Την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας προκάλεσε χθες η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος υποστήριξε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν συμφωνήσει να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων με στόχο τη στρατιωτική αποκλιμάκωση.
Άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς με διπλωματικές πηγές να «αδειάζουν» τον Στόλτενμπεργκ τονίζοντας πως «αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε δηλώσει κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότιτο μπαλάκι είναι στο γήπεδο της Τουρκίας. «Είναι στο χέρι της 'Άγκυρας να επιλέξει είτε έμπρακτη αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Το διπλωματικό πόκερ με φόντο την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο συμπλήρωσε χθες η τηλεφωνική συνομιλία που είχε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια της οποίας ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η στήριξη που προσφέρουν ορισμένες χώρες προς την «εγωιστική και άδικη στάση της» Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι απαράδεκτη.
Νωρίτερα ο Ερντογάν,μιλώντας την Τρίτη σε κλειστή σύσκεψη στελεχών του κόμματός του, δήλωνε πως «στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου θα προχωρήσουμε στα πλαίσια της διπλωματίας. Η Τουρκία στο σημείο των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο έχει 100% δίκιο. Σε περίπτωση που και η απέναντι πλευρά απομακρυνθεί από τα βήματα της αύξησης της έντασης, τότε στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω διπλωματίας μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική “καζάν- καζάν (win-win)”.
«Παράθυρο ευκαιρίας για διευθέτηση» χαρακτήρισε από την άλλη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, το διάστημα μέχρι τη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. «Πρέπει να τελειώνουμε με τη ρητορική των απειλών και των εκβιασμών», τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι χθες η Τουρκία προχώρησε σε έκδοση δύο Navtex για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου- στις περιοχές όπου πραγματοποιούν έρευνες το «Ορούτς Ρέις» στα νότια του Καστελλόριζου και το «Μπαρμπαρός» στα ανοιχτά της Κύπρου- ειδοποιώντας για ασκήσεις του Ρωσικού στόλου με πραγματικά πυρά.
Η Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε με έκδοση νέας Navtex, στην οποία αναφέρεται πως η τουρκική Navtex, σε σχέση με τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις που θα διεξαχθούν στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν εκδόθηκε σε συντονισμό με τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.
Να σημειωθεί ότι την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των διαφορών μόνο μέσω του πολιτικού διαλόγου. «Δεν επιδιώκουμε να επωφεληθούμε από μια διασυνοριακή διαφωνία. Η προσέγγιση αυτή ισχύει πλήρως για την ανατολική Μεσόγειο, μια ευαίσθητη και εκρηκτική περιοχή» αναφέρει στο tweet η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.
Τα βλέμματα σήμερα στρέφονται στη Νέα Υόρκη όπου μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, για να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Η συζήτηση των δύο ανδρών αναμένεται να εστιάσει στις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το Κυπριακό.
Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε επίσης χθες στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ . Εκτιμούμε ιδιαιτέρως την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να βρει διπλωματικές λύσεις για τις εντάσεις της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως είπε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πομπέο χθες «είναι ανώφελο να αυξάνεται η στρατιωτική ένταση στην περιοχή» δήλωσε ο κ. Πάιατ.
naftemporiki.gr