Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Με αγωνία για εισαγόμενα κρούσματα κορωνοïού, παρακολουθούν η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς το άνοιγμα των αεροδρομίων της χώρας και την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Μετά την αντίδραση του κολοσσού του παγκόσμιου τουρισμού TUI που υπέγραψε συμφωνία με το ελληνικό κράτος και την απόσυρση της διάταξης για 36ωρη καραντίνα όσων τουριστών υποβάλλονται σε μοριακό τεστ, το βάρος πέφτει στη συμπλήρωση της ειδικής φόρμας από κάθε επισκέπτη της Ελλάδας, 48 ώρες πριν την αναχώρησή του και την ετοιμότητα των ελληνικών αρχών.
Για αυτές τις πρώτες ημέρες, ατύπως γίνονται δεκτές και φόρμες που συμπληρώθηκαν λίγες ώρες πριν την αναχώρηση, καθώς καταγράφηκαν αρκετά προβλήματα στις αφίξεις, αλλά λέγεται ότι μετά την Κυριακή, θα γίνονται δεκτοί επισκέπτς που έχουν συμπληρώσει εγκαίρως τη σχετικη φόρμα.
Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στους χιλιάδες ελέγχους που – όπως επισήμως σημειώνει – θα γίνονται καθημερινά σε αεροδρόμια, λιμάνια και οδικά σύνορα, ενώ πάντα είναι ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων σε τοπικό επίπεδο, αν παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων σε κάποια περιοχή ή περιοχές. Σε περίπτωση που σημειωθεί αύξηση κρουσμάτων σε μεγαλύτερη έκταση, μελετάται ακόμα και η αλλαγή ταξιδιωτικών οδηγιών, αν χρειαστεί.
Χθες, πρώτη ημέρα, οι περισσότεροι έλεγχοι έγιναν στα αεροδρόμια Ελ. Βενιζέλος και Μακεδονία. Παρατηρήθηκε ότι τα περισσότερα από τα κρούσματα που εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες είναι ασυμπτωματικά και δε χρειάζονται νοσηλεία και σημειώθηκε πως αν αυτό ισχύσει, τότε ο αριθμός των κρουσμάτων δε θα συνδέεται κατ΄ ανάγκην με εισαγωγές στα νοσοκομεία. Η επιτροπή των ειδικών πάντως έχει μεταφέρει στην κυβέρνηση ότι:
Πριν τη συμπλήρωση 14 ημερών από τη χθεσινή πρώτη, δεν θα μπορούν να υπάρξουν επαρκή στοιχεία για την πορεία της νόσου μετά την είσοδο των τουριστών και επισκεπτών από τις χώρες του εξωτερικού που επετράπη η είσοδος και ελπίζουν ότι τα πράγματα θα είναι διαχειρίσιμα.
Ακόμα και να υπήρχε η δυνατότητα να γίνουν τεστ σε όλους τους επισκέπτες της χώρας, είναι πιθανό να υπάρξουν κρούσματα που δεν θα εντοπιστούν. Σημειώνεται επίσης ότι οι ημέρες που διανύουμε αφορούν το τέλος της πρώτης φάσης της πανδημίας και όχι το λεγόμενο δεύτερο κύμα, που οι εκτιμήσεις συνεχίζουν να το περιμένουν μέσα στο φθινόπωρο.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων πάνω από τον οποίον θα πρέπει να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση των πραγμάτων, ατύπως σημειώνονται τα «περισσότερα από 50 κρούσματα την ημέρα».
Σύμφωνα με τις νέες αεροπορικές οδηγίες, επεκτείνεται μέχρι τις 15/7 η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και τη Σουηδία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών. Από τη αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι ακόλουθες 14 χώρες: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.