Για μείζονος σημασίας συνεδρίαση, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στην αυριανή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, για πρώτη φορά δια ζώσης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, με τη συμμετοχή και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το κυρίαρχο ζήτημα της ατζέντας αφορά στην έγκριση της πρότασης που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης και η διαμόρφωση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027.
Ο υφυπουργός υπενθύμισε πως σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, ο πρωθυπουργός, από κοινού με άλλους οκτώ ηγέτες της Ε.Ε., ανέλαβε πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων και, ιδίως, την ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των οικονομιών και της απασχόλησης στα κράτη- μέλη της Ε.Ε. Τόνισε δε, τόσο δημόσια, όσο και στις διμερείς και πολυμερείς επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες, ότι η Ευρώπη «δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά πολύ λίγα, πολύ αργά». Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, η Ελλάδα χαιρέτησε από την πρώτη στιγμή την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις ελληνικές θέσεις, τόσο ως προς το μέγεθος, όσο και προς τις μορφές της προτεινόμενης χρηματοδότησης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως στις διαβουλεύσεις αυτές των Βρυξελλών η Ελλάδα προσέρχεται με θέσεις που στηρίζονται σε τρεις άξονες:
- Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
- Δεύτερον, να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός και
- Τρίτον, να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Επιπλέον, σημείωσε πως για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, τόσο οι αρχικές, όσο και οι συμβιβαστικές προτάσεις κρίνονται γενικά ικανοποιητικές για την Ελλάδα. Ξεκαθάρισε, πάντως, πως «οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δείξουν στην πράξη ότι εννοούν ό,τι λένε. Για παράδειγμα, όταν τα κράτη-μέλη και οι Ευρωπαίοι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές, τότε ο προϋπολογισμός για το Ταμείο Ασύλου δεν πρέπει να είναι "κολοβός", αλλά επαρκής για να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη πρόκληση» ανέφερε.
Κατά τον κ. Πέτσα, «οι ελληνικές θέσεις υιοθετούνται από τη μεγάλη πλειοψηφία των εταίρων μας. Ωστόσο, παραμένουν ακόμη διαφωνίες ορισμένων κρατών και καταβάλλεται προσπάθεια να γεφυρωθούν. Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να ανταποκριθεί η Ευρώπη, το ταχύτερο δυνατό, στις προκλήσεις των καιρών. Έτσι ώστε να ανακάμψουν το ταχύτερο δυνατό οι ευρωπαϊκές οικονομίες και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι. Και βέβαια να δικαιωθούν οι εκφραστές του ευρωπαϊκού οράματος και να περιθωριοποιηθούν οι λαϊκιστές που τρέφονται από τις αποτυχίες» δήλωσε ο κ. Πέτσας.