Η πρόθεση της Ινδονησίας να αγοράσει από την Αυστρία δεκαπέντε μαχητικά της αεροσκάφη Eurofighter, όπως γνωστοποιήθηκε σε σχετική επιστολή το περασμένο Σαββατοκύριακο, εξετάζεται τώρα από το υπουργείο Άμυνας στη Βιέννη, το οποίο ελέγχει την γνησιότητα της επιστολής, όπως επίσης την αποσαφήνιση των νομικών προϋποθέσεων για το πώς θα ήταν δυνατή μια τέτοια πώληση.
Όπως αναφέρουν ειδικοί στη Βιέννη, σύμφωνα με την σύμβασή της με την εταιρεία, η Αυστρία προφανώς δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε απευθείας πώληση, χωρίς την έγκριση της κατασκευάστριας εταιρείας των αεροσκαφών, την Airbus-EADS.
Ταυτόχρονα επισημαίνουν ως πιθανόν η ίδια η εταιρεία να μπορεί να ενδιαφέρεται για μια τέτοια συμφωνία, καθώς θα έδινε στην Airbus πρόσβαση στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ η δική της έγκριση που απαιτείται από την αρχική σύμβαση πώλησης θα μπορούσε να συνδέεται με την προϋπόθεση ότι η Αυστρία θα πρέπει να τερματίσει τις συνεχιζόμενες νομικές διαφορές με την εταιρεία.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι, σύμφωνα με τη σύμβαση αγοράς, το υπουργείο 'Αμυνας της Αυστρίας «δεν μπορεί να καταστήσει τεχνικά και άλλα έγγραφα προσβάσιμα σε τρίτα μέρη χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση της εταιρείας και δεν μπορεί να παραχωρήσει ή να παραχωρήσει πρόσβαση στο οπλικό σύστημα του Eurofighter».
Με τον τρόπο αυτό, η Αυστρία θα μπορούσε να (επανα) πωλήσει τα αεροσκάφη μόνο στην Airbus και η εταιρεία θα μπορούσε τότε να κάνει τις τεχνικές αναβαθμίσεις που θα χρειάζονταν και (ως η μόνη που μπορεί να το κάνει) να δώσει τις σχετικές πληροφορίες στην Ινδονησία.
Η προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter από την Αυστρία προκαλεί ήδη εδώ και χρόνια έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις στη χώρα, και μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, είχε ζητήσει από την αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πρασίνων, την άμεση αποχώρηση της Αυστρίας από την σύμβαση αγοράς τους, έπειτα από την παραδοχή της κατασκευάστριας εταιρείας για δωροδοκίες.
Καλώντας τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και την προερχόμενη επίσης από το Λαϊκό Κόμμα, υπουργό 'Αμυνας Κλαούντια Τάνερ, να ενεργήσουν άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση, οι Σοσιαλδημοκράτες επισήμαιναν πως με την παραδοχή ενοχής από την Airbus, θα ήταν πλέον εφικτή η καταγγελία της σύμβασης και η αποχώρηση της Αυστρίας από αυτή.
Η σχετική ρήτρα στη σύμβαση παραπέμπει στους κανόνες συμπεριφοράς που προβλέπουν τόσο την καταγγελία της, όσο και την απαίτηση καταβολής αποζημίωσης στην περίπτωση δωροδοκίας στο πλαίσιο της αγοράς.
Πηγή: ΑΜΠΕ