Στην εποχή του κορωνοϊού χάθηκαν πολλές θέσεις εργασίας και στη Γερμανία, ανάμεσά τους και για φοιτητές. Τώρα χιλιάδες από αυτούς προσπαθούν να επιβιώσουν μέσω δανείων και επιδομάτων.
Χιλιάδες φοιτητές δημιούργησαν χρέη τους προηγούμενους μήνες ή έκαναν αίτηση για να πάρουν κάποιο επίδομα. Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Παιδείας προς την αρμόδια επιτροπή για θέματα εκπαίδευσης της ομοσπονδιακής Βουλής, προκύπτει ότι από τον περασμένο Μάιο κατατέθηκαν περισσότερες από 22.000 αιτήσεις για φοιτητικά δάνεια στην Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση (KfW) συνολικού ύψους 641,6 εκατομμυρίων ευρώ. Εκτός αυτού σε περισσότερες από 41.000 περιπτώσεις δόθηκε κρατική βοήθεια ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων DPA το υπουργείο Παιδείας δίνει δυο οικονομικές δυνατότητες στους φοιτητές. 100 εκατομμύρια ευρώ έκτακτα επιδόματα που δεν χρειάζεται να επιστραφούν. Τα χρήματα αυτά προορίζονται για φοιτητές, οι οποίοι μπορούν να αποδείξουν μέσω τραπεζικών εντολών ότι βρίσκονται σε ανάγκη. Για παράδειγμα ότι δεν είχαν πλέον έσοδα από τη δουλειά τους. Το κράτος καταβάλλει τότε από 100 μέχρι 500 ευρώ, αλλά μόνο για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.
Χιλιάδες αιτήσεις απορρίφθηκαν
Ο δεύτερος πυλώνας είναι ένα φοιτητικό δάνειο, το οποίο προϋπήρχε του κορωνοϊού και το οποίο τώρα είναι άτοκο από τον Μάιο μέχρι και τον Μάρτιο του 2021. Και σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας υπάρχει μια πολύ μεγάλη αύξηση.
Για το έκτακτο επίδομα κατατέθηκαν τον Ιούνιο γύρω στις 82.000 αιτήσεις αλλά μόνο οι μισές έγινες δεκτές. Στο 42% των περιπτώσεων οι αρχές διαπίστωναν πως δεν υπήρχε άμεση ανάγκη που να σχετίζεται με την πανδημία. Στο ένα τρίτο των περιπτώσεων έλειπαν απαιτούμενα δικαιολογητικά. Για τον Ιούλιο το υπουργείο Παιδείας αναμένει ότι θα υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός εγκρίσεων.
«Είναι σκάνδαλο το γεγονός ότι οι μισές αιτήσεις απορρίφθηκαν» δήλωσε ο Κάι Γκέρινγκ, εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα παιδείας. «Οι διατυπώσεις που απαιτούνται για το έκτακτο βοήθημα είναι τόσο άθλιες που αναγκαστικά οδηγούν τους φοιτητές στα δάνεια» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι πολλοί από αυτούς κατά τη διάρκεια των σπουδών αλλά και όταν τελειώσουν δεν θα τα καταφέρουν να απαλλαγούν από τα δάνεια.
Οικονομικά προβλήματα και πριν από την πανδημία
Οι Πράσινοι ζητούν να ανοίξουν για όλους τους φοιτητές που έχουν ανάγκη οι κρατικές επιδοτήσεις. «Το ότι η κατάσταση πολλών φοιτητών ήδη πριν από την κρίση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη καταδεικνύει πόσο αναγκαία είναι μια μεταρρύθμιση σε αυτόν τον τομέα της χρηματοδότησης των σπουδών».
Επικριτική είναι και η στάση του εκπροσώπου του κόμματος των Φιλελευθέρων, ο οποίος διερωτάται «πώς είναι δυνατόν ένας χρεωμένος φοιτητής που έχασε τη δουλειά του την περίοδο της πανδημίας να ξεκινήσει μέσα στο χειμώνα να αποπληρώνει το δάνειό του;».
Και η Γερμανική Φοιτητική Ένωση σε ανακοίνωσή της δηλώνει πως η οικονομική κατάσταση πολλών φοιτητών ήταν ήδη άσχημη πριν από την πανδημία. Ο πρόεδρος της ένωσης Άχιμ Μάγιερ μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt δήλωσε ότι το γεγονός ότι πολλοί φοιτητές δεν μπορούν τώρα να αποδείξουν με χαρτιά τις οικονομικές δυσκολίες τους δεν σημαίνει ότι αυτές δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν.
Μαρία Ρηγούτσου