«Μέσα στο 2008 πρέπει να προχωρήσουμε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου», τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Απογευματινή».
Όπως είπε ο κ. Ζαγορίτης η αλλαγή του εκλογικού νόμου πρέπει να γίνει τον πρώτο χρόνο της νέας τετραετίας, έστω κι αν ισχύσει για τις μεθεπόμενες εκλογές.
Ερωτηθείς αν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι υπέρ ενός συστήματος που να τείνει προς την απλή αναλογική ή προς την ενισχυμένη αναλογική, ο κ. Ζαγορίτης απάντησε πως «προφανώς το εκλογικό σύστημα για το οποίο μιλάμε είναι ενισχυμένη αναλογική».
«Η θέση μας για τον εκλογικό νόμο είναι σταθερή. Να προκύπτει από τις εκλογές ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ανεξάρτητα από το ποιος κερδίζει. Να δίνει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο πρώτο κόμμα και βέβαια κυβέρνηση», υπογράμμισε ο γραμματέας της ΝΔ και επεσήμανε:
« Δεν τη διατυπώνουμε για πρώτη φορά. Ούτε τη μεταβάλλουμε, ανάλογα με τη συγκυρία. Η θέση μας υπαγορεύεται από την ανάγκη να κυβερνάται χωρίς προβλήματα ο τόπος. Δεν πρέπει να υπάρχει ακυβερνησία. Είναι ζημία για τον τόπο, είναι ζημία για την οικονομία, είναι ζημία για όλους. Για την καθιέρωση όμως σταθερού εκλογικού συστήματος απαιτείται Συνταγματική πρόβλεψη και βεβαίως αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το ΠΑΣΟΚ κάθε φορά που έβλεπε ότι έχανε τις εκλογές έφερνε ένα εκλογικό νόμο για να εμποδίσει τους αντιπάλους του».
Όσον αφορά την αντιπροσώπευση των μικρών κομμάτων στη Βουλή, ο κ. Ζαγορίτης δήλωσε ότι η ΝΔ δεν επιθυμεί τη συρρίκνωση της δύναμης των μικρότερων κομμάτων. «Θέλουμε την εκπροσώπησή τους στη Βουλή, γιατί θεωρούμε ότι λειτουργεί υπέρ της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό προτείναμε, και εγώ προσωπικά, πριν από τις εκλογές, να συμφωνήσουμε να ενισχυθεί το πρώτο κόμμα εις σε βάρος του δευτέρου με 5 μόλις έδρες, χωρίς να αλλάξει η δύναμη των άλλων κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ το αρνήθηκε», είπε.
Για τη δυνατότητα αναθεώρησης του εκλογικού νόμου, με άμεση ισχύ, ο γραμματέας της ΝΔ σημείωσε πως αυτό είναι δυνατό μόνο σε περίπτωση συμφωνίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ψήφιση του νέου νόμου. «Το Σύνταγμα –εξήγησε- προβλέπει την ισχύ του εκλογικού νόμου άμεσα, από τις επόμενες εκλογές, με ρητή διάταξη που ψηφίζεται από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των Βουλευτών». «Εμείς έχουμε επανειλημμένα “προκαλέσει” το ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσει σε ένα νόμο που θα εξασφαλίζει ισχυρή κυβέρνηση, για το καλό του τόπου. αλλά το ΠΑΣΟΚ έχει αρνηθεί», παρατήρησε.