Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, Κέβιν Μάγερ, αποχώρησε από τη γνωστή, κινεζικής ιδιοκτησίας, εταιρεία πίσω από τη διάσημη εφαρμογή βίντεο, μόλις τρεις μήνες αφού ανέλαβε, και μερικές ημέρες αφού η εταιρεία προσέφυγε στη δικαιοσύνη ενάντια στην κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Τραμπ που στην πράξη απαγορεύει την εφαρμογή στις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει το Reuters, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αντικατασταθεί από τη Βανέσα Πάππας, general manager για τις ΗΠΑ, σε μεταβατική βάση. Η παραίτηση λαμβάνει χώρα εν μέσω μιας «περίεργης» περιόδου για το ταχύτατα αναπτυσσόμενο TikTok, που προσπαθεί να πείσει τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ινδία ότι δεν αποτελεί απειλή ασφαλείας- ενώ παράλληλα είναι σε συνομιλίες με πιθανούς αγοραστές μετά από δεύτερο διάταγμα, που επιτάσσει την πώληση του αμερικανικού του τμήματος.
Ο Μάγερ ήταν στη Walt Disney Co πριν γίνει διευθύνων σύμβουλος της TikTok και chief operating officer της μητρικής ByteDance την 1η Ιουνίου. «Τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το πολιτικό περιβάλλον αλλάζει ταχύτατα, σκέφτηκα πολύ τι θα απαιτούν οι εταιρικές δομικές αλλαγές και τι σημαίνει για τον διεθνή ρόλο για τον οποίο ήρθα» έγραψε ο ίδιος σε επιστολή του στους εργαζομένους. «Με αυτόν τον φόντο, και καθώς αναμένουμε να φτάσουμε σε λύση σύντομα, πρέπει να σας πω με βαριά καρδιά πως αποφάσισα να αποχωρήσω από την εταιρεία».
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ByteDance, Ζανγκ Γιμίνγκ, ανέφερε σε ξεχωριστή επιστολή την οποία είδε το Reuters πως η εταιρεία «κινείται γρήγορα για να βρει λύσεις στα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως, ειδικά στις ΗΠΑ και την Ινδία».
Όπως έγραψε, ο Μάγερ κατέφθασε στην εταιρεία ενώ αυτή εισερχόταν στη στιγμή της «μεγαλύτερης πρόκλησής της».
«Δεν είναι ποτέ εύκολο να έρχεσαι σε θέση ηγεσίας σε μια εταιρεία που κινείται τόσο γρήγορα όσο εμείς, και οι συνθήκες που ακολούθησαν την άφιξή του το έκαναν πιο πολύπλοκο» σημείωσε.
Εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, ο Τραμπ χαρακτήρισε το TikTok απειλή εθνικής ασφαλείας επειδή θα μπορούσε να διαμοιραστεί πληροφορίες για τους χρήστες του με την κινεζική κυβέρνηση. Ο Τραμπ έβγαλε διάταγμα που απαγόρευε τις συναλλαγές με την TikTok στις 6 Αυγούστου, για να τεθεί σε ισχύ στα μέσα Σεπτεμβρίου. Περίπου μια εβδομάδα μετά έβγαλε άλλο διάταγμα, δίνοντας 90 ημέρες στη ByteDance για να απαλλαγεί από τις αμερικανικές δραστηριότητες και δεδομένα της TikTok.
Η ByteDance, όπως έχει αναφερθεί, είναι σε συνομιλίες για την πώληση των βορειοαμερικανικών, αυστραλιανών και νεοζηλανδικών τμημάτων της, η αξία των οποίων θα μπορούσε να φτάνει τα 25-30 δισ. δολάρια, σε εταιρείες όπως η Microsoft και η Oracle.
Η εφαρμογή έχει στοχοποιηθεί και στην Ινδία, όπου ήταν μία από 59 κινεζικές εφαρμογές που απαγορεύτηκαν από την ινδική κυβέρνηση τον Ιούνιο, μετά από μια συνοριακή σύγκρουση μεταξύ Ινδών και Κινέζων στρατιωτών.