει ακόμα πρόγραμμα, καθώς και ότι δεν δέχθηκε να συνεργαστεί σε κανένα θέμα, παρότι η αντιπολίτευση είχε προσφερθεί.
Ενα μεγάλο μέρος των λαών, των λαϊκών κινημάτων ακόμη και ορισμένα κομμουνιστικά κόμματα και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις έχουν πάψει να βλέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση το πώς την έβλεπαν το 1992 όταν έγινε η συνθήκη του Μάαστριχ, δήλωσε η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Aλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Για το ότι το ΚΚΕ καταψήφισε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τη στάση που τήρησε το ΑΚΕΛ είπε ότι "στην Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια το κύριο ζήτημα είναι το εθνικό θέμα και εκεί υποτάσσεται όλη η πολιτική και στρατηγική των κομμάτων και το ΑΚΕΛ επομένως, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση και την επίλυση του κυπριακού, με βάση αυτό κινήθηκε και προσπάθησε να αξιοποιήσει την διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Να ανοίξει ένα παράθυρο. Υπήρχαν προσδοκίες ότι μέσω αυτής της ενταξιακής διαδικασίας θα αντιμετωπιστεί και το κυπριακό"
Παράλληλα είπε ότι "εμείς καταψηφίσαμε την ένταξη της Κύπρου γιατί είχαμε καταψηφίσει και την ένταξη της Ελλάδας, της Τουρκίας. Δεν μπορούσαμε να φερθούμε διαφορετικά στον κυπριακό λαό".
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για ανυπακοή που καλεί το ΚΚΕ απέναντι στις επιταγές της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα διεκδικεί μεγαλύτερες αποζημιώσεις για τους αγρότες είπε ότι "η ανυπακοή έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και έχει θετικό περιεχόμενο. Το να είσαι ανυπάκουος δεν λέει τίποτα, εμείς έχουμε επικρίνει και την κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γιατί έχουν όχι απλώς ενεργοποιηθεί έχουν βάλει την ψήφο τους στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), η οποία προκαλεί τεράστια προβλήματα".
Για το μοντέλο δημόσιας διοίκησης που προτείνει το ΚΚΕ είπε ότι το πρώτο πράγμα που έχει σημασία είναι να ανοίξει ο δρόμος, ούτως ώστε μια άλλη διακυβέρνηση, μια άλλη κυβερνητική εξουσία να μην είναι όραμα αλλά να γίνει πραγματικότητα.
Παράλληλα είπε ότι το βράδυ των εκλογών αντί να είναι φοβισμένος, ο αδικημένος λαός να είναι φοβισμένα τα δύο κόμματα και να ξεπεραστεί αυτή η φοβία που υπάρχει ότι εάν έχουμε μια αδύναμη κυβέρνηση χανόμαστε.
Για το θέματα της < b>Παιδείας η γ.γ του ΚΚΕ είπε ότι "θεωρώ απαράδεκτο ότι οι αγωνιστές φοιτητές και σπουδαστές αποκαλέστηκαν ταραξίες. Αισθάνθηκα μια ελαφριά ανατριχίλα. Για το ΚΚΕ τίποτα δεν είναι τετελεσμένο από τη στιγμή που λαός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Επομένως εμείς καλούμε όχι μόνο τους φοιτητές και τους σπουδαστές, τώρα πια ολόκληρος ο ελληνικός λαός, η λαϊκή οικογένεια, που χρυσοπληρώνει την παιδεία να ξεσηκωθεί και για τα πανεπιστήμια και γα το δωδεκάχρονο σχολείο συνολικά, για το εκπαιδευτικό πρόβλημα".
?Απευθυνόμαστε σε εκείνους που καταλαβαίνουν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τα δύο κόμματα και αναζητούν μια ασφάλεια, θα έλεγα, στην εναλλακτική τους λύση που θα τονώσει και θα δυναμώσει τη δράση" τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κατά την τελευταία τοποθέτησή της στον τηλεοπτικό διάλογο των πολιτικών αρχηγών, προσθέτοντας "μας ξέρετε, δεν ήμαστε άγνωστοι. Ξέρετε τις θέσεις μας, δεν έχουμε μισόλογα, δεν κρύβουμε θέσεις, και τις θέσεις μας για το σήμερα και τις θέσεις μας για το αύριο. Την προοπτική του σοσιαλισμού, τη λαϊκή εξουσία. Δεν λέμε άλλα τη Δευτέρα και άλλα την Τρίτη. Μένουμε σταθεροί στις θέσεις μας".
Παράλληλα είπε ότι "διαθέτουμε σταθερή μαχητικότητα και αντέχουμε και έχουμε πείρα στις δυσκολίες. Ξέρετε, έτσι, μέχρι που μπορείτε να πάτε με μας και που μπορείτε να διαχωριστείτε και να κρατήσετε την αυτοτέλειά σας. ¶λλωστε η ψήφος δεν σημαίνει προσχώρηση σε μια ιδεολογία, σε ένα κόμμα. Στη συγκεκριμένη φάση είναι ψήφος θέσης κατά του διδύμου, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κατά της μοιρολατρίας και της λογικής των μονόδρομων, που σε οδηγούν να διαλέγεις ανάμεσα σε δύο ίδια κόμματα και να μην μπορείς να δεις ή να διαλέξεις ή να παλέψεις για τη διέξοδο που θέλεις".
O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Aλέκος Αλαβάνος σε ερώτηση για την οικονομία αναφέρθηκε στο πρόβλημα της φτώχειας επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα ένας στους πέντε κατοίκους είναι φτωχός και το 40% των οικογενειών είναι υπερχρεωμένες, ενώ τάχθηκε κατά των ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων επιχειρήσεων.
Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο κ. Αλαβάνος τάχθηκε υπέρ των διαπραγματεύσεων και της επίλυσης του προβλήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Σε ό,τι αφορά την Υγεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η Ελλάδα έχει τις χαμηλότερες κατά κεφαλή δαπάνες για Υγεία στην ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα έχει τις υψηλότερες δαπάνες για εξοπλισμούς. Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απογοητευτική και με πολλές ελλείψεις υποστηρίζοντας ότι χρειαζόμαστε κοινωνικό κράτος και αύξηση δαπανών για την Υγεία.
O κ. Αλαβάνος υπερασπίστηκε τις κινηοποιήσεις της νεολαίας και την ανάγκη να αναγνωριστούν οι αγώνες της για την παιδεία, το περιβάλλον και ευρύτερα την κοινωνία. Τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των φτωχών, των περιθωριοποιημένων και των υπερχρεωμένων οικογενειών, ενώ διαχώρισε τη θέση του από όσους έχουν μετάσχει σε βίαια επεισόδια.
Oχι σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ - απάντηση σε ΚΚΕ
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο με το ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επεσήμανε ότι με το ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πολλές διαφορές και ανέφερε χαρακτηριστικά τις ιδιωτικοποιήσεις, την Παιδεία και το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.
Απαντώντας στην κριτική της γ.γ. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι μέχρι την επόμενη Κυριακή θα παραμείνει σταθερός στη θέση του και πρόσθεσε ότι αν το ΚΚΕ προβάλει αυτά που διαιρούν την Αριστερά ο ίδιος θα προβάλει αυτά που ενώνουν την Αριστερά.
Ακόμη, ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε ικανοποίηση γιατί τα δύο μεγάλα κόμματα «ανησυχούν και φοβούνται » για το αποτέλεσμα των εκλογών και αυτό, είπε, μπορεί να αλλάξει το σκηνικό την επομένη των εκλογών με την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο θέμα της Παιδείας ο κ. Αλαβάνος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει την φράση που είπε, περί ``ταραξιών`` κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων για το άρθρο 16 -ο κ. Καραμανλής διευκρίνισε αργότερα ότι αναφερόταν στους κουκουλοφόρους- ενώ τάχθηκε κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων κατηγορώντας τα δύο μεγάλα κόμματα για την εκπαιδευτική τους πολιτική.
Στις ερωτήσεις σχετικά με την δημόσια διοίκηση και σε αναφορά για τα επεισόδια και τη στάση του κόμματος του, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθαρό μέτωπο και τόνισε ότι ποτέ το κόμμα του δεν στήριξε βίαια γεγονότα. Στο σημείο αυτό κατηγόρησε τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως γιατί, όπως είπε, ο κ. Πολύδωρος επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ για να τον χαρακτηρίσει έκνομο αντί να ασχολείται με την πυροσβεστική.
Είχαμε κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος, που ασχολούνταν με την Αριστερά και δεν ασχολούνταν με τα μεγάλα ζητήματα και αυτό πληρώθηκε αυστηρά με τις πυρκαγιές.
Να ψηφίσουν τον ΛΑ.ΟΣ. σαν εναλλακτική πρόταση για κείνους που δεν είναι ευχαριστημένοι από τις πολιτικές που ασκήθηκαν ως τώρα ζήτησε ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι είναι το μόνο κόμμα που κατάφερε να διεμβολίσει την κατεστημένη τάξη μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου και απευθυνόμενος στο εκλογικό σώμα είπε «αν θέλετε την ίδια σύνθεση μπορείτε, ψηφίστε τους, εμείς είμαστε η νέα πρόταση να διεμβολίσουμε το διπολισμό να παύσουν να είναι τα κόμματα άνδρα της διαφθοράς». Είπε ακόμη ότι «στο κίνημά του» υπάρχει σύνθεση προσώπων από διαφορετικά κομματικά εφαλτήρια και κατέληξε με την έκφραση «μας λείπει μία ψήφος, θα αναζητήσουμε σε όλη την Ελλάδα για να μας βάλει μέσα ώστε να δώσουμε μια γροθιά στο πολιτικό στο οικονομικό, στο πολιτικό κατεστημένο».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τάχθηκε υπέρ ενός ευρέως διαλόγου για την επίλυση του ασφαλιστικού χωρίς αφορισμούς και υπό το πρίσμα του μαθήματος μιας μεγάλης καταστροφής που υπέστη η χώρα, ενώ πρότεινε την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα στον οποίο θα ενταχθούν και οι αγρότες καθώς και ενιαία εθνική σύνταξη.
Προέβη επίσης στην εκτίμηση ότι η Αμερική δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας και δεν έχουμε κοινό μέλλον αναφέροντας πως τόσο στις παραβιάσεις στο Αιγαίο από την Τουρκία, όσο και πίσω από το όνομα της ΠΓΔΜ, βρίσκονται οι Αμερικανοί. Διερωτήθηκε επίσης τι σήμαιναν τα λεγόμενα της προέδρου της Βουλής κατά την ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ρωτώντας παράλληλα «αν θα περιοριστούν τα εθνικά μας σύνορα», αν «θα υπάρξουν μεταβολές στα ανθρώπινα δικαιώματα», «αν υπάρχει κι άλλη διακυβέρνηση εκτός από την δημοκρατική».
Να διεξαχθεί διάλογος με όλα τα κόμματα ώστε να καθοριστούν κανόνες και να χαραχθεί μεταναστευτική πολιτική, πρότεινε ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ. απαντώντας στην ερώτηση για το ποια είναι η μεταναστευτική πολιτική του κόμματός του, καθώς πολλοί τον κατηγορούν για τις θέσεις του αναφορικά με τους μετανάστες.
«Αν γινόταν δημοψήφισμα η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα τασσόταν κατά του βιβλίου της ιστορίας της έκτης δημοτικού» εκτίμησε ο Γ. Καρατζαφέρης στη θεματική ενότητα για την Παιδεία και είπε πως οι πολλοί δεν συμφωνούν που μέσα σε 30 λέξεις αναπτύσσει το έπος του `40, που χαρακτηρίζει «συνωστισμό» την σφαγή της Σμύρνης.
Ο κ. Καρατζαφέρης επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές και δεν θα απαιτηθούν συνεργασίες μετά την 16η Σεπτεμβρίου, απαντώντας στην ερώτηση με ποιους θα συνεργαζόταν αφού ο πρωθυπουργός απέρριψε κάθε συνεργασία με το κόμμα του. Παράλληλα όμως είπε πως είναι ανάγκη να «μιλήσει πρώτα η κάλπη» και μετά «βλέπουμε» επικαλούμενος την ρήση του Παύλου Μπακογιάννη «στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Ανέφερε πως οι μονοκομματικές κυβερνήσεις είναι «φυτώρια διαφθοράς» και χαρακτήρισε «αναγκαιότητα» την πεντακομματική Βουλή.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής επαναδιατύπωσε το αίτημά περί βέτο της Ελλάδας έναντι της ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, διευκρινίζοντας ότι, κατά την εκτίμησή του, η υπόθεση δεν είναι "χαμένη" αλλά "παρατημένη" και κάλεσε την κυβέρνηση της 17ης Σεπτεμβρίου να κάνει χρήση του βέτο προκειμένου να αποφευχθεί η ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ ως "Μακεδονία".
Στη θεματική ενότητα περί Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής και απαντώντας σε ερώτηση για το αν -σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας- θα συνέπραττε με τον Κώστα Καραμανλή, ο Στ. Παπαθεμελής δήλωσε ξεκάθαρα ότι "δεν τίθεται θέμα αυτοδυναμίας για το όποιο πρώτο κόμμα" και ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας είναι προϋπόθεση ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας, που έχει τη δύναμη να πάρει αποφάσεις και να τις επιβάλλει.
Απαντώντας στην ερώτηση για την Οικονομία και την Ανάπτυξη, ο Στ. Παπαθεμελής συσχέτισε την οικονομική ανάπτυξη με την κοινωνική δικαιοσύνη.
Ο κ. Παπαθεμελής έκανε λόγο για παιδεία με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, αλλά "χωρίς να παραφθαρεί το γνώρισμα της εθνικής ιδιοπροσωπίας, ενώ επανέλαβε την αδιαπραγμάτευτη θέση του ότι το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού δεν είναι ούτε διορθώσιμο ούτε διδάξιμο.
Εξηγώντας την εκλογή του με την υποστήριξη της Ν.Δ. υπό τον τίτλο του ανεξάρτητου βουλευτή, ο Στ. Παπαθεμελής σε ερώτηση για το αν, με την κάθοδό του στο στίβο των εκλογών ως επικεφαλής ανεξάρτητου κόμματος, επιχειρεί να βάλει ανάχωμα στον ΛΑΟΣ, τόνισε ότι "σε πολλές περιπτώσεις εξέφρασα διαφορετική θέση με τη Ν.Δ. Δεν προσχώρησα ποτέ στη Ν.Δ. Δεν ταυτίστηκα ποτέ μαζί της", είπε.