«Εχουμε την υποχρέωση να δώσουμε συντεταγμένα τη μάχη ώστε να μην περάσουν οι κυβερνητικές αλλαγές. Θέλω να έχω σε αυτήν τη μάχη την υποστήριξή σας. Και να το εκφράσετε με ψηφοφορία στο τέλος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος.
Η πρόταση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο του Ευάγγελου Βενιζέλου όσο και του Κώστα Σημίτη.
«Γίνεται απόπειρα υφαρπαγής ψήφου εμπιστοσύνης, προσβολή στα πρόσωπά μας, δείχνει ότι δεν έχουμε καταλάβει τι έγινε, έχουμε ξεχάσει τη λεπτομέρεια της ήττας με 4% διαφορά. Αγαπητέ μου Γιώργο Παπανδρέου σεβάσου τον λαό, σεβάσου την παράταξη μην επιμένεις στην πρόταση αυτή», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ακολούθως έλαβε το λόγο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Μετά από μία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που είναι το ανώτατο όργανο του ΠΑΣΟΚ για τα τρέχοντα, αποφασίστηκε αυτό το θέμα της εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο της εκλογής νέου προέδρου να οριστεί με κάποιες διαδικασίες. Όλοι ήταν σύμφωνοι και επικράτησε ενότητα. Πώς έρχεται αυτό το θέμα, αυτό διασπά την ενότητα, δημιουργεί παρατάξεις, υπέρ και κατά, κάποιοι που υποστηρίζουν τον έναν ή τον άλλον. Δεν συμφωνώ με αυτήν την πρόταση. Αισθάνομαι δυσάρεστα. Δεν υποστηρίζω ούτε τον έναν ούτε τον άλλον. Αυτός δεν είναι ο τρόπος να είναι ο καθένας ελεύθερος να αποφασίσει. Μεταξύ μας θα είμαστε ταξινομημένοι κατά κατηγορίες. Η ενότητα δεν προκύπτει από ταξινομήσεις».
«Όποιος αμφισβητεί τον Γ. Παπανδρέου να το πει τώρα»
«Όποιος αμφισβητεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μέχρι τις 11 Νοεμβρίου είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να το πει τώρα, ειδάλλως διά βοής ο πρόεδρος έχει την εμπιστοσύνη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δήλωσε ο Απόστολος Κακλαμάνης.
«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το κόμμα και η Κ.Ο. έχει πρόεδρο, απορώ ποιος άσχετος από τα κοινοβουλευτικά πράγματα είχε την ιδέα της ψήφου εμπιστοσύνης στον πρόεδρο», πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης.
Αυτοκριτική από τον Γ. Παπανδρέου
Για το αποτέλεσμα των εκλογών έχουμε ευθύνες, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Πρώτα από όλους εγώ, δεν έβαλα το μαχαίρι βαθειά. Θεωρήσαμε κι εγώ πρωτίστως ότι μια ανασύνταξη και μια ενωτική πορεία θα ήταν αρκετή για να πείσει για το νέο ΠΑΣΟΚ. Ποτέ δεν εξετάσαμε ουσιαστικά τα πολιτικά και κοινωνικά αίτια που μας απομάκρυναν από τον κόσμο. Ενα ΠΑΣΟΚ που είχε απομακρυνθεί από τις ιδρυτικές μας αρχές... από τον κοινωνικό προσανατολισμό που είχε.
Βελούδινες αλλαγές, χωρίς αναταράξεις.
Εκανα λάθος. Γιατί από τους ελάχιστους κοινούς παρανομαστές δεν εξάγονται μείζονες πολιτικές αλλαγές. Σήμερα ο ψηφοφόρος απαιτεί να κάνουμε σοβαρή και υπεύθυνη αξιολόγηση. Χωρίς αφορισμούς και ξόρκια, χωρίς εξιλαστήρια θύματα, χωρίς να κρύβουμε τα αίτια κάτω από το χαλί».