Αποκατάσταση όρασης σε τυφλά πειραματόζωα με τεχνητούς αμφιβληστροειδείς

Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020 11:56
UPD:12:11
canal.ugr.es

Scanning electron microscopy image showing detail of the neural network on a layer of nanoparticles.

A- A A+

Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανέπτυξε έναν τεχνητό αμφιβληστροειδή με βάση νανοσωματίδια που μπορεί να εισαχθεί στο μάτι, βοηθώντας στην αποκατάσταση της όρασης: Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nature Nanotechnology και, όπως αναφέρεται, τυφλά ποντίκια απέκτησαν ξανά την όρασή τους για οκτώ μήνες χωρίς να χρειάζεται εγχείρηση, για διάστημα που έφτανε μέχρι και τους 8 μήνες.

CANAL.UGR.ES

Upper row: Confocal fluorescence microscopy image showing nanoparticles (in red) deposited on the neuronal membranes (in dark blue) without entering the cells.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ερευνητές από το Κέντρο Συναπτικής Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας στο Κέντρο Νανοεπιστημών και Τεχνολογίας του Istituto Italiano di Tecnologia στη Γένοβα της Ιταλίας σε συνεργασία με συναδέλφους από τα Πανεπιστήμια της Πίζας, Γένοβας, Μιλάνου και Γρανάδας (UGR) καθώς και από τα νοσοκομεία της Γένοβας, του Νεγκράρ και της Μάντοβας.

Οι κληρονομικές δυστροφίες στον αμφιβληστροειδή και ο εκφυλισμός ωχράς κηλίδας, που είναι μεταξύ των πιο κοινών αιτίων τύφλωσης, είναι δύσκολα στην αντιμετώπιση. Σύγχρονα προσθετικά αμφιβληστροειδών έχουν αναπτυχθεί για τη διέγερση του εσωτερικού δικτύου του αμφιβληστροειδούς, μα η έλλειψη ευαισθησίας, η χαμηλή ανάλυση και η ανάγκη για καλωδίωση εξωτερικών καμερών περιορίζουν την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητά τους. Στην εν λόγω μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν με επιτυχία πώς συζευγμένα νανοσωματίδια πολυμερών (P3HT-NP) μπορούν να συμβάλουν στην προκαλούμενη από φως διέγερση των νευρώνων του αμφιβληστροειδούς στην ανάκτηση της όρασης από τυφλά ποντίκια.

CANAL.UGR.ES

In vivo nanoparticle injection in the subretinal space.

Για να επιτύχουν το αποτέλεσμα αυτό, τα νανοσωματίδια δοκιμάστηκαν και εισήχθησαν σε ένα μοντέλο ποντικού για retinitis pigmentosa: «Στο μοντέλο που μελετήσαμε, τα νανοσχηματίδια διέγειραν την εξαρτώμενη από το φως ενεργοποίηση των ακέραιων εσωτερικών νευρώνων αμφιβληστροειδούς, ανακτώντας οπτικές αντιδράσεις χωρίς φλεγμονή στον αμφιβληστροειδή» εξηγεί ο Ματία Μπραμίνι, του UGR. «Δεδομένου ότι πέτυχαν ευαισθησία στο φως μετά από μια και μόνη ένεση, και με τη δυνατότητα υψηλής ανάλυσης, τα νανοσωματίδια παρέχουν έναν νέο δρόμο προς τα εμπρός στα προσθετικά αμφιβληστροειδούς, με πιθανές εφαρμογές όχι μόνο στην περίπτωση retinitis pigmentosa, αλλά και στον εκφυλισμό ωχράς κηλίδας».

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι η υψηλότερη ανάλυση που παρέχεται σε σχέση με υπάρχοντα προσθετικά. «επιπλέον τα νανοσωματίδια έχουν περίπου 300 νανομέτρα διάμετρο (300 φορές μικρότερη από τη διάμετρο μιας τρίχας), κάτι που επιτρέπει να παραμένουν εξωκυτταρικά στους νευρώνες ενώ παράλληλα διατηρούν υψηλή βιοσυμβατότητα» εξήγησε ο Μπραμίνι.

CANAL.UGR.ES

Confocal fluorescence microscopy image showing the distribution of nanoparticles (red) in the retinal space in vivo (cell nuclei in blue).

Όταν εισάγονται στα μάτια τυφλών ποντικών, τα νανοσωματίδια διασπείρονται στον χώρο, χωρίς να λαμβάνουν χώρα σοβαρές φλεγμονές. Μετά από μόλις μια ένεση, τα νανοσωματίδια επιτρέπουν ξανά τη φυσιολογική συμπεριφορά του αμφιβληστροειδούς στο φως, όπως και τη δραστηριότητα του οπτικού φλοιού και την οπτική οξύτητα, σε επίπεδα αντίστοιχα αυτών που παρατηρούνται σε υγιείς ποντικούς. Η επίδραση αυτή βρέθηκε να διαρκεί μέχρι και 8 μήνες.

 

Προτεινόμενα για εσάς