Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr
Τα πρώτα στοιχεία, την ημέρα της επανεκκίνησης για τον ελληνικό τουρισμό, δεν προκαλούν αισιοδοξία το Μαξίμου. Ο αριθμός των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων στην Ελλάδα που ανοίγουν είναι πολύ μικρός και δείχνει ότι η επιχείρηση διάσωσης της φετινής τουριστικής χρονιάς είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, με ό,τι αυτό σημαίνει για το ΑΕΠ, την ύφεση, την ανεργία.
Κυβέρνηση και φορείς του τουρισμού εκτιμούν ότι σαφής εικόνα δεν θα υπάρξει πριν τις 15 Ιουλίου, με το επιχείρημα ότι τότε θα υπάρχουν στοιχεία για πτήσεις και κρατήσεις και με την προϋπόθεση ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα θα παραμείνουν στα σημερινά νούμερα. Μία κρυφή ελπίδα που υπάρχει, βασίζεται στους υπολογισμούς ότι εφόσον μετά τις πρώτες πτήσεις και αφίξεις τα κρούσματα στην Ελλάδα δεν αυξηθούν – ή τουλάχιστον δεν αυξηθούν σημαντικά – η κίνηση να αυξηθεί και ο ελληνικός τουρισμός να δει τα νούμερα να αυξάνονται, έστω και αν η τουριστική σεζόν μετακινηθεί έναν ή και δύο μήνες, παραταθεί δηλαδή ως τον Οκτώβριο ή και τον Νοέμβριο. Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, κάπου δήλωσε τις τελευταίες ημέρες ότι στόχος είναι το 20% της περυσινής κίνησης, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση υπολογίζει 500.000 νέους ανέργους μόνο από τον Τουρισμό.
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός, ο οποίος εκτός συνόρων αναφέρεται ως ένας από τους ηγέτες που με τις αποφάσεις τους κατάφεραν να ελέγξουν την πανδημική κρίση στη χώρα του, πρωτοστατεί σε αυτήν την εκστρατεία ενημέρωσης που στόχο έχει να αναδείξει την Ελλάδα ως ασφαλή προορισμό, τη στιγμή που οι χώρες του ανταγωνισμού στη Μεσόγειο (Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία) δεν μπορούν να το κάνουν.
Χθες, σε ειδική εκπομπή του ΣΚΑΪ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα είναι περισσότερο έτοιμη για να αντιμετωπίσει την πανδημία και ένα πιθανό δεύτερο κύμα του κορωνοϊού επειδή η κοινωνία έχει ήδη εξοικειωθεί με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, η επιστημονική κοινότητα θα είναι εξοπλισμένη με καλύτερη φαρμακευτική αγωγή, το σύστημα υγείας θα είναι πιο έτοιμο, αφού θα υπάρχουν περισσότερα κρεβάτια εντατικής, ενώ η χώρα θα έχει καλύτερη προετοιμασία στα τεστ και στην ιχνηλάτηση.
«Οι κοινωνικές αποστάσεις, τα μέτρα προστασίας μας έχουν γίνει δεύτερη συνήθεια. Δεν χρειάζεται να φοράμε όλοι μάσκες, αλλά έχω δει πολλές με μελέτες πως εάν αρκετοί φοράμε μάσκες αυτό μπορεί να εμποδίσει π.χ. την διάδοση του ιού στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Άρα είμαστε όλοι πιο υποψιασμένοι, έχουμε αλλάξει συμπεριφορές μας» είπε σε κάποιο σημείο, και κατέληξε: «Ελπίζουμε ότι και να χτυπήσει ο ιός δεν θα χρειάζεται να παίρνουμε οριζόντια μέτρα. Θα μπορούμε να κλείνουμε ένα σχολείο μπορεί -ο μη γένοιτο- εάν υπάρχει σε ένα σχολείο, ένα οικοδομικό τετράγωνο, έστω μία πόλη, αλλά όχι κατ’ ανάγκη οριζόντια μέτρα θα μπορούμε να είμαστε πολύ πιο έξυπνοι στα μέτρα τα οποία παίρνουμε».
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε σε εκδήλωση για την επανεκκίνηση του τουρισμού στη Σαντορίνη και εμφανίστηκε στο CNN, στην εκπομπή GPS, που βλέπουν εκατομμύρια Αμερικανοί αλλά και τηλεθεατές από όλον τον κόσμο, εξηγώντας πώς στην Ελλάδα κρατήθηκε η διασπορά του Covid 19 σε πολύ χαμηλά επίπεδα αλλά κυρίως τι μέτρα έχουν ληφθεί για επισκέπτες και Έλληνες πολίτες για να μπορέσει η χώρα να υποδεχθεί τουρίστες χωρίς εκπτώσεις στην υγειονομική προστασία.
«Τον τελευταίο μήνα, κάθε άτομο που έχει φτάσει αεροπορικώς στην Ελλάδα έχει υποβληθεί σε τεστ. Δημιουργήσαμε μια αρκετά καλή βάση δεδομένων με στοιχεία για τους ανθρώπους που ήρθαν στην Ελλάδα και ήταν θετικοί στον ιό. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες υποβάλαμε σε τεστ περίπου 4.000 άτομα που έφτασαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας και είχαμε μόνο δύο θετικά κρούσματα, τα οποία μάλιστα αφορούσαν σε ανθρώπους που ήταν ασυμπτωματικοί. Έτσι, αν αυτό το ποσοστό διατηρηθεί, νομίζω ότι μπορούμε να αρχίσουμε σταδιακά να ανοίγουμε τη χώρα για τους ξένους επισκέπτες» είπε σε ένα απόσπασμα των δηλώσεών του ο κ. Μητσοτάκης.
Τις επόμενες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.. Κεντρικό θέμα θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά οι πληροφορίες θέλουν τον Έλληνα πρωθυπουργό να βάζει ψηλά στην προσωπική ατζέντα επαφών τον ελληνικό Τουρισμό.