Η Καβάλα στο σταυροδρόμι Δύσης- Ανατολής

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 10:09
UPD:10:11
A- A A+

Του Φάνη Ζώη
[email protected] 

Για τους πυλώνες των δράσεων της "Δημωφέλειας" και την ανάγκη σύνδεσης του πολιτισμού με τον τουρισμό μίλησε σε συνέντευξή του στην "Ν", o δήμαρχος Καβάλας θεόδωρος Μουριάδης παρουσιάζοντας την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Καβάλας - "Δημωφέλεια", που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της αποκέντρωσης και εκχώρησης διαφόρων δράσεων από τον Δήμο σε νομικά πρόσωπα, ούτως ώστε να υπάρχει μια λιγότερο συγκεντρωτική και πιο εξειδικευμένη δράση ανά τομέα.

«Η  Καβάλα, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πλάι στη θάλασσα, αποτελώντας μια πόλη στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης,  αντικατοπτρίζοντας την ελληνική εμπειρία» ανέφερε ο κ. Μουριάδης, προσκαλώντας όλους να  επισκεφτούν τη πόλη,  σημειώνοντας πως  αποτελεί τη μοναδική περίπτωση μεγαλούπολης σε οικιστικό ιστό, με καταγάλανα νερά, και στην οποία  μπορείς άφοβα να κολυμπήσεις.

 Συνεχίζοντας ο επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής μίλησε για το  επιβλητικό Κάστρο, στην κορυφή της Παλαιάς Πόλης, ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία της περιοχής, αλλά και τη  τουριστική προβολή στις αγορές των γειτονικών χωρών, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Aναφερόμενος στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά την εκδήλωση της πανδημίας και στην αλλαγή της στρατηγικής, της τουριστικής προβολής του Δήμου Καβάλας, έκανε λόγο για το αναδιαμορφωμένο φεστιβάλ Cosmopolis, αλλά και το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων.

"Η Θάσος είναι ο βασικός πυλώνας τουρισμού της περιοχής. Παραδοσιακά το μεγάλο τμήμα του τουρισμού της Καβάλας είναι οι όμορες βαλκανικές χώρες, κατά βάση Ρουμάνοι και Βούλγαροι και Σέρβοι φυσικά και λόγω γειτνίασης και κοντινής απόστασης έχουμε και πάρα πολλούς Τούρκους τους οποίους νομίζω φέτος πως δεν θα έχουμε για πολλούς λόγους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα πράγματα υγειονομικά θα πάνε καλά και τουλάχιστον θα επισκεφθούν την πόλη μας κι εκεί έχουμε εστιάσει το πρόγραμμα τουριστικής προβολής, στον οδικό τουρισμό από τις βαλκανικές χώρες και στον εγχώριο τουρισμό από τους Έλληνες", υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ.  Μουριάδης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης "Δημωφέλεια" Παναγιώτης Αγγελίδης, εστίασε στα μεγάλα θέματα  αξιοποίησης του Δήμου Καβάλας. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το φρούριο της Χριστούπολης (παλιά ονομασία της Καβάλας), που πέρασε διαδοχικά στην κυριαρχία των Λομβαρδών (1204), των Φράγκων (1208), ξανά των Βυζαντινών και στη συνέχεια των Οθωμανών (1391). Η οροφή του προσφέρει τη μοναδική θέα της πόλης, ενώ στο υπαίθριο θέατρο του Φρουρίου διοργανώνονται το καλοκαίρι ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ολοκληρώνοντας τη διαδρομή του ο επισκέπτης, μπορεί να επισκεφτεί τις Καμάρες, και το παλιό Υδραγωγείο, σύνορο της παλιάς και της σύγχρονης πόλης. Η φυσική ομορφιά της περιοχής σε συνδυασμό με τα γραφικά ταβερνάκια, τους ιστορικούς τόπους, τα μνημεία και τα νεότερα νεοκλασικά κτίσματα ερεθίζουν τις αισθήσεις, συνθέτοντας εικόνες μοναδικές.

Να σημειωθεί πως η Καβάλα άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία από τον 16ο αιώνα και αποτέλεσε ένα μεγάλο οικονομικό κέντρο στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα χάρη στο εμπόριο καπνού. Ο εντυπωσιακός όγκος των εξαγωγών καπνού σε πολλές χώρες εξασφάλισε οικονομική ανάπτυξη και κατά συνέπεια, πολιτιστική ανάπτυξη.

Υπενθυμίζεται ότι, στους Αρχαιοελληνικούς χρόνους, ήταν σταθμός του αρχαίου δρόμου που ένωνε Ανατολή και Δύση, Ευρώπη με Ασία. Ο Φίλιππος ο Β', πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τη μετέτρεψε  σε επίνειο της ισχυρής τότε πόλης των Φιλίππων.

Το 49 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος αποβιβάζεται στο λιμάνι της Νεάπολης και γίνεται έτσι η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που έρχεται σε επαφή με τη χριστιανική θρησκεία. Από τη Νεάπολη ξεκινούσε και ο δρόμος που οδηγούσε στο όρος Παγγαίο με τα κοιτάσματα χρυσού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή