Οι Δήμοι και λοιποί εμπλεκόμενοι στην κατασκευή των υποδομών για την επέκταση του δικτύου διαχείρισης αστικών λυμάτων σε συνολικά 41 οικισμούς της Αττικής, κυρίως στα Μεσόγεια και το Ανατολικό τμήμα του Νομού, θα επιβαρύνονται με όλες τις οικονομικές κυρώσεις και πρόστιμα που θα επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση καθυστέρησης ως προς την υλοποίηση των έργων στις προβλεπόμενες ημερομηνίες.
Αυτό ήταν το κυριότερο συμπέρασμα που προέκυψε από τη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων καθηγητή Κωνσταντίνου Αραβώση , δημάρχων, εκπροσώπων της Περιφέρειας Αττικής και στελέχη της ΕΥΔΑΠ και συναρμόδιων υπηρεσιών.
Κατά την ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία του εν λόγω σχεδίου και τόνισε ότι μέσω αυτού επιχειρείται η διαχείριση των αστικών λυμάτων σημαντικού μέρους του πληθυσμού της Ελλάδας, με την εμπλοκή της ΕΥΔΑΠ, της μεγαλύτερης επιχείρησης ύδρευσης – αποχέτευσης της χώρας. Μόνον στην Αττική, το ζήτημα αυτό αφορά σε 49 οικισμούς.
Ο κ. Αραβώσης επισήμανε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και ότι η Ελλάδα ήδη καταβάλλει βαρύ χρηματικό πρόστιμο για την μη συμμόρφωση με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ περί διαχείρισης αστικών λυμάτων, ενώ απειλείται και με νέα πρόστιμα. Κατέστησε δε σαφές ότι οποιοδήποτε φαινόμενο αδράνειας, ολιγωρίας ή αδιαφορίας δεν θα είναι πλέον ανεκτό και ότι στις περιπτώσεις που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να προχωρούν τα έργα και αυτό δεν συμβαίνει, οι υπεύθυνοι θα επωμίζονται οικονομικές κυρώσεις..
Κλείνοντας, ο ΓΓ ανέφερε ότι η ουσία της εφαρμογής της οδηγίας και της σύνταξης των Επιχειρησιακών Σχεδίων λυμάτων έγκειται στην Προστασία του Περιβάλλοντος, στην διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.
naftemporiki.gr