Είναι σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στο βαθμό που οι κοινωνίες ανοίγουν και πάλι, υπογράμμισε ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε εκφράζοντας ανησυχία για τις συνέπειες από το κλείσιμο των σχολείων, ιδιαίτερα για τα παιδιά που παρουσιάζουν ειδικές ανάγκες. Μία δήλωση που έρχεται την στιγμή που στις ευρωπαϊκές χώρες γίνεται μεγάλος λόγος καυ υπάρχει προβληματισμός για τη λειτουργία των σχολείων.
Στην Ελλάδα έχει ξεσπάσει άγρια κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με παρεμβάσεις και από τη ΔΟΕ. Στην Ισπανία γονείς, δάσκαλοι και πολιτικοί της αντιπολίτευσης στην Ισπανία δεν κρύβουν την οργή τους και επικρίνουν τα σχέδια της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων.
Στο αποκεντρωμένο πολιτικό σύστημα της Ισπανίας κάθε αυτόνομη κοινότητα είναι υπεύθυνη για την επιστροφή στις τάξεις, αν και η κεντρική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει οδηγίες σε εθνικό επίπεδο την επόμενη εβδομάδα.
Στην Ιταλία η υπουργός Παιδείας Λουτσία Ατσολίνα δήλωσε σήμερα ότι το σχολικό έτος πρόκειται να ξεκινήσει κανονικά, στις 14 Σεπτεμβρίου, όπως έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε. «Η επαναλειτουργία των σχολείων αποτελεί ηθική υποχρέωση και απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας», πρόσθεσε η Ατσολίνα.
Από την περιοχή του Βένετο, τέλος, ο περιφερειάρχης της Λέγκα, Λούκα Τζάια, δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως «παιδιά έξι ή οκτώ ετών μπορούν να φορούν την προστατευτική μάσκα επί σειρά ωρών, κάθε ημέρα».
Αλλά και στις ΗΠΑ σχεδόν τόσο γρήγορα όσο άνοιξαν κάποια σχολεία αρχίζουν να κλείνουν ξανά λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού.
ΠΟΥ και Unicef θέλουν ανοιχτά σχολεία στη Ν. Αφρική
Επίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef ζήτησαν σήμερα από τις κυβερνήσεις των αφρικανικών χωρών να διευκολύνουν το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, τα οποία παραμένουν κλειστά εδώ και περίπου έξι μήνες, λαμβάνοντας μέτρα για να αποφευχθεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.
Το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων, με σκοπό να προστατευθούν οι μαθητές από την Covid-19 τους βλάπτει με άλλους τρόπους. «Όπως ακριβώς ανοίγουν οι επιχειρήσεις με ασφάλεια, μπορούμε να ξανανοίξουμε και τα σχολεία», είπε η Ματσιντίσο Μοέτι, η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική.
Για να περιοριστούν οι κίνδυνοι, ο ΠΟΥ και η Unicef συνιστούν να πλένουν οι μαθητές τα χέρια τους τακτικά, να απολυμαίνονται και να καθαρίζονται καθημερινά οι επιφάνειες, να εξασφαλιστούν εγκαταστάσεις πόσιμου νερού και να υπάρξει σωστή διαχείριση των απορριμμάτων.
Βαριές συνέπειες από τη διακοπή των μαθημάτων
Οι συνέπειες από την παρατεταμένη διακοπή των μαθημάτων κρίνονται «σημαντικές» από τις δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ, που κάνουν λόγο για «αυξημένο κίνδυνο βίας και εκμετάλλευσης» των παιδιών ή για εγκυμοσύνες των κοριτσιών. «Τα σχολεία είναι ένας ασφαλής χώρος όπου πολλά παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μπορούν να αναπτυχθούν και να πετύχουν», σχολίασε η Μοέτι. Ο περιφερειακός διευθυντής της Unicef για την ανατολική και νότια Αφρική, Μοχάμεντ Μ. Μαλίκ Φαλ, είπε ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες από το κλείσιμο των σχολείων θα βλάψει ακόμη περισσότερο τα παιδιά, το μέλλον τους και τις κοινότητές τους.
Η οικονομική δραστηριότητα σε πολλές χώρες της Αφρικής ξανάρχισε εδώ και αρκετές εβδομάδες. Σύμφωνα με μια έρευνα του ΠΟΥ σε 39 από τις 54 χώρες της Αφρικής, τα σχολεία έχουν ξανανοίξει πλήρως μόνο σε 6, παραμένουν κλειστά σε 14 και λειτουργούν εν μέρει σε άλλες 19.
Μέχρι τις 19 Αυγούστου, στην Αφρική είχαν καταγραφεί συνολικά 1.136.405 κρούσματα Covid-19 και 26.304 θάνατοι.
naftemporikigr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, ΑFP, Reuters