Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Μία ακόμη κρίσιμη σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης ξεκινά σήμερα, με θέμα -τι άλλο;- το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Μία πρωτοβουλία που αρχικά χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τα διεθνή ΜΜΕ, καθώς για πρώτη φορά φάνηκε η Ε.Ε. να ξεπερνά τις εσωτερικές της αντιθέσεις και να δρα με γρήγορα αντανακλαστικά για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.
Το γεγονός ότι το ποσό αυξήθηκε από τα αρχικά 500 δισ. ευρώ σε 750 δισ. ευρώ και η σύμπνοια που φάνηκε να δείχνουν Μακρόν και Μέρκελ για την αντιμετώπιση της κατάστασης θεωρήθηκε ότι αναζωογονούν το ευρωπαϊκό εγχείρημα που έδειχνε να παραπαίει μετά την κρίση χρέους που σάρωσε την Ευρωζώνη.
Ωστόσο, για μία ακόμη φορά επί του πρακτέου οι δυνάμεις της Ευρωζώνης διχάζονται, ενώ το περιβόητο πακέτο ενδέχεται να δοθεί στους δικαιούχους με όρους μνημονίου... Την ώρα που οι οικονομίες βουλιάζουν και οι προειδοποιήσεις από ΔΝΤ και ΕΚΤ για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο θα ανέτρεπε το καλό σενάριο για ανάκαμψη το 2021, κυριαρχούν, η Ευρωζώνη δείχνει ξανά να μη διαθέτει την απαιτούμενη τόλμη.
Οι βασικές διαφορές αφορούν το ύψος του ποσού του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι 750 δισ. ευρώ, την αναλογία ανάμεσα σε επιχορηγήσεις (500 δισ. ευρώ) και δάνεια (250 δισ. ευρώ), όπως και το αν η βοήθεια από το Ταμείο θα παρέχεται υπό τον όρο της αυστηρής εφαρμογής μεταρρυθμίσεων.
Οι «φειδωλές χώρες» Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία εξακολουθούν να επιμένουν σε ένα μικρότερο πακέτο βοήθειας, στη μείωση του ποσού των επιχορηγήσεων και στην αύξηση του ποσού των δανείων και σε πολύ αυστηρούς όρους για την παροχή βοήθειας.
Τόσο η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας έσπευσαν να καλέσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες να δείξουν πως η Ε.Ε. είναι μια κοινότητα αξιών και αλληλεγγύης και ότι δεν αφήνει αβοήθητα τα κράτη-μέλη που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση του κορονοϊού.
Δεν ξέρουμε αν οι εκκλήσεις αυτές θα πιάσουν τόπο και θα καταφέρουν τελικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες να βγάλουν απόφαση. Το ζητούμενο ωστόσο δεν είναι μόνο το πώς θα βρεθούν και θα εκταμιευτούν τα 750 δισ. ευρώ, αλλά και το κατά πόσο το τεράστιο αυτό ποσό θα καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των ευρωπαϊκών κοινωνιών, μπροστά μάλιστα στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος του κορονοϊού.