Νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis εξέδωσε η Τουρκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ, εκδόθηκε νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελλόριζο). Το Oruc Reis μάλιστα από χτες έχει κλείσει τους πομπούς του ώστε να μην είναι ανιχνεύσιμο από την υπηρεσία marine traffic.
Σήμερα, όπως έγινε γνωστό, το Oruc Reis απέπλευσε συνοδευόμενο από βοηθητικά πλοία και αριθμό μονάδων του τουρκικού στόλου που παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.
Για σήμερα και αύριο ενεργοποιείται επίσης η Navtex για την άσκηση με πραγματικά πυρά των τουρκικών πολεμικών πλοίων σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Καστελλόριζο και τη Ρόδο.
H νέα τουρική Navtex θα ισχύει από σήμερα 10 Αυγούστου έως και τις 23 Αυγούστου και αφορά τις ακόλουθες συντεταγμένες:
33 55.22 N - 027 59.83 E
34 58.25 N - 030 31.50 E
34 18.18 N - 030 54.52 E
34 17.03 N - 030 06.12 E
33 49.84 N - 030 06.78 E
33 41.25 N - 028 46.16 E
33 47.41 N - 028 21.48 E
33 53.37 N - 027 59.90 E
6 NM BERTH REQUESTED.
Σημειώνεται ότι στις 12.00 θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), ενώ σΣε εξέλιξη βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε ανάρτηση του, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, αναφέρει ότι το «Oruc Reis» «έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει». Παράλληλα, στέλνει μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή». Μάλιστα, στην ανάρτησή του προσθέτει «Oruc Reis, 83 εκατομμύρια (σ.σ. Τούρκοι) βρίσκονται πίσω σου». Από την άλλη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διεμήνυσε πως κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατιλή Μεσόγειο, τονίζοντας πως: «η Συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, όπως κι αυτή (με την Αίγυπτο) ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά».
Σχολιάζοντας στην ΕΡΤ αυτή την εξέλιξη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης υποστήριξε πως η αποφασιστικότητα της Ελλάδας είναι δεδομένη.
Η νέα πρόκληση της Τουρκίας έρχεται στον απόηχο της συμφωνίας που υπέγραψαν την περασμένη Πέμπτη η Ελλάδα και η Αίγυπτος για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών.
Η Τουρκία αντέδρασε αμέσως αποχωρώντας από τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών που επρόκειτο να ξεκινήσουν στις 28 Αυγούστου. Χαρακτήρισε επίσης την συμφωνία «ανυπόστατη και άκυρη», ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Παρασκευή, χαρακτήρισε ανύπρακτη την συμφωνία και προειδοποίησε για την Ελλάδα ανακοινώνοντας την επανάληψη των τουρκικών ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.
Να σημειωθεί πως χθες ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της τουρκικής παραβατικότητας τονίζοντας πως: ««οι τελευταίες ναυτικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων. Αντίθετα, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία. Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων. Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
naftemporiki.gr