Μ. Σχοινάς: Τώρα είναι η ώρα για μια ολιστική μεταναστευτική συμφωνία στην ΕΕ

Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020 16:40
UPD:16:49
EU - Lieven Creemers/Lieven Creemers
A- A A+

Την πεποίθησή του ότι οι καθοριστικής σημασίας διπραγματεύσεις που αφορούν το Ταμείο ανάκαμψης και η Συμφωνία για το μεταναστευτικό θα προχωρήσουν, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Χρειαζόμαστε ένα ενιαίο, ολιστικό πλαίσιο για το μεταναστευτικό, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να πάρουμε μαθήματα από την κρίση του 2016. Τότε βάλαμε την έμφαση στην αλληλεγγύη αλλά δεν είμαστε έτοιμοι στο θέμα της υπευθυνότητας που αφορούσαν τις σχέσεις με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης και τη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων. Τώρα μπορούμε να πούμε ότι η υπευθυνότητα ενισχύθηκε και μπορούμε να απευθυνθούμε προς όλους για αλληλεγγύη με περισσότερα επιχειρήματα. Επιτηρούμε τα σύνορα έχουμε καλές σχέσεις με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης και μπορούμε να επικαλεστούμε την υπευθυνότητα της χώρας πρώτης εισόδου».

Προσέθεσε ότι τώρα πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι όλες τις διαστάσεις και για όλους -και αυτό θα είναι μια καλή βάση για να ξεκινήσει η γερμανική Προεδρία-, και διευκρίνισε ότι κατά τη γνώμη του καλύτερα είναι να είναι έτοιμο το πακέτο των προτάσεων και να ξεκινήσει η συζήτηση στην αρχή της γερμανικής Προεδρίας. «Καλύτερα τον Ιούλιο από τον Σεπτέμβριο», είπε.

Αναφερόμενος στην frontex είπε ότι σήμερα έχει περισσότερες αρμοδιότητες και πόρους -θα αναπτυχθούν 10.000 συνοριοφύλακες τα προσεχή χρόνια, ήδη παίρνει 700 αυτό τον χρόνο- άρα η αστυνόμευση των συνόρων μας έχει σημαντικά ενισχυθεί έναντι του 2016

Τόνισε δε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε την εμπειρία του Έβρου τον Μάρτιο στα εξωτερικά μας σύνορα, όταν με την άμεση πολιτική και επιχειρησιακή αντίδραση καταφέραμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα εκτός από τη frontex και με ad hoc συνεισφορές με υλικό από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη». Είμαι πεπεισμένος, συμπλήρωσε, ότι «η ικανότητα διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων θα αυξηθεί σημαντικά τις προσεχείς εβδομάδες, μήνες και χρόνια».

Δίνοντας το περίγραμμα μιας συμφωνίας για τη μετανάστευση είπε ότι «θα πρέπει να είναι ολιστική για τη μετανάστευση και το άσυλο, που σημαίνει ότι από τη στιγμή που κάποιος φτάνει στα εξωτερικά σύνορα πρέπει να οργανώσουμε μια συνολική διαρθρωτική δομή όπου οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και κανόνες θα εφαρμοστούν από την πρώτη στιγμή και θα μας επιτρέπουν γρήγορα να διακρίνουμε ποιος είναι επιλέξιμος για άσυλο και ποιος όχι και πρέπει να επιστραφεί».

Αυτά, υπογράμμισε, πρέπει να είναι μέρος ενός συνολικού πλαισίου και θα αποτυπωθούν στη συμφωνία.

«Για μένα είναι αδιανόητο η Ευρώπη να μην έχει ένα ενιαία μεταναστευτική πολιτική. Ήρθε η ώρα, τώρα είναι η ώρα, και πιστεύω ότι η πραγματικότητα μετά την πανδημία συνηγορεί σ’ αυτό. Μπορούμε να την ονομάσουμε Hamiltonian ή Big Bang ή ώρα της ομοσπονδίας, αλλά η ουσία είναι ότι αυτή τη συμφωνία την έχουμε ανάγκη» τόνισε ο κ. Σχοινάς.

Προειδοποίησε ότι θα είναι σκληρές οι διαπραγματεύσεις αλλά επανέλαβε ότι ήρθε η ώρα γι αυτή τη νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας ότι πολλοί υποτίμησαν το έργο της Κομισιόν και στη συνέχεια διαψεύστηκαν.

Για τη νέα Επιτροπή είπε ότι μετά από τρεις μήνες ήρεμα νερά ήρθε η κρίση της πανδημίας, η βαθύτερη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Υπερασπίστηκε το έργο της Επιτροπής που «πολλοί υποτίμησαν και στη συνέχεια διαψεύστηκαν».

Για τους τρεις πρώτους μήνες της καλοκαιρίας σημείωσε ότι κάναμε μια πολύ επιθετική εκκίνηση με τις προτάσεις της Πράσινης Συμφωνίας με τις προτάσεις για το 5G και της τεχνητής νοημοσύνης προς μια πράσινη και ψηφιακή Ευρώπη.

Στη συνέχεια με την πανδημία πήραμε ειδικά μέτρα για τα σύνορα, για τον προσωπικό εξοπλισμό και τελικά με την ιστορική, Hamiltonian πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης. «Η Επιτροπή έδειξε ότι μόνον αυτή έχει αυτό το μείγμα του τεχνικού χαρίσματος και πολιτικής δυνατότητας που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αισθάνομαι υπερήφανος γι αυτό το ξεκίνημα», τόνισε.

Για τις διαφωνίες που παρατηρήθηκαν στην αρχή της πανδημίας σημείωσε ότι κάποια στιγμή στην Ευρώπη καταλαβαίνουν τα όρια των διαφωνιών τους, αρχίζουν να δουλεύουν μαζί και να βρίσκουν λύσεις, ενώ για τη συμφωνία Μακρόν-Μέρκελ είπε ότι «μόνον καλά πράγματα συμβαίνουν όταν συμφωνούν Γαλλία και Γερμανία στα μεγάλα θέματα».

Ειδικά για το πεδίο της υγείας, είπε ότι μαζί με την εκπαίδευση και τον τουρισμό αναδείχθηκε η ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία. «Ένα από τα μαθήματα που πήραμε και θα τα βρούμε στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι ότι πρέπει να γεφυρώσουμε την ασυμμετρία μεταξύ αυτών που προσδοκούν οι πολίτες από την ΕΕ σε τομείς που δεν έχει αρμοδιότητες ή πόρους. Η υγεία η εκπαίδευση, ο τουρισμός είναι τομείς που η πανδημία ανέδειξε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα».

Συμφωνώ, είπε, ότι χρειαζόμαστε μια Ένωση Υγείας, «Une Europe de la Sante», όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σταδιακά. «Θα δοκιμαστούμε σ’ αυτή την πορεία όταν θα έρθει το εμβόλιο ή στο πώς θα έρθει, θα δοκιμαστούμε στην φαρμακευτική στρατηγική μας καθώς και όταν ξανακοιτάξουμε το βιομηχανικό και παραγωγικό μας μοντέλο για να δούμε γιατί σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή η Ευρώπη δεν είχε μάσκες, η αναπνευστήρες», συμπλήρωσε.

Στο ερώτημα για τις ταραχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, απάντησε ότι η ΕΕ έχει καλύτερο σύστημα κοινωνικής ένταξης, προστασίας, υγείας και αυτό επιτρέπει στις κοινωνίες μας να είναι πιο ανθεκτικές. Υπάρχει εξάλλου ευρωπαϊκή παράδοση για την προστασία των μειονοτήτων. Σημείωσε ωστόσο ότι έχουμε δρόμο να κάνουμε για την ενίσχυση των δικαιωμάτων, την ένταξη και την ισότητα. «Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής μας είναι η καλύτερη ασπίδα που μπορεί να προστατεύσει μια ανεκτική συμπεριληπτική κοινωνία αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα», είπε καταλήγοντας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή