Παρουσίαση συστήματος αλληλεπίδρασης εγκεφάλου- μηχανής από τη Neuralink του Έλον Μασκ

Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020 17:15
UPD:17:16
REUTERS/CALLAGHAN O'HARE
A- A A+

Ένα λειτουργικό interface εγκεφάλου- μηχανής (brain-to-machine interface) πρόκειται να παρουσιάσει ο Έλον Μασκ, ιδρυτής, μεταξύ άλλων, της Neuralink, η οποία δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο τομέα.

Η Neuralink υπέβαλε πέρυσι αίτηση για να αρχίσει τις δοκιμές σε ανθρώπους, ωστόσο η επίδειξη που αναμένεται την Παρασκευή θα περιλαμβάνει ένα ρομπότ και «νευρώνες που πυροδοτούνται σε πραγματικό χρόνο», όπως αναφέρθηκε σε μια σειρά από tweets.

Το εν λόγω interface, όπως αναφέρει το BBC, θα μπορούσε να επιτρέψει σε ανθρώπους με νευρολογικά προβλήματα να ελέγχουν τηλέφωνα ή υπολογιστές με τη σκέψη τους, ωστόσο μακροπρόθεσμα ο σκοπός είναι να ανοίξει ο δρόμος προς αυτό που ο Μασκ αποκαλεί «υπεράνθρωπη γνωστική λειτουργία» (superhuman cognition). Ο ίδιος υποστηρίζει πως οι άνθρωποι θα πρέπει να ενωθούν με την τεχνητή νοημοσύνη για να αποφευχθεί ένα σενάριο όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει τόσο ισχυρή ώστε να μπορεί να απειλήσει την ανθρωπότητα.

Η Neuralink, που ιδρύθηκε το 2017, έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να προσελκύσει επιστήμονες, κάτι που ο Μασκ διαφήμιζε στο Twitter μέχρι και τον προηγούμενο μήνα. Το σύστημα που αναπτύσσει η εταιρεία αποτελείται από μια μικροσκοπική συσκευή με πάνω από 3.000 ηλεκτρόδια, προσκολλημένα σε εύκαμπτα «νήματα», πιο λεπτά από ανθρώπινη τρίχα, που μπορούν να παρακολουθούν τη δραστηριότητα 1.000 εγκεφαλικών νευρώνων. Έναν χρόνο πριν η εταιρεία είχε ανακοινώσει πως έκανε δοκιμές σε έναν πίθηκο ο οποίος ήταν σε θέση να ελέγξει έναν υπολογιστή με τον εγκέφαλό του. Επίσης η εταιρεία έφτιαξε ένα «νευροχειρουργικό ρομπότ» για το οποίο λέει πως μπορεί να εισάγει 192 ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο κάθε λεπτό.

Οι εταιρείες του Μασκ, SpaceX και Tesla, συναρπάζουν το κοινό, λόγω των τολμηρών και φιλόδοξων εγχειρημάτων τους στους τομείς των διαστημικών πτήσεων και των ηλεκτρικών οχημάτων αντίστοιχα. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που σχολιάζουν πως ο δισεκατομμυριούχος συχνά έχει την τάση να προβαίνει σε μεγαλόπνοες ανακοινώσεις σχετικά με προγράμματα τα οποία εν τέλει χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν από ό,τι σχεδιαζόταν αρχικά.

Προτεινόμενα για εσάς