«Είμαστε στην κόκκινη γραμμή» δήλωσε η Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου σχολιάζοντας τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ.
Η αποφυγή του συνωστισμού είναι το μήνυμα του τελευταίου μήνα, υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ τόνισε πως στον συνωστισμό οφείλεται η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων που παρατηρείται όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε πολλές περιοχές όπου ο ιός βρίσκεται σε έξαρση.
Το θέμα της ηλικίας των κρουσμάτων έχει θιχτεί πολλές φορές από τους ειδικούς αλλά και από κυβερνητικά στελέχη- με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να απευθύνει έκκληση προς τους νέους την προηγούμενη εβδομάδα.
Για το θέμα έχει τοποθετηθεί πολλές φορές και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αξιωματούχοι του οποίου εξέφρασαν εκ νέου την ανησυχία τους την Τρίτη αναφέροντας πως πλέον κύριοι μεταδότες του νέου κορωνοϊού είναι τώρα οι εικοσάχρονοι, τριαντάχρονοι και σαραντάχρονοι, πολλοί από τους οποίους δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό, κάτι το οποίο θέτει σε κίνδυνο τις ευάλωτες ομάδες.
Μέτρα για τους οίκους ευγηρίας;
Στη μείωση αυτή του μέσου όρου της ηλικίας των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τη διασπορά του ιού στην κοινότητα, η οποία επιβεβαιώνεται καθημερινά με δεκάδες ελληνικές περιοχές να καταγράφουν κρούσματα, οφείλονται, σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Νίκος Σύψα, τα κρούσματα που παρατηρούνται στους οίκους ευγηρίας.
Να σημειωθεί ότι μετά την περίπτωση στο Ασβεστοχώρι, συνολικά 22 άτομα- εκ των οποίων 15 ηλικιωμένοι τρόφιμοι- διαγνώστηκαν θετικά στον κορωνοϊό σε οίκο ευγηρίας στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.
Ο ιός χτυπάει την πόρτα των γηροκομείων γιατί έχουμε διασπορά στην κοινότητα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής τονίζοντας πως την ανεύθυνη συμπεριφορά κάποιων την πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε και είναι οι ηλικιωμένοι. «Είναι νέοι άνθρωποι που αδιαφορούν για τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας που έχουμε προτείνει και λέμε συνέχεια» συνέχισε.
Ανοιχτό άφησε επίσης το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων στις προνοιακές δομές μετά την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στους οίκους ευγηρείας ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. «Οι προνοιακές δομές ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας αλλά είναι προτεραιότητα για μας. Έχω μιλήσει για ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων, κινδυνεύουν πιο πολύ απ’ όλους τους άλλους από τον κορωνοϊό», ανέφερε ο κ. Κικίλιας στο ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι «και μια ζωή να μπορέσουμε να σώσουμε είναι πολύτιμη».
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 217 νέα κρούσματα- και τρεις θανάτους. Από τα 217 κρούσματα, τα 89 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 44 στην Θεσσαλονίκη διατηρώντας τον «κόκκινο» συναγερμό για την αύξηση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα.
Μέτρα σε Χαλκιδική και Μύκονο
Να σημειωθεί ότι Χαλκιδική και Μύκονος μπαίνουν σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων λόγω Covid-19 από την Παρασκευή και για δέκα μέρες Χαλκιδική και Μύκονος. Μάλιστα χθες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε τους πολίτες με μήνυμα από το 112 για το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στις δύο περιοχές καλώντας τους να εφαρμόσουν τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν ώστε να ανακοπεί η εξέλιξη της επιδημίας.
Σχολιάζοντας τα νεά μέτρα στην ΕΡΤ ο Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, υποστήριξε ότι «είναι νωρίς να πούμε για καθολικό χαρακτήρα lockdown καθώς φαίνεται ότι τα τοπικού χαρακτήρα μέτρα σβήνουν εστίες, τουλάχιστον στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου χωρίς τόσο μεγάλο οικονομικό πλήγμα».
naftemporiki.gr