Πρόβλεψη σεισμών με μαθηματικές φόρμουλες

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020 11:30
EPA/DAVID CHANG
A- A A+

Ομάδα ερευνητών στο Lyell Centre στο Εδιμβούργο ανέπτυξε έναν τρόπο για να προβλέπεται πότε θα χτυπήσει (πιθανώς) ένας σεισμός χρησιμοποιώντας μαθηματικές φόρμουλες: Σε σχετικό επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Journal of Geophysical Research: Solid Earth, η ομάδα περιγράφει τη «μετάφραση» της κίνησης ενός συγκεκριμένου είδους βράχου σε μαθηματικές εξισώσεις, οδηγώντας στη δημιουργία μιας φόρμουλας πρόγνωσης.

Όπως αναφέρει το Phys.org, οι ερευνητές άρχισαν την προσπάθειά τους αξιοποιώντας στοιχεία πως συγκεκριμένα είδη βράχου (φυλλοπυριτικά ορυκτά) παίζουν ρόλο- κλειδί στους σεισμούς. Τα φυλλοπυριτικά ορυκτά σχηματίζονται σε φύλλα ή πλάκες. Οι σεισμοί λαμβάνουν χώρα, βάσει της θεωρίας, όταν τέτοιοι βράχοι σέρνονται ο ένας πάνω στον άλλον.

Οι ερευνητές αντιλήφθηκαν πως η ισχύς της τριβής αποτελεί κρίσιμο παράγοντα σε αυτή τη διαδικασία: Ορίζεται ως η δύναμη που απαιτείται για να σπρωχτεί ένα φύλλο/ πλάκα πάνω σε ένα άλλο, και μπορεί να υπολογιστεί. Για να βρουν υπολογισμούς που μπορούν να φανούν χρήσιμοι, οι επιστήμονες μελέτησαν πολλά δείγματα φυλλοπυριτικών ορυκτών και τους τρόπους με τους οποιους αλληλεπιδρούν μεταξύ τους υπό διαφορετικές συνθήκες. Τα ευρήματά τους χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη εξισώσεων που θα περιέγραφαν τη συμπεριφορά τέτοιων βράχων σε μεγάλα βάθη, όπου δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή απευθείας δοκιμών. Μετά εισήγαγαν άλλες μεταβλητές, όπως τα επίπεδα υγρασίας κ.α. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η ανάπτυξη μιας φόρμουλας που εκτιμάται πως θα μπορεί να χρησιμοποιείται για να προβλέπεται πότε μπορεί να χτυπηθεί μια περιοχή από σεισμό.

Οι ερευνητές τονίζουν πως η δουλειά τους είναι ακόμα σε εξέλιξη, υπογραμμίζοντας πως οι επιστήμονες εξετάζουν ακόμα πώς συμπεριφέρονται τα φυλλοπυριτικά ορυκτά υπό διαφορετικές συνθήκες- αξίζει να σημειωθεί πως, σε κάποιες ασυνήθιστες περιπτώσεις, μπορεί ακόμα και να εμποδίσουν την εκδήλωση σεισμών.

Προτεινόμενα για εσάς