Από την έντυπη έκδοση
Της Ανθής Αγγελοπούλου
Αναδυόμενο πρόβλημα οι κλειστές δομές για τη διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει της επικείμενης γρίπης. Και ενώ τα νέα από το μέτωπο των εμβολίων και των ερευνών για τον νέο ιό πέφτουν βροχή, την ίδια στιγμή οι Έλληνες εφευρίσκουν τρόπους να «γλιτώσουν» από την υποχρέωση να φορούν μάσκα προστασίας. Από την άλλη, η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ξεκαθαρίζει ότι οριστική λύση για την πανδημία θα έρθει μόνο αν βρεθεί το εμβόλιο, ωστόσο επισημαίνει ότι το «μεγάλο αγκάθι» θα είναι όχι μόνο η καλή συνεργασία των χωρών μεταξύ τους, αλλά και η εξεύρεση πόρων, καθώς η χρηματοδότηση είναι το σημαντικότερο όπλο για να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτό το αγαθό.
Στα κρούσματα που παρατηρούνται στις κλειστές δομές έδωσε βαρύτητα ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας. Όπως είπε, η πανδημία συνεχίζεται υπό τη μορφή ενός 2ου κύματος διεθνώς, ωστόσο, στην Ελλάδα σοβαρό πρόβλημα φαίνεται να αποτελούν οι κλειστές δομές. Όπως είπε, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα σε σύνολο 6.320 κρουσμάτων τα 841 είναι εισαγόμενα, δηλαδή μόνο το 13%, ενώ το 30% είναι ασυμπτωματικά, το 66% σχετίζεται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, 698 είναι από σημαντικές συρροές (νοσοκομεία, στρατόπεδα) και 168 αφορούν κλειστές δομές. Από το σύνολο των 11.200 κρουσμάτων το 19,2%, δηλαδή 2.188, θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ σε ποσοστό 43,8% είναι σχετιζόμενα με γνωστό κρούσμα. Η μέση ηλικία είναι τα 39 έτη. Ωστόσο, θετικό είναι ότι η θνητότητα στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από τις άλλες χώρες, ενώ και η αποσωλήνωση ασθενών στις ΜΕΘ φαίνεται να είναι επίσης καλύτερη. Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της επικείμενης γρίπης, λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση ως προς την περίοδο που εμφανίζεται το πρόβλημα, αλλά νομίζω ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος για τον περιορισμό όλου του προβλήματος τώρα. Πρέπει να διαφυλάξουμε το υγειονομικό σύστημα στείρο από τον ιό. Χρειάζεται μια συνεχής και στοχευμένη ενημέρωση στον κόσμο. Ο έλεγχος είναι πολύ σημαντικός. Χρειάζονται εμβολιασμοί για τον χειμώνα, γιατί θα έχουμε και τη γρίπη».
Και σε σχολεία
Κρούσματα όμως παρατηρήθηκαν και σε σχολεία. Πρόκειται για δύο εκπαιδευτικούς σε μεγάλο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της Αθήνας, που συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητές του, χωρίς να έχει ενημερώσει υπουργείο και συνάδελφους, όπως κατήγγειλε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας. Είναι αυτονόητο ότι, βάσει των οδηγιών που ισχύουν, το σχολείο θα έπρεπε να κλείσει άμεσα και να ξεκινήσει η ιχνηλάτηση που προβλέπεται σε περιπτώσεις διαπίστωσης κρούσματος. Δυστυχώς, όμως, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, οι υπεύθυνοι του σχολείου επιδεικνύουν τραγική ανευθυνότητα, αδιαφορώντας για την κοινωνική τους ευθύνη και την πιθανότητα το σχολείο να μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα για μαθητές, γονείς και εργαζόμενους. Καμπανάκι όμως χτύπησε και σε ένα δημόσιο σχολείο στην Καλλιθέα, όταν -όπως αναφέρει- η ΕΡΤ ένας δάσκαλος που επέστρεψε από τις διακοπές του βρέθηκε θετικός. Ενημερώθηκε η διεύθυνση και αποφασίστηκε να παραμείνει το σχολείο κλειστό μέχρι να ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση και η απολύμανση.
Ο ΙΣΑ για τις απαλλαγές
Στους γιατρούς για πιστοποιητικό προκειμένου να αποφύγουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας τρέχουν πολλοί συμπολίτες μας. Γι' αυτό ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση και ενημερώνει τα μέλη του σχετικά με την έκδοση τέτοιων πιστοποιητικών, επισημαίνοντας ότι τα νοσήματα βάσει των οποίων ένας ασθενής δικαιούται για αμιγώς επιτακτικούς ιατρικούς λόγους να απαλλαχθεί από τη χρήση μάσκας είναι συγκεκριμένα και οι σχετικές οδηγίες είναι αναρτημένες στις ιστοσελίδες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και του υπουργείου Παιδείας, όσον αφορά τα παιδιά. Υπενθυμίζεται ότι στο άρθρο 4 της υπ. αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 48967/2020 [ΦΕΚ Β 3162/31.7.2020] Κοινής Υπουργικής Απόφασης ορίζεται ότι από την υποχρέωση της χρήσης μάσκας εξαιρούνται τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών.
Οι συμφωνίες της Ε.Ε. με εταιρείες για το εμβόλιο
Η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το γεγονός ότι όλοι συμμετέχουν στην κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική για την προαγορά των εμβολίων, η οποία έχει αποδώσει καρπούς, καθώς έχουν ήδη ολοκληρωθεί 6 πακέτα συμφωνιών, που αφορούν υποσχόμενα εμβόλια. Η συμφωνία προαγοράς με την AstraZeneca που υπεγράφη στις 27 Αυγούστου ήταν, σύμφωνα με την επίτροπο, ένα σημαντικό ορόσημο το οποίο θα εξασφαλίσει την πρόσβαση σε αυτό που αναμένεται να είναι το πρώτο εμβόλιο. Επίσης η Ε.Ε. έχει καταλήξει με τις διερευνητικές συνομιλίες με τις εταιρείες Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac and Moderna, ενώ βρίσκεται κοντά στο να καταλήξει σε συμφωνία και με την BioNTech.
Στο παιχνίδι όμως μπαίνει μία ακόμα γερμανική εταιρεία, η βιοτεχνολογική CureVac, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα είναι σε θέση να παράγει σε κλίμακα το εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19. Ανακοίνωση ωστόσο, έχουμε και για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V. Σύμφωνα με το «The Lancet», τα αποτελέσματα των δύο φάσεων των κλινικών δοκιμών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου και στις οποίες συμμετείχαν 76 εθελοντές, έδειξαν ότι το 100% των συμμετεχόντων στις δοκιμές αυτές ανέπτυξαν αντισώματα στον κορονοϊό χωρίς σοβαρές παρενέργειες.
Η στήριξη έκτακτης ανάγκης
Το θέμα της χρηματοδότησης αναμένεται να διαδραματίσει έναν σημαντικό παράγοντα, όπως είπε η επίτροπος, συμπληρώνοντας ότι «το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης δεν είναι πηγάδι χωρίς πάτο». Η κ. Κυριακίδου είπε ότι η δυνατότητα να το ενισχύσουν υπάρχει και κάλεσε τους υπουργούς Υγείας να μελετήσουν το θέμα με ιδιαίτερη σημασία. «Με την περαιτέρω χρηματοδότηση μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι και άλλα υποσχόμενα εμβόλια μπορούν να περιληφθούν στο ευρωπαϊκό πακέτο. Εάν συμφωνήσουμε για την ενίσχυση του ESI, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι όλα τα υποσχόμενα εμβόλια μπορούν να ενταχθούν στο πακέτο» είπε η επίτροπος.
Η επίτροπος κάλεσε όλους να μείνουν ενωμένοι στο πακέτο για τα εμβόλια που διαπραγματεύεται η Ε.Ε. και να προχωρήσουν με τις εθνικές στρατηγικές εμβολιασμού για να εξασφαλίσουν τη δίκαιη πρόσβαση και εφαρμογή του εμβολίου σε εύθετο χρόνο, όταν αυτό υπάρξει.
202 νέα κρούσματα και ένας θάνατος στο 24ωρο
Χθες καταγράφηκαν 202 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα. Από αυτά τα 192 ήταν εγχώρια κρούσματα (29 συνδέονται με συρροές και 21 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας). 9 κρούσματα ανιχνεύθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και 1 ακόμα εισαγόμενο προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο. 86 καταγράφηκαν στην Αττική (16 αναφέρουν ταξίδι στο εσωτερικό και 4 συνδέονται με συρροές), 16 στη Θεσσαλονίκη (2 συνδέονται με συρροή και 1 με ταξίδι στο εσωτερικό), 12 στην Πιερία (6 συνδέονται με συρροή), 10 στην Πέλλα (6 συνδέονται με συρροή, και 1 με ταξίδι στο εσωτερικό), 8 στη Ζάκυνθο (5 συνδέονται με συρροές), 7 στην Ημαθία (2 συνδέονται με συρροή), 7 στο Ηράκλειο, 6 στην Καρδίτσα, 4 στην Κοζάνη (1 συνδέεται με ταξίδι στο εσωτερικό), 4 στις Κυκλάδες (2 συνδέονται με συρροή), 4 στις Σέρρες, 3 στην Αιτωλοακαρνανία (2 συνδέονται με συρροή και 1 ήταν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα), 3 στα Ιωάννινα, 3 στην Κόρινθο (2 συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό), 2 στην Αχαΐα, 2 στα Δωδεκάνησα, 2 στη Φθιώτιδα, 2 στα Χανιά και από 1 σε Αρκαδία, Βοιωτία, Γρεβενά, Δράμα, Λακωνία, Λάρισα, Λέσβο, Μαγνησία, Πρέβεζα, Ρέθυμνο και Τρίκαλα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.200, εκ των οποίων το 55,7% άνδρες. 2.188 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 4.910 με ήδη γνωστό κρούσμα. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 38 ασθενείς, ενώ άλλοι 157 ασθενείς έχουν εξέλθει από αυτές. Τέλος, έχουμε έναν ακόμα θάνατο και 279 θανάτους συνολικά στη χώρα.