«Μακεδονία» η ΠΓΔΜ σε χάρτη του βιβλίου Ιστορίας της Γ' Λυκείου

Πρόκειται για χάρτη της ναζιστικής Ευρώπης, διευκρινίζουν οι συγγγραφείς
Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2007 10:19
UPD:10:44
A- A A+

Νέες αντιδράσεις προκαλεί χάρτης στο βιβλίο Ιστορίας της Γ'Λυκείου, όπου η ΠΓΔΜ εμφανίζεται με το όνομα «Μακεδονία».

Συγκεκριμένα, στη σελίδα 130 του νέου βιβλίου «Ιστορία του νεότερου και του σύγχρονου κόσμου, από το 1815 έως σήμερα» της Γ΄ Λυκείου, στο κεφάλαιο που αναφέρεται στα εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας και στο Ολοκαύτωμα, υπάρχει χάρτης όπου η ΠΓΔΜ φέρει με μεγάλα γράμματα την ονομασία Μακεδονία, ενώ η Βουλγαρία εμφανίζεται να κατέχει τη Θράκη. Όπως αναφέρεται, ο χάρτης απεικονίζει «Το Ολοκαύτωμα 1933-45».

Παρά το γεγονός ότι ο χάρτης δεν είναι γεωγραφικός, αλλά απεικονίζει τη ναζιστική επέκταση στην κατεχόμενη Ευρώπη, πουθενά στο συγκεκριμένο κεφάλαιο δεν επεξηγείται τι ακριβώς δείχνει ο επίμαχος χάρτης.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Καραμανλής προχωρούν στη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας αποδεικνύοντας τη βαθιά τους υποκρισία και το πόσο επικίνδυνοι εθνικά είναι. Οι μάσκες έπεσαν», σχολίασε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χ. Καστανίδης.

Ενας εκ των συγγραφέων του βιβλίου, ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, διευκρίνισε ότι πρόκειται περί παρανοϊκού, ναζιστικού χάρτη, που δεν έχει οποιαδήποτε αποδεικτική αξία, ωστόσο ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση να συμπεριληφθεί στο βιβλίο της Ιστορίας της Γ' Λυκείου.

«Ο συγκεκριμένος χάρτης, για το Ολοκαύτωμα, απεικονίζει μια παράνομη, απ' άκρου εις άκρον, ναζιστική Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίας συντελέστηκε το συγκεκριμένο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και η οποία ουδέποτε αναγνωρίστηκε από την Ελλάδα ή τη διεθνή κοινότητα. Αποτελεί ολίσθημα η απόδοση οποιασδήποτε αποδεικτικής αξίας στον παρανοϊκό αυτό σχεδιασμό. Το βιβλίο είναι αυτονόητα, στο σύνολό του, σαφώς και αταλάντευτα τοποθετημένο υπέρ των ελληνικών απόψεων για την ιστορία της Μακεδονίας», υπογράμμισε ο κ.Σβολόπουλος.

Η συγγραφική ομάδα του βιβλίου αποτελείται από τους κ.κ. Ιω. Κολιόπουλο, Κων. Σβολόπουλο, Ευ. Χατζηβασιλείου, Θ. Νημά και Χάρι Σχολινάκη-Χελιώτη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή