Κρούσμα κορωνοϊού στο ΚΥΤ της Μόριας

Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020 11:49
UPD:14:20
Konstantinos Tsakalidis / SOOC/Konstantinos Tsakalidis
A- A A+

Ανησυχία έχει προκληθεί στις υγειονομικές αρχές της Μυτιλήνης καθώς, όπως έγινε γνωστό, αναγνωρισμένος πρόσφυγας από τη Σομαλία στο ΚΥΤ της Μόριας βρέθηκε θετικός στον Covid- 19. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σήμερα το πρωί στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης επιβεβαιώθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, 40χρονος σομαλικής καταγωγής, ο οποίος παραμένει απομονωμένος στο νοσοκομείο. 

Το υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι πρόκειται για το πρώτο περιστατικό στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια της Λέσβου, με το προσωπικό του ΕΟΔΥ στο ΚΥΤ, αποτελούμενο από 41 υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων, να έχει ενεργοποιηθεί άμεσα.

Όπως επισημαίνεται, με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα, έχει ήδη ξεκινήσει η ενδελεχής ιχνηλάτηση του συνόλου των επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματος, με σκοπό την απομόνωσή τους, ενώ διενεργούνται εκτεταμένοι έλεγχοι στους διαμένοντες στο ΚΥΤ.

Το υπουργείο Μετανάστευσης

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασυύλου, ο 40χρονος Σομαλός αναγνωρισμένος πρόσφυγας επέστρεψε παρατύπως στη Μόρια όπου διέμενε σε σκηνή εκτός της υφιστάμενης περίφραξης, παρά το γεγονός ότι του είχε επιδοθεί απόφαση εξόδου. Είχε λάβει άδεια διαμονής που εκδόθηκε στο ΠΓΑ Αλίμου. Σήμερα, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, τίθεται άμεσα σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό (καραντίνα) το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, για συνολικά 14 ημέρες, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Ο 40χρονος είχε φύγει από την Λέσβο στις 17 Ιουλίου, φαίνεται όμως πως επέστρεψε τις τελευταίες μέρες. Το ΚΥΤ Μόριας παραμένει ανοικτή δομή και το περιστατικό αυτό ενισχύει, σύμφωνα με το υπουργείο, την ανάγκη να υλοποιηθούν οι εργασίες δημιουργίας κλειστής ελεγχόμενης δομής. Πλέον, για το χρονικό διάστημα έως και τις 15 Σεπτεμβρίου θα απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από τη δομή φιλοξενίας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. θα έχει ενισχυμένη παρουσία στον χώρο γύρω από την δομή, για την τήρηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας καθ΄ όλο το 24ωρο.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μεταβαίνει στη Μόρια για ιχνηλάτηση των επαφών του 40χρονου, ενώ στο ΚΥΤ έχει μεταβεί και ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης. Στον χώρο θα εισέρχεται μόνο προσωπικό ασφαλείας μετά από θερμομέτρηση, ενώ εντός Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία και η νέα υγειονομική μονάδα για την απομόνωση και παρακολούθηση ύποπτων περιστατικών.

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης στα μέσα Μαρτίου, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εφαρμόζει το σχέδιο «ΑΓΝΟΔΙΚΗ», που θέτει σε ισχύ μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων σε όλα τα ΚΥΤ και τις δομές της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή