Πάνος Καναβός: H οικονομία της Ευρώπης δέχθηκε ένα μεγάλο σοκ από την πανδημία

Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2020 22:45
www.lse.ac.uk
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Η μακροοικονομία οι τάσεις και οι επιπτώσεις καθώς και το πώς επηρεάστηκαν τα συστήματα υγείας από την πανδημία ήταν το θέμα της ομιλίας του καθηγητή Πάνου Καναβού στο προχθεσινό συνέδριο «The Future of Healthcare» που φέτος διεξήχθη on line από την Boussias Communications.

Ο καθηγητής τόνισε ότι η οικονομία της Ευρώπης δέχθηκε ένα μεγάλο σοκ από την πανδημία. Επηρεάστηκαν όπως είπε όλα τα μέλη της ΕΕ. Για να μετριάσει το χτύπημα για την επιβίωση των ανθρώπων και την οικονομία, η ΕΚ έχει υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη οικονομική ενίσχυση εφαρμόζοντας την πλήρη ευελιξία των κανόνων της ΕΕ για το φορολογικό σύστημα, έχει αναθεωρήσει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και έχει δημιουργήσει μια ενίσχυση κοροναϊού 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, επενδυτική πρωτοβουλία για παροχή ρευστότητας σε μικρές επιχειρήσεις και στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Επιπλέον, στις 2 Απριλίου, η επιτροπή πρότεινε εκτεταμένα μέτρα για επέκταση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την προστασία ζωών και βιοτικών πόρων.

Επίσης, η επιτροπή ξεκίνησε μια νέα πρωτοβουλία που ονομάζεται SURE - Υποστήριξη του μετριασμού του κινδύνου ανεργίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης βοηθώντας στη διατήρηση θέσεων εργασίας και στήριξη οικογενειών. Πρότεινε επίσης να ανακατευθύνει όλα τα διαθέσιμα διαρθρωτικά ταμεία στην απόκριση στον κοροναϊό.

Τι θα χρειαστεί και για να επηρεαστούν θετικά η υγεία και η πρόσβαση των ασθενών στο μέλλον

Ο καθηγητής κατέθεσε μια σειρά σκέψεων που θα μπορούσαν όπως είπε, να βοηθήσουν ώστε το σύστημα υγείας να επηρεαστεί θετικά έπειτα από την πανδημία καθώς επίσης, να έχουμε δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση όλων σε αυτό.

Μερικές από τις προτάσεις του είναι:

  • Η διακυβέρνηση του συστήματος υγείας πρέπει να αλλάξει για να γίνει πιο ευέλικτη και να ανταποκρίνεται στην αντιμετώπιση της οξείας κρίσης.

  • Καλύτερη παρακολούθηση της υγειονομικής περίθαλψης, μέτρηση επιδόσεων, προγραμματισμός εργατικού δυναμικού, διαχείριση κινδύνου, ανεξάρτητη εποπτεία.

  • Επενδύσεις στη δημόσια υγεία, υποδομή δεδομένων και κάλυψη υγείας.

  • Δυνατότητα αυξημένης χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και την υγειονομική περίθαλψη γενικά.

  • Ευελιξία στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και επανατοποθέτηση οξέων και περιπατητικών εγκαταστάσεων.

  • Ευελιξία στη ρύθμιση των διαδικασιών και των παρεμβάσεων αλλά αυξημένο βάρος των ασθενών με ξεχασμένη θεραπεία.

  • Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην έρευνα.

  • Ευκαιρία για πολύ στενότερη διασυνοριακή συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων .

  • Δυνατότητα καταγραφής των πραγματικών απαιτήσεων.

  • Βελτιωμένα συστήματα προμηθειών και διαχείριση αποθεμάτων για την αποφυγή εξαντλήσεων αποθεμάτων.

  • Επαναχρησιμοποίηση φαρμάκων και συνεργασίες Ε & Α μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή