Τα πολλαπλά κρούσματα κορωνοϊού, που για τρίτη συνεχόμενη ημέρα χθες ξεπέρασαν τα 150, η γεωγραφική διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα και οι εστίες υπερμετάδοσης προβληματίζουν τις υγειονομικές αρχές, που αναζητούν τρόπους να αναχαιτίσουν την νέα εξάπλωση της πανδημίας.
Χθες Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι 152 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν το περασμένο 24ωρο στην Ελλάδα, ενώ την Παρασκευή και την Πέμπτη είχαν ανακοινωθεί 151 και 153 κρούσματα αντίστοιχα.
Ως προς τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες, τα 43 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, 26 στην Αττική, 10 στη Λάρισα, έξι στην Καβάλα, πέντε στον Έβρο, από τέσσερα σε Ημαθία και Χαλκιδική, από τρία σε Μαγνησία, Πέλλα και Πρέβεζα, από δύο σε Ιωάννινα, Κέρκυρα, Λέσβο, Πιερία, Φλώρινα και Χανιά και από ένα σε Βοιωτία, Δωδεκάνησα, Ικαρία, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Κυκλάδες και Τρίκαλα. 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ άλλα τρία ήταν επίσης εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
Όπως έχει γράψει η «Ν» προκειμένου η κατάσταση να μην ξεφύγει περαιτέρω μελετώνται όλα, πλην του γενικού lock down. Στο τραπέζι είναι η περαιτέρω μείωση των καλεσμένων σε γάμους και εκδηλώσεις από 100 σε 50 άτομα, αλλά και κάθε άλλο δυνατό μέτρο με στόχο τον περιορισμό της διασποράς και των εστιών του ιού, αλλά και τη μείωση του δείκτη R0.
Σε συνέντευξή του στην «Βραδυνή της Κυριακής», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για «τρεις εστίες ανησυχίας»: Πρώτον, τις συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής. Δεύτερον, τις συναθροίσεις στα μπαρ, στους γάμους, τις βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις και τρίτον, τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
«Σε αυτές τις εστίες δίνουμε τώρα το βάρος. Όμως, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ο μόνος δείκτης που παρακολουθούμε. Κρίσιμο είναι να παρακολουθούμε αν τα αυξημένα κρούσματα οδηγούν στην εισαγωγή περισσότερων ασθενών στα νοσοκομεία μας, και ιδίως αν αυξάνει ο αριθμός διασωληνομένων και εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» σημείωσε.
Σε σχέση με το ενδεχόμενο νέων μέτρων ανέφερε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί διαρκώς την επιδημιολογική κατάσταση, ακούει τους ειδικούς και παίρνει όποια μέτρα χρειάζεται κάθε φορά. «Εδώ και εβδομάδες χτυπούμε καμπάνα κινδύνου. Τώρα είναι ανάγκη να χτυπήσει ακόμη πιο δυνατά. Αυτό το στόχο είχε και η έκτακτη παρέμβαση του κ. Τσιόδρα. Τα κρούσματα, άλλωστε, αυξάνονται όχι τόσο εξαιτίας των εισαγομένων από το εξωτερικό, όσο, κυρίως, λόγω της χαλάρωσης στο εσωτερικό. Ο εχθρός λέγεται εφησυχασμός» επανέλαβε.
naftemporiki.gr