Στη επανέναρξη της σχολικής χρονιάς και την ασφαλή λειτουργία των κλειστών δομών προσανατολίζεται η προσοχή των υγειονομικών αρχών την ώρα που ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων φαίνεται σταθεροποιείται, καταγράφοντας, ωστόσο, αύξηση των διασωληνωμένων.
Αύξηση διασωληνωμένων στις ΜΕΘ
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 144 νέα κρούσματα και τέσσερις νέους θανάτους, ενώ, σύμφωνα με τα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχεται σε 41.
Σχολιάζοντας στην ΕΡΤ την αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξήγησε πως αυτή η αύξηση είναι αναμενόμενη και χρονικά ακολουθεί την αύξηση των κρουσμάτων της προηγούμενης περιόδου. Συμφώνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, αρχικά αυξάνονται τα κρούσματα, έπειτα οι ασθενείς που νοσηλεύονται και τέλος οι ασθενείς στις ΜΕΘ.
Η έναρξη της σχολικής χρονιάς και το ζήτημα της μάσκας
Στο μεταξύ σε μια προσπάθεια να κωδικοποιήσει τα αυξημένα μέτρα υγιεινής που θα ληφθούν κατά τη λειτουργία των σχολείων, ο ΕΟΔΥ παρείχε χθες αναλυτικές οδηγίες για την προστασία μαθητών και καθηγητών στα γυμνάσια και τα λύκεια όλης της χώρας.
Η λειτουργία των σχολείων και ιδιαίτερα η χρήση της μάσκας από όλους τους μαθητές έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις τις τελευταίες μέρες. Μάλιστα χθες πραγματοποιήθηκαν, έπειτα από διαδικτυακό κάλεσμα, συγκεντρώσεις κατά της χρήσης μάσκας στα σχολεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της περιφέρειας.
Σχολιάζοντας στην ΕΡΤ τις κινητοποιήσεις ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, χαρακτήρισε λυπηρές τις εικόνες των συγκεντρώσεων λέγοντας πως η χρήση μάσκας σώζει ζωές και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας. Σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ. Εξαδάκτυλου πάνω στο ίδιο θέμα, τα μέτρα είναι απτά και αποδίδουν, επομένως οφείλουμε να θέλουμε να εφαρμοστούν τα μέτρα και στα σχολεία.
Τα τρία σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας τον χειμώνα
Στην εξέλιξη της πανδημίας τον χειμώνα αναφέρθηκε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, υπάρχουν τρία σενάρια:
- να υπάρξει ένα μεγάλο κύμα, μπορεί μεγαλύτερο και από αυτό του Μαρτίου, και μετά πλήρη εξασθένηση του ιού
- να υπάρξουν πολλά μικρά, συνεχή κύματα
- να υπάρξουν συνεχή κύματα, το ένα μικρότερο από το άλλο που θα τελειώσουν μέχρι το 2021
Το πρώτο σενάριο είναι το χειρότερο, όπως υποστήριξε ο κ. Γώγος. «Βέβαια ξέρουμε καλύτερα τη συμπεριφορά του ιού και το σύστημα υγείας είναι καλύτερα προετοιμασμένο. Στην περίπτωση αυτή, θα αναγκαστούμε να πάρουμε πιο βαριά μέτρα, καθώς τα κατά τόπους μέτρα που έχουμε πάρει, είδαμε ότι μπλοκάρουν την επιδημία. Ωστόσο, αποκλείω γενικευμένο lockdown», σημείωσε επίσης.
naftemporiki.gr