Βαρβιτσιώτης: «Η απόσυρση του Urus Reis είναι καλό σημάδι από την Άγκυρα»

Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020 19:32
UPD:19:32
EUROKINISSI

Η βραχονησίδα Ψέριμος, με αναρτημένη την ελληνική σημαία (φωτογραφία αρχείου - Eurokinissi)

A- A A+

Ως «καλό σημάδι από πλευράς Άγκυρας» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, την αναβολή των ερευνών του Oruc Reis, μιλώντας στο 22ο Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης, κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφερόμενος αρχικά στο θέμα της Αγίας Σοφίας, τόνισε πως η Τουρκία απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες.

Στη συνέχεια, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, σημείωσε πως είναι ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις με την Τουρκία, προσθέτοντας πως ο ελληνοτουρκικός διάλογος είναι η πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, και ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά – όπως είπε.

Ανέφερε, ακόμη, πως περιμένουμε τα επόμενα βήματα, γιατί οι εντάσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε στρατιωτική εμπλοκή, θέτουν σε κίνδυνο οποιαδήποτε προοπτική ειρηνικής διαπραγμάτευσης. «Καμιά διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει υπό διαρκή στρατιωτική απειλή» επισήμανε, λέγοντας πως διάλογος μπορεί να γίνει μόνο με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και όχι με τη χρήση βίας.

Η πανδημία του Κορωνοϊού ανέδειξε την ανάγκη διατήρησης του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κεκτημένου.

Όσον αφορά στο μέλλον της ΕΕ και τις επιπτώσεις  του κορωνοϊού  στις ελευθερίες των πολιτών με την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις, ο κ.Βαρβιτσιώτης, ως πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, έστειλε μήνυμα προάσπισης του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κεκτημένου σε συνθήκες διεθνούς κρίσης, όπως η πανδημία.

Όπως σημείωσε, «ελπίζουμε ότι αυτή η πανδημία δεν θα είναι μία δικαιολογία για να περιορίσουμε τις ελευθερίες μας αλλά θα είναι το αντίθετο, θα είναι μία ευκαιρία για τους πολίτες να καταλάβουν πόσο πολύτιμη είναι η συμμετοχή τους στις δημοκρατικές διαδικασίες». Αναφέρθηκε, ακόμη, όπως γίνεται γνωστό, στον στόχο της Ελληνικής Προεδρίας που είναι η υιοθέτηση της Διακήρυξης των Αθηνών, η οποία θα αποτελέσει ένα νέο κείμενο αρχών και αξίων για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, σε μελλοντικές κρίσεις και θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή