Λύση στο πρόβλημα με τις εκκρεμείς κατεδαφίσεις κτισμάτων στο Μάτι δίνει, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συζητείται σήμερα στη Βουλή.
Υποστηρίζοντας την τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός, Κώστας Καραμανλής, εξήγησε ότι το υπουργείο διαπίστωσε πως εξαιτίας της πανδημίας, τόσο οι δήμοι, όσο και η περιφέρεια Αττικής, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον αυξημένο όγκο του υπό υλοποίηση έργου.
Για να βοηθηθεί, επομένως, η κατάσταση, και να μη χάνεται άλλος χρόνος, πρότεινε να καθοριστούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ως αρμόδιες για τις κατεδαφίσεις των κτηρίων που έχουν χαρακτηριστεί ως ασύμφορες επισκευής.
Πρόκειται, όπως εξήγησε, για παλαιά κτήρια, κατασκευασμένα με παλαιότερο αντισεισμικό κανονισμό, με πολλές βλάβες οι οποίες αρχικά είχαν εκτιμηθεί ως επισκευάσιμες, ωστόσο με βάση την έκταση και το κόστος της επισκευής κρίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις ως συμφέρουσα επιλογή η κατεδάφιση.
Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας η υποχρέωση κατεδάφισης του κτηρίου που έχει χαρακτηριστεί ως ασύμφορο επισκευής βαρύνει τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, καθώς κατατάσσεται στην κατηγορία των επικινδύνων κτισμάτων, επισήμανε.
Μέχρι σήμερα στις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 έχουν εγκριθεί ως ασύμφορα επισκευής 53 κτήρια, ανέφερε ο κ. Καραμανλής.
Με την τροπολογία αυτή το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα αναλάβει την κατεδάφιση των κτηρίων αυτής της κατηγορίας, απαλλάσσοντας τους ιδιοκτήτες τους από ένα σημαντικό κόστος.
Αφού κατεδαφιστούν αυτά τα κτήρια, η ελληνική πολιτεία θα δώσει ως στεγαστική συνδρομή το ποσό των 1.000 ευρώ ανά κτήριο, με ανώτατο όριο μέχρι 150 τμ, ανακοίνωσε ο κ. Καραμανλής και εκτίμησε ότι αυτό θα δώσει λύση στο πρόβλημα.