Είναι γεγονός ότι η κινεζική Huawei κατασκευάζει, με ιδιαίτερη επιτυχία, εδώ και αρκετό καιρό τις δικές της πλατφόρμες επεξεργαστών για τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα που σχεδιάζει και κατασκευάζει.
Ωστόσο, η εταιρεία κάνει πράξη την προ ενός έτους δήλωσή της ότι αναπτύσσει επίσης τους δικούς της επεξεργαστές που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συστήματα υπολογιστών. Απόδειξη η είδηση που μεταφέρει η ιστοσελίδα Liliputing ότι στην Κίνα μπορείς ήδη να αγοράσεις επιτραπέζιο υπολογιστή που «φοράει» τον επεξεργαστή Kunpeng 920 της Huawei. Μάλιστα, ένας κινέζος YouTuber ανέβασε και ένα σχετικό βίντεο που εμφανίζει έναν υπολογιστή σε λειτουργία ο οποίος χρησιμοποιεί τον οκταπύρηνο επεξεργαστή Huawei Kunpeng 920 σε συνδυασμό με την μητρική πλακέτα (motherboard) Kunpeng D920S10.
Ο επεξεργαστής Kunpeng 920 είναι ένα 7nm, 64-bit ARMv8 chip, αποτελούμενος από συνολικά οκτώ πυρήνες, ενώ το motherboard υποστηρίζει μέγεθος μνήμης RAM έως και τα 64GB, έως και έξι συμβατικούς σκληρούς δίσκους τεχνολογίας σύνδεσης SATA 3.0 και δύο δίσκους τεχνολογίας SSD (solid state drive). Σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα Tom’s Hardware το μοντέλο του υπολογιστή που εμφανίστηκε στο YouTube διέθετε 16GB μνήμης DDR4-2666, έναν δίσκο SATA χωρητικότητας 250GB, κάρτα γραφικών Yeston RX550 και τροφοδοτικό 200W.
Κατά τα φαινόμενα ο επεξεργαστής που λανσάρισε η Huawei στην Κίνα δεν πρέπει να διεκδικεί δάφνες για τις επιδόσεις που επιτυγχάνει. Επίσης, φαίνεται ότι και σε επίπεδο λογισμικού δεν είναι όλα ρόδινα λόγω της ασυμβατότητας με τις διάφορες εφαρμογές. Το σύστημα «τρέχει» ένα λειτουργικό σύστημα με την ονομασία UOS που βασίζεται στις διανομές Linux, το οποίο είναι συμβατό μόνο με εφαρμογές της εταιρείας που επίσης έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε συνδυασμό με επεξεργαστές της οικογένειας ARM.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Huawei δεν είναι η πρώτη κινεζική εταιρεία που πειραματίζεται με τον σχεδιασμό επεξεργαστών για υπολογιστές. Η εταιρεία Zhaoxin έχει αναπτύξει επεξεργαστές x86 τα προηγούμενα χρόνια, με την υποστήριξη της κινεζικής κυβέρνησης. Προφανώς ούτε αυτοί οι επεξεργαστές είναι ανταγωνιστικοί των Intel και AMD σε επίπεδο επιδόσεων, ωστόσο προσφέρεται τουλάχιστον ένας βαθμός συμβατότητας με έναν αριθμό εφαρμογών λόγω της αρχιτεκτονικής x86.
Οι εν λόγω πειραματισμοί της Huawei είναι αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που προκαλεί ο συνεχιζόμενος (παρά τις όποιες διακυμάνσεις) εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς επίσης και ο αποκλεισμός της Huawei από τεχνολογίες που αναπτύσσουν αμερικανικές εταιρείες.