Για «κρίσιμη συνεδρίαση που θα δείξει αν το βήμα της Ευρώπης προς περαιτέρω ολοκλήρωση και εμβάθυνση θα ολοκληρωθεί ή, αντίθετα, θα μείνει μετέωρο», σήμερα για τέταρτη μέρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας πως «ελπίζουμε για το πρώτο και εργαζόμαστε για αυτό».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όλο αυτό το τετραήμερο συμμετείχε ενεργά, όχι μόνο στην Ολομέλεια, αλλά και σε πολλές συσκέψεις στο περιθώριο της Συνόδου, από τις χώρες του Νότου, μέχρι το γκρουπ των λεγόμενων «φειδωλών χωρών». «Αναδείχθηκε έτσι, άλλη μια φορά, πόσο πολύτιμη είναι για τη χώρα η ανάκτηση της αξιοπιστίας της. Γεγονός που αξιοποιείται από τον πρωθυπουργό για να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε μια δύσκολη και ιστορικής σημασίας διαπραγμάτευση» επισήμανε ο κ. Πέτσας.
Όπως εξήγησε, σκοπός των παρεμβάσεων του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να συμβάλλει εποικοδομητικά για μια επιτυχή κατάληξη της Συνόδου, ώστε να εγκριθεί το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, προκειμένου οι ευρωπαϊκοί πόροι να επαρκούν για την αντιμετώπιση των αναγκών και των απαιτήσεων των Ευρωπαίων πολιτών.
Σήμερα στις 5 το απόγευμα θα συνεχιστεί η συζήτηση και μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής θα υπάρξει ενημέρωση από τον πρωθυπουργό.
Στο μεταξύ, όπως επανέλαβε ο Στέλιος Πέτσας, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στους ομολόγους του τα ζητήματα των τουρκικών προκλήσεων και υπογράμμισε τις υποχρεώσεις της Ευρώπης προς τα κράτη μέλη της. «Είπαμε, ταυτόχρονα, τόσο προς την Άγκυρα, όσο και προς τους εταίρους και τους συμμάχους μας, ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, σε ξηρά και θάλασσα» δήλωσε ο υφυπουργός.
Με αφορμή τη σημερινή θλιβερή επέτειο τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, υπογράμμισε πως η Ελλάδα τιμά τους νεκρούς της άνισης μάχης και κρατά ως δίδαγμα από την αποφράδα εκείνη ημέρα την ανάγκη ενότητας του Ελληνισμού απέναντι στις εξωτερικές προκλήσεις.