Από την έντυπη έκδοση
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Στο διάσημο μυθιστόρημα «Catch 22» του Τζόζεφ Χέλερ ο κεντρικός ήρωας, σμηναγός Γιοσάριαν, βρίσκεται παγιδευμένος σε μια παράλογη κατάσταση. Ο μόνος τρόπος για να τον απαλλάξουν οι ανώτεροι από περαιτέρω συμμετοχή σε μάχιμες αεροπορικές αποστολές είναι να διαγνωσθεί «τρελός».
Όταν, όμως, ζητά να εξετασθεί από γιατρό για να πάψει να πετάει, τότε η στάση του εκλαμβάνεται ως ορθολογική. Συνεπώς απορρίπτουν το αίτημά του ως υποβληθέν από κάποιον που έχει σώας τας φρένας.
Ο πρόσφατος ισχυρισμός του Νίκου Χαρδαλιά ότι ενδεχόμενη χρήση του αριθμού άμεσης κλήσης «112» στη θεομηνία της Εύβοιας, θα προκαλούσε «εκατόμβη νεκρών» λόγω του εκτάκτου της κατάστασης θυμίζει το παράδοξο του Χέλερ: Ο μηχανισμός του «112» αναπτύχθηκε για να σώζει τους πολίτες σε περίπτωση έκτακτων καταστάσεων, αλλά αν χρησιμοποιηθεί ενδέχεται να τους θέσει σε κίνδυνο ακριβώς λόγω του εκτάκτου της καταστάσεως!
Για να είμαστε δίκαιοι, βέβαια, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν είναι ο πρώτος, ούτε φυσικά ο τελευταίος, που καταφεύγει σε παράδοξους ισχυρισμούς για να υπερασπιστεί τους χειρισμούς του. Άλλωστε, στη χώρα μας η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών αποτελεί, δυστυχώς, πεδίο μόνιμης μικροκομματικής αντιπαράθεσης.
Οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες αρνούνται να αναγνωρίσουν λάθη ή παραλείψεις και κατηγορούν τους πυροσβέστες, τους μετεωρολόγους, τους πολίτες, ακόμη και τον ίδιο τον άνεμο ή τη βροχή. Στον αντίποδα, όσοι βρίσκονται στην αντιπολίτευση διατείνονται ότι θα έλυναν τα πάντα εύκολα και αναίμακτα μέσα σε λίγα λεπτά. Και έτσι σιγά - σιγά δομείται ένας ακραίος και φτηνός δημόσιος λόγος που χωρίζει τους πολιτικούς σε «αλάθητους» και «εγκληματίες». Και τούμπαλιν.
Ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης «112» είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Δεν είναι ο από μηχανής θεός που θα λύσει κάθε διαχρονική κρατική ανεπάρκεια στην πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αλλά ούτε και «χαρτί» για επικοινωνιακά παιχνίδια. Επομένως, όσοι έχουν εμπλακεί στην ανάπτυξή του οφείλουν να τον στηρίξουν και να τον καταστήσουν επιτέλους λειτουργικό για την έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών από τον κίνδυνο ακραίων φαινομένων. Για το καλό όλων μας.