Ο «παγκόσμιος πόλεμος των εφαρμογών»: Απαγόρευση 118 κινεζικών εφαρμογών από την Ινδία

Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 12:22
UPD:12:24
A- A A+

Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται πως βρίσκεται η διεθνής αντιπαράθεση γύρω από τις κινεζικές εφαρμογές, καθώς, λίγο μετά από τις πρόσφατες εξαγγελίες και ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης ενάντια σε κινεζικές εφαρμογές, η Ινδία προχώρησε σε αντίστοιχες κινήσεις, απαγορεύοντας επιπλέον 118 κινεζικές εφαρμογές- εν μέσω ενός γενικότερου κλίματος έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως αναφέρει το BBC, στη λίστα υπάρχουν αρκετά από τα προϊόντα της Tencent, μεταξύ των οποίων το δημοφιλές παιχνίδι PUBG Mobile και το WeChat Work. Προηγουμένως η ινδική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει 59 από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές, μεταξύ των οποίων το TikTok, λόγω προβληματισμών εθνικής ασφαλείας.

Το αρμόδιο ινδικό υπουργείο ανέφερε πως έχει «αξιόπιστες πληροφορίες» ότι η νέα αυτή ομάδα εφαρμογών λειτουργεί σε βάρος των συμφερόντων της χώρας. Μεταξύ αυτών είναι δύο εφαρμογές της Baidu (ο κινεζικός κολοσσός του χώρου των αναζητήσεων), ένα business card scanner της CamCard, η εφαρμογή πληρωμών Alipay και η πλατφόρμα e-commerce Taobao της Alibaba, παιχνίδια της Netease και το Sina News.

Tο υπουργείο υποστήριξε πως έχει λάβει πολλές καταγγελίες από «διάφορες πηγές», μεταξύ των οποίων και αναφορές περί «κατάχρησης κάποιων εφαρμογών για φορητές συσκευές που είναι διαθέσιμες στις πλατφόρμες Android και iOS για κλοπή και εν κρυπτώ μετάδοση δεδομένων χρηστών άνευ αδείας σε servers σε τοποθεσίες εκτός Ινδίας».

«Η συγκέντρωση αυτών των δεδομένων, το mining και το profiling από στοιχεία εχθρικά προς την εθνική ασφάλεια και άμυνα της Ινδίας, κάτι που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ακεραιότητα της Ινδίας, είναι ένα ζήτημα για βαθύ και άμεσο προβληματισμό, που απαιτεί έκτακτα μέτρα».

Η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα ενώ παραμένουν οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών για τα διαφιλονικούμενα σύνορα στα Ιμαλάια. Ινδία και Κίνα ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους στο Λαντάχ τον Ιούνιο και τουλάχιστον 20 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μια σύγκρουση. Επίσης, δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν πως η Κίνα έχει κατασκευάσει δομές στην περιοχή.

Όπως προαναφέρθηκε, σε ενέργειες κατά των κινεζικών εφαρμογών έχουν προβεί και οι ΗΠΑ, απειλώντας με απαγόρευση του TikTok και δίνοντας εντολή στις αμερικανικές εταιρείες να παύσουν τις συνεργασίες με το WeChat της Tencent. O Πίτερ Ναβάρο, σύμβουλος εμπορίου του Λευκού Οίκου, έχει πει πως η κυβέρνηση έχει στο «στόχαστρο» και άλλες κινεζικές εφαρμογές.

Από πλευράς του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου εξέφρασε την Πέμπτη την αντίθεσή του στην απαγόρευση των εφαρμογών από την Ινδία: Όπως μετέδωσε το Reuters, εκπρόσωπος του υπουργείου είπε πως οι ινδικές ενέργειες παραβιάζουν τα νόμιμα συμφέροντα Κινέζων επενδυτών και υπηρεσιών, και η Κίνα ζητά από την Ινδία να «διορθώσει τα λάθη της».

Προτεινόμενα για εσάς