Μια νέα τεχνική θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών, προβλέποντας ποια φάρμακα θα είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση βακτηρίων μέσα σε διάστημα λεπτών.
Επιστήμονες στο University of Exeter ανέπτυξαν τη συγκεκριμένη μέθοδο, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να δουν κατά πόσον ένα βακτήριο είναι πιθανό να αντιδράσει σε αντιβιοτικά. Η έρευνα αυτή βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια, και η ομάδα ελπίζει οι συσκευές που χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της να βρεθούν κάποια στιγμή στις κλινικές, μειώνοντας τον αριθμό των διαφορετικών αντιβιοτικών που χορηγούνται στους ασθενείς.
Η τεχνική αυτή εξετάζει εάν τα βακτήρια αποκτούν τις φθορίζουσες ιδιότητες των αντιβιοτικών. Εάν συμβαίνει αυτό, τα βακτήρια λάμπουν περισσότερο κάτω από το μικροσκόπιο, αποκαλύπτοντας πως το αντιβιοτικό διαπέρασε τη μεμβράνη και θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Lab on a Chip, θα μπορούσε να συμβάλει στις προσπάθειες μείωσης της χορήγησης αντιβιοτικών και να επιτρέψει την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών, για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια απειλή της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.
Η αντίσταση στα αντιβιοτικά θεωρείται ως μια μεγάλη παγκόσμια απειλή: Καθώς μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους, εκτιμάται πως κατά το 2050 περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν ετησίως από μολύνσεις.
Η νέα τεχνική χρησιμοποιεί ένα ειδικό μικροσκόπιο και μια μικροσκοπική συσκευή στην οποία εισάγεται ένα δείγμα του βακτηρίου, μαζί με το αντιβιοτικό. Ως τώρα η ομάδα χρησιμοποιούσε το αντιβιοτικό ofloxacin, που φθορίζει κάτω από το υπεριώδες φως. Τα βακτήρια επίσης λάμπουν όταν λαμβάνεται το αντιβιοτικό- ωστόσο εάν παραμένουν σκοτεινά, το αντιβιοτικό δεν έχει ελπίδες να λειτουργήσει και να σκοτώσει το βακτήριο.
Η τεχνική αυτή θα μπορούσε να περιορίσει τη χρήση πολλαπλών αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση βακτηριακών μολύνσεων. Οι ερευνητές πλέον δουλεύουν πάνω στη βελτίωση της τεχνικής, τροποποιώντας τις φθορίζουσες ιδιότητες άλλων μορφών αντιβιοτικών, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.