Θ.Ρουσόπουλος: Το ΕΣΡ αποφασίζει για τις άδειες

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2007 13:48
A- A A+

Το Χάρτη Συχνοτήτων Τηλεόρασης για τη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή, παρουσίασαν ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης και ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Χρήστος Καψάλης.

Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως η χώρα μας ήταν ουραγός στην Ευρώπη στη ψηφιακή τεχνολογία και πως το στοίχημα είναι μεγάλο και πρέπει να κερδηθεί.

Όπως είπε, το Μάιο του 2006 στη Γενεύη η χώρα μας κατοχύρωσε 2,5 χιλιάδες συχνότητες, εκ των οποίων οι 357 είναι ψηφιακές. Μάλιστα σημείωσε πως από το 1961 έως το 2006 είχαν κατοχυρωθεί μόνο 137 συχνότητες αναλογικής εκπομπής.

«Η ψηφιακή εποχή είναι και εδώ. Και στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος, σημειώνοντας ότι το πρώτο βήμα έγινε από τη δημόσια τηλεόραση, το δεύτερο βήμα ήταν η δημόσια διαβούλευση για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση, το τρίτο βήμα ήταν η ψήφιση του νόμου που λαμβάνει υπόψη τις τεχνολογικές εξελίξεις και το τελευταίο βήμα είναι η έκδοση του χάρτη συχνοτήτων που όπως επεσήμανε, είναι αποτέλεσμα πολύμηνης δουλειάς σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ο καθηγητής του ΕΜΠ, Χρήστος Καψάλης, παρουσίασε αναλυτικά το μεταβατικό χάρτη ψηφιακών συχνοτήτων και τις προϋποθέσεις, ώστε το 2015 όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί να εκπέμπουν ψηφιακά.

Σε ερώτηση προς τον κ. Ρουσόπουλο για το πότε θα δοθούν άδειες σύμφωνα με το νόμο 3592/2007 και για το αν θα δοθούν άδειες και σε κομματικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως ο 902 ή ο σταθμός του κ. Καρατζαφέρη, ο κ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε πως ο αριθμός συχνοτήτων εθνικής εμβέλειας είναι οκτώ http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/09/25/1416450.htm , επισημαίνοντας παράλληλα πως δεν αποφασίζει ο ίδιος για τις άδειες αλλά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Σε ό,τι αφορά τα τέσσερα μέλη του ΕΣΡ των οποίων η θητεία έχει λήξει, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε πως θα οριστεί νέο δ.σ. μετά από διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και όχι της κυβέρνησης.

«Η μετάβαση προβλέπεται από το 2012 έως το 2015, εμείς επιθυμούμε να πάμε πολύ γρήγορα και αυτό αποδεικνύεται από μια σειρά ενεργειών, απομένει ο απόλυτα ψηφιακός χάρτης, πιστεύω ότι θα είμαστε πολύ σύντομα έτοιμοι και ότι φτάσαμε να έχουμε σήμερα χάρτη μετάβασης είναι σημαντικό επίτευγμα, όταν πριν από 1,5 χρόνο δεν είχαμε κατοχυρωμένες συχνότητες», υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος, ο οποίος διευκρίνισε ότι η αδειοδότηση είναι ξεχωριστή διαδικασία και πως μέσα στους επόμενους μήνες οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα μπορούν να εκπέμπουν το πρόγραμμά τους και ψηφιακά στη μεταβατική περίοδο.

Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος πρόσθεσε ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, είναι απόλυτα συμβατές με τη τεχνολογία και πως δεν έγινε κανενός είδους πολιτική προσέγγισης, αφού επρόκειτο για καθαρά τεχνική διαδικασία, και για αυτόν ακριβώς το λόγο επελέγη το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μάλιστα, όπως είπε, κάποιες συχνότητες θα μείνουν ελεύθερες και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για υπηρεσίες τηλεϊατρικής ή τηλεμπορίου ή άλλες υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί σε άλλες χώρες.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς