Το σχέδιο μιας στρατηγικής για την ανάπτυξη ενός εθνικού κβαντικού Ίντερνετ παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, σε συνέντευξη Τύπου στο University of Washington.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της διεθνούς κβαντικής «κούρσας» στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, με τη σχετική αναφορά να παρέχει – κατά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου- μια οδό για την ανάπτυξη της National Quantum Initiative Act, που έγινε νόμος με υπογραφή Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2016.
Η δημιουργία συστημάτων επικοινωνίας κβαντομηχανικής αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τεχνολογικούς στόχους του 21ου αιώνα, και θεωρείται πως δημιουργία πρωτοτύπων θα λάβει χώρα μέσα στην επόμενη δεκαετία. Τον Φεβρουάριο τα DOE National Laboratories, πανεπιστήμια και βιομηχανικοί φορείς συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής για ένα εθνικό κβαντικό Ίντερνετ, υποδεικνύοντας τις έρευνες που πρέπει να γίνουν, τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν και τους βραχυπρόθεσμους στόχους.
THE UNIVERSITY OF CHICAGO
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο, τα εθνικά του εργαστήρια θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του νέου κβαντικού Ίντερνετ, που «θα βασίζεται στους νόμους της κβαντομηχανικής για τον έλεγχο και τη μετάδοση πληροφορίας με μεγαλύτερη ασφάλεια από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν».
«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης- το κβαντικό Ίντερνετ θα μπορούσε να γίνει ένα ασφαλές δίκτυο επικοινωνίας και να έχει μεγάλη επίδραση σε τομείς κρίσιμους για την επιστήμη, τη βιομηχανία και την εθνική ασφάλεια».
Κρίσιμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται ήδη στο Σικάγο. Τον Φεβρουάριο επιστήμονες του Argonne National Laboratory και του University of Chicago πραγματοποίησαν διεμπλοκή φωτονίων σε έναν «κβαντικό βρόχο» δεκάδων χιλιομέτρων στα προάστια του Σικάγο, δημιουργώντας επιτυχώς ένα από τα μεγαλύτερα επίγεια κβαντικά δίκτυα της χώρας. Το δίκτυο αυτό προορίζεται να συνδεθεί με το Fermilab στο Ιλινόι.
Βασικό χαρακτηριστικό των κβαντικών επικοινωνιών είναι η εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία υποκλοπής της πληροφορίας που κινείται στα δίκτυά τους. Οι επιστήμονες ελπίζουν να το αξιοποιήσουν αυτό για δίκτυα που θα είναι ασφαλή απέναντι στους χάκερ, με την πρώτη χρήση να αναμένεται να λάβει χώρα σε τομείς όπως οι τράπεζες, η εθνική ασφάλεια, οι τηλεπικοινωνίες αεροσκαφών κ.α. Μακροπρόθεσμα, η άφιξη αυτής της τεχνολογίας στα κινητά τηλέφωνα θα επηρέαζε δραματικά τις ζωές των ανθρώπων ανά τον κόσμο. Επίσης, επιστήμονες διερευνούν πώς το κβαντικό Ίντερνετ θα μπορούσε να επιταχύνει την ανταλλαγή ακόμα μεγαλύτερων όγκων δεδομένων, φέρνοντας επανάσταση στις τηλεπικοινωνίες- ενώ θεωρείται πως η δημιουργία δικτύων υπερευαίσθητων κβαντικών αισθητήρων θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει ακόμα και την πρόγνωση σεισμών ή την αποτελεσματικότερη αναζήτηση πόρων στο υπέδαφος.