Αυτό που έχει σημασία είναι κατά βάση τα εθνικά συμφέροντα», ανέφερε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στη στάση της ΕΕ και τη δική μας στρατηγική, στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Επιβεβαιώνοντας το δεύτερο τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ προς τον πρωθυπουργό επισημαίνει πως αυτό είναι ενδεικτικό για το ότι «και εν μέσω συνεδρίου και σοβαρών θεμάτων που αντιμετωπίζει ο Αμερικανός Πρόεδρος, ρίχνει το βάρος του για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα και η τουρκική προκλητικότητα. «Αυτό που έχει σημασία είναι κατά βάση τα εθνικά συμφέροντα.
Και είναι ξεκάθαρο σε όλους, ότι το συμφέρον των ΗΠΑ δεν συνάδει με εντάσεις στην περιοχή μας, ιδίως μεταξύ δύο χωρών του ΝΑΤΟ, όπως Ελλάδα και Τουρκία. Είναι κάτι που το έχουν διαμηνύσει πολλές φορές οι αμερικανικές αρχές και σε όλους τους τόνους. Ακόμη και σήμερα το πρωί υπάρχει σχετική ανάρτηση στο Twitter του υπεύθυνου για τα θέματα θρησκευτικής ελευθερίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τη Μονή της Χώρας που είναι η δεύτερη -μετά την Αγία Σοφία- περίπτωση μετατροπής σε τζαμί ενός κορυφαίου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι ΗΠΑ είναι εναντίον των εντάσεων και εναντίον των προκλήσεων. Αυτή είναι η αίσθηση την οποία αντιλαμβάνονται όλοι, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία, και περιμένουμε να δούμε τις έμπρακτες ενέργειες της Τουρκίας, από εδώ και πέρα. Είναι πολύ μεγάλο το βάρος των ΗΠΑ για να μην το ζυγίζει κανείς».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει επίσης πως «είναι πολύ σημαντικότερο, από πλευράς Ευρώπης, το ενδεχόμενο να υπάρχει αυτός ο κατάλογος κυρώσεων που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, παρά η γεωπολιτική σημασία κάθε μεμονωμένης χώρας, όσο μεγάλη κι αν είναι αυτή. Ο κ. Μπορέλ οφείλει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτά οφείλει να εκπροσωπεί και τα υπόλοιπα δεν χρειάζονται».
Αναφορικά με τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης επισημαίνει πως «είναι ξεκάθαρη, την έχουμε πει πολλές φορές. Είναι ένα τρίπτυχο, το οποίο διέπει την πολιτική μας: Έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας, αλλά και εμείς οι ίδιοι τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Έχοντας αυτό το τρίπτυχο, αναπτύσσουμε τις πρωτοβουλίες μας, δεν μένουμε στάσιμοι, κάνουμε τις ενέργειες που πρέπει. Το τελευταίο διάστημα, φύγαμε από μία εποχή ακινησίας και προχωρούμε στη σύναψη δύο βασικών Συμφωνιών, οι οποίες μεγαλώνουν την Ελλάδα. Αυτό συνέβη και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. Πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε στη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον των λαών της περιοχής. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».
Για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, τονίζει πως «είναι δικαίωμα της Ελλάδας, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας. Επομένως, έχει η Ελλάδα το δικαίωμα να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της σε οποιεσδήποτε άλλες περιοχές, όποτε η ίδια το κρίνει. Δεν απεμπολούμε αυτό το δικαίωμα και όποτε κρίνουμε, θα το ασκήσουμε. Οι συνθήκες που υπάρχουν τώρα είναι τελείως διαφορετικές απ' ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια. Αυτή τη στιγμή έχουμε παράνομες τουρκικές ενέργειες, όπως το τουρκολιβυκό «μνημόνιο», που προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή. Και κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να το ακυρώσουμε και τα καταφέραμε. Και στα διεθνή fora, αλλά και με τη Συμφωνία μας με την Αίγυπτο. Έχουμε οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες μας με την Ιταλία και με την Αίγυπτο και συζητούμε και με άλλες χώρες της περιοχής. Λέμε και προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες ώστε να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το αφήσαμε τον Μάρτιο του 2016, με υπαιτιότητα της Τουρκίας, για την επίλυση της μιας και μόνης εκκρεμότητας που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Η απόφαση λοιπόν που πήρε η ελληνική κυβέρνηση έρχεται σε τελείως διαφορετικές συνθήκες. Προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες και δεν τις αγνοούμε».
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε παράλληλα και στο γεγονός ότι «όλοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως είναι άλλης τάξης μεγέθους η προκλητικότητα και η επιθετικότητα της Τουρκίας αυτή την περίοδο, απ' ό,τι ήταν πριν από χρόνια» και σημείωσε:
«Δεν αρκεί να ξέρουμε ότι έχουμε ένα δικαίωμα, χρειάζεται να ασκείται. Όχι να παραμένει πάντα ένα δικαίωμα, που ποτέ δεν ασκείται. Κι εμείς προχωρούμε με σύνεση, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, με συνεννόηση με τους γείτονές μας στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, για να κάνουμε το δικαίωμα αυτό πράξη που πραγματικά μπορεί να είναι μια μεγαλύτερη Ελλάδα, με περισσότερα δικαιώματα και ευκαιρίες για τους πολίτες της.
Θέματα όπως η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, πρέπει να λύνονται με συμφωνία των δύο μερών. Κι αν δεν υπάρχει τέτοιου είδους συμφωνία, τότε υπάρχει το διεθνές όργανο, το Δικαστήριο της Χάγης. Για να φτάσουμε εκεί, όμως, θα πρέπει να συζητήσουμε. Αν η κατάληξη των συζητήσεών μας είναι ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, τότε να συμφωνήσουμε ότι θα πάμε στη Χάγη. Με την Αλβανία, είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία και ελπίζουμε ότι σχετικά σύντομα θα έχουμε κάποια νεότερα και εκεί».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέκρινε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως «δεν μπορεί για τέτοια θέματα, όπως είναι τα εθνικά, να δηλώνεις "παρών". Έχεις μία θέση, ή υπέρ ή κατά. Το "παρών" θα το βρίσκεις μπροστά σου. Και όσον αφορά με το εσωκομματικό ζήτημα, σίγουρα θα το βρει μπροστά του, γιατί ένα συγκεκριμένο τμήμα του κόμματός του έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ της Συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και τελικά δεν την ψήφισαν. Δηλαδή, έβαλαν την κομματική πειθαρχία πάνω από το εθνικό συμφέρον. Αυτό είναι αδιανόητο».