«Αρένα» η Βουλή στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις

Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 10:02
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Στην Βουλή και στο πεδίο της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για το πλαίσιο των διαδηλώσεων, μεταφέρεται το νοσηρό κλίμα των τελευταίων ημερών στην πολιτική σκηνή. Οι αποκαλύψεις για τα παραθεσμικά κέντρα και παράκεντρα που λειτουργούσαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, οι καταγγελίες για «παιδεραστές υπουργούς» της Ν.Δ., η λίστα των ΜΜΕ που χρηματοδοτήθηκαν από τις κρατικές καμπάνιες και ποιοι γυρίζουν λεφτά πίσω καταγγέλλοντας αδιαφανείς διαδικασίες, η επισήμως μεταφρασμένη συμφωνία ΗΠΑ- Novartis που δεν κάνει αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα αλλά σε στελέχη νοσοκομείων και γιατρούς, αναμένεται να αποτελέσουν το επίκεντρο της σημερινής αντιπαράθεσης Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή.

Μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης και έναν χρόνο στην αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ – για πρώτη φορά – ξαναβγαίνει στους δρόμους καλώντας στελέχη και οπαδούς στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται απόψε με κατάληξη στο Σύνταγμα ενάντια στο νομοσχέδιο, που η κυβέρνηση – μετά και τις βελτιώσεις και αλλαγές που έκανε σε συνεννόηση με το Κίνημα Αλλαγής – είναι αποφασισμένη να ψηφίσει.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με το νομοσχέδιο που βάζει περιορισμούς στις συγκεντρώσεις, δίνει λύση στο πρόβλημα εκατομμυρίων Αθηναίων και καταστηματαρχών και εκσυγχρονίζει το πλαίσιο που έχει να επανεξεταστεί από την περίοδο της Χούντας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, ανάγει σε «σημαία» της το εν λόγω νομοσχέδιο, καταγγέλλει «χουντικές μεθόδους» και περικοπή δημοκρατικών δικαιωμάτων, προσπαθώντας να ενώσει τις τελευταίες ημέρες τη φωνή της με το ΚΚΕ που από την αρχή αντιδρά έντονα μέσα και έξω από τη Βουλή. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο ΣYΡΙΖΑ καλεί όλους και όλες στις 19:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος ενάντια «στο αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στηρίξει το νομοσχέδιο στη Βουλή και θα κινηθεί – όπως έκανε και στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» την περασμένη Παρασκευή απέναντι στην Φώφη Γεννηματά στη γραμμή ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι μειοψηφίες δεν μπορούν να καταπατούν τα δικαιώματα της πλειοψηφίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πει ότι η κυβέρνηση καταθέτει και ψηφίζει αυτό το νομοσχέδιο, για να «πνίξει» κάθε φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική της, καθώς είναι βέβαιο ότι η κατάσταση στην οικονομία και αυτά που αναμένονται το φθινόπωρο θα κατεβάσουν ξανά τον κόσμο στον δρόμο.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, καθώς – όπως υποστηρίζουν - το σχέδιο νόμου δεν αφορά το δικαίωμα τα διαμαρτυρίας, αλλά το πλαίσιο και κυρίως την αυθαιρεσία των λίγων έναντι των πολλών. Διευκρινίζουν ακόμα ότι το δικαίωμα στη δημόσια συζήτηση και διαμαρτυρία είναι αδιαμφισβήτητο και αυτό που το νομοσχέδιο περιορίζει είναι η ταλαιπωρία των πολιτών και η ασφυξία στα μαγαζιά που είναι σχεδόν μόνιμες από τις συνεχείς συγκεντρώσεις ιδιαίτερα μικρών ομάδων διαδηλωτών που κινούνται και καταλαμβάνουν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Επιπλέον, σημειώνουν μία σειρά από βελτιώσεις που προέκυψαν μετά από τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή όπως η αφαίρεση του λεγόμενου «ιδιώνυμου», όπως ότι η απαγόρευση συνάθροισης θα αποφασίζεται μόνο αν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του προέδρου Πρωτοδικών (αλλά αν ο δικαστικός δεν έχει απαντήσει εντός 24 ωρών θα σημαίνει ότι συναινεί στην απαγόρευση), ότι για διάλυση συνάθροισης προβλέπεται  η παρουσία αλλά και η συμφωνία εισαγγελέα, αλλά και ότι καθιερώνεται ο ρόλος του διοργανωτή των διαδηλώσεων, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για την ομαλή πραγματοποίηση μιας συνάθροισης και υπόλογος για τυχόν ζημιές.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προχώρησε σε αλλαγές και έτσι προέκυψε η ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής από το Κίνημα Αλλαγής, στην αρμόδια επιτροπή.

Ωστόσο το Κίνημα Αλλαγής φέρεται να αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό του από αυτή τη στάση, καθώς ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης άσκησε σκληρή κριτική. Την ίδια ώρα που η κ. Γεννηματά υποστηρίζει ότι με τη στάση του το Κίνημα Αλλαγής άλλαξε ριζικά το νομοσχέδιο, ο κ. Καστανίδης υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις είναι «πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη».

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως επιθυμεί και ποσπάθησε πολύ κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε για να πετύχει τη συναίνεση των κομμάτων, αλλά επειδή η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει η μόνη χώρα στην ΕΕ χωρίς πλαίσιο για τις διαδηλώσεις, θα ψηφίσει και μόνη της αν χρειαστεί το εν λόγω νομοσχέδιο. Μέχρι στιγμής, με ερωτηματικό τη στάση του κ. Καστανίδη, φαίνεται ότι Ν.Δ., Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση υπερψηφίζουν και ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 καταψηφίζουν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή