Λογαριασμοί στο Facebook που συνδέονται με το ISIS συνεχίζουν να βρίσκουν τρόπους να αποφεύγουν τον εντοπισμό στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με νέα αναφορά.
Όπως αναφέρει το BBC, οι τακτικές ενός εκ των δικτύων περιλαμβάνουν την ανάμειξη του υλικού του με περιεχόμενο από πραγματικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς, όπως αποσπάσματα τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων και το μουσικό θέμα του BBC News. Επίσης, αποκτά τον έλεγχο λογαριασμών στο Facebook και ανεβάζει βίντεο με οδηγίες προς άλλους τζιχαντιστές για το πώς να το κάνουν και αυτοί.
To Facebook ανέφερε πως δεν έχει καμία ανοχή στην τρομοκρατική προπαγάνδα.
Το Institute for Strategic Dialogue (ISD), που πραγματοποίησε τη μελέτη, παρακολούθησε 288 λογαριασμούς στο Facebook που συνδέονταν με ένα συγκεκριμένο δίκτυο του ISIS σε διάστημα τριών μηνών. Η ομάδα από πίσω του ήταν σε θέση να εκμεταλλευτεί κενά στα αυτόματα και χειροκίνητα συστήματα moderation του Facebook για την παραγωγή δεκάδων χιλιάδων views του υλικού τους.
Το Facebook ανέφερε πως όλοι οι λογαριασμοί έχουν αφαιρεθεί.
Όπως διαπιστώθηκε επίσης, δίκτυα υποστηρικτών του ISIS βρέθηκαν να συνωμοτούν, να προετοιμάζουν και να πραγματοποιούν «επιδρομές» σε άλλες σελίδες του Facebook, μεταξύ των οποίων και σελίδες που ανήκουν σε στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες των ΗΠΑ.
Οι ερευνητές του ISD είπαν πως είδαν σε πραγματικό χρόνο να αναρτώνται οδηγίες με σκοπό να κατακλυστούν τα σχόλια των σελίδων που δέχονταν τις «εισβολές» με τρομοκρατικό υλικό.
Σε μία επίθεση στοχεύτηκε η σελίδα του προέδρου Τραμπ από ψεύτικους λογαριασμούς Αφροαμερικανών. Σε μια άλλη περίπτωση αναρτήθηκαν εικόνες της 9/11 στις σελίδες του Πενταγώνου και της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας.
Στις 7 Απριλίου μια σειρά λογαριασμών στο Twitter άρχισε να στέλνει links σε ένα πάρτι στο Facebook Watch. Οι λογαριασμοί αυτοί χρησιμοποιούσαν όλοι τη φράση «Fuouaris Upload»- αναφορά σε μεσαιωνικούς ισλαμιστές πολεμιστές.
Οι ερευνητές του ISD είπαν ότι αυτό εντασσόταν στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας για «συγκέντρωση ψηφιακών περιοχών» στο Facebook.
Το δίκτυο μοιραζόταν βίντεο που είχε δεκάδες χιλιάδες views, και που επεκτείνονταν και σε άλλες πλατφόρμες, με links προς το Telegram, το WhatsApp, μεμονωμένες σελίδες που σχετίζονται με το ISIS και το SoundCloud.
Οι ερευνητές θεωρούν πως στο επίκεντρο ήταν ένας χρήστης ο οποίος διαχειριζόταν περίπου το 1/3 (90 από τους 288) των προφίλ στο Facebook. Κατά καιρούς, καυχιόταν για 100 λογαριασμούς «λάφυρα», γράφοντας πως «διαγράφουν έναν λογαριασμό και τον αντικαθιστώ με 10 άλλους». Το κατάφερνε αυτό μέσω παραγωγής αληθινών αριθμών τηλεφώνου της Βόρειας Αμερικής, μέσω των οποίων αναζητούσε συσχετιζόμενους λογαριασμούς στο Facebook. Εάν βρισκόταν κάποιος να αντιστοιχεί, ζητούσε αποστολή re-set code στον αριθμό τηλεφώνου, οπότε και «κλειδωνόταν» έξω ο κανονικός χρήστης- με τον «αιχμάλωτο» λογαριασμό να χρησιμοποιείται για τη διασπορά υλικού.
Επίσης, οι υποστηρικτές του ISIS έχουν βρει τρόπους να παραποιούν το υλικό τους για να αποφεύγουν τα συστήματα ελέγχου, όπως η διάσπαση/ κατακερματισμός του κειμένου, η χρήση περίεργης στίξης, το θόλωμα συμβόλων του ISIS (ή η χρήση εφέ του ίδιου του Facebook), η χρήση αποσπασμάτων από περιεχόμενο κανονικών ΜΜΕ κ.α.