Μέσα σε ένα λεπτό, όσο διαρκεί το βίντεο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ετοίμασε το συνεργαζόμενο Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, αποτυπώνεται η ιστορία των πλαστικών μίας χρήσης στη ζωή μας.
Πριν από δεκαετίες, 70 χρόνια και πλέον, τα πλαστικά μίας χρήσης ήταν «η ευκολία» στην καθημερινότητα των ανθρώπων, τα σκεύη, οι συσκευασίες, τα καθημερινά χρήσιμα αντικείμενα κι αξεσουάρ που έγιναν συνήθεια και μόδα.
Με το πέρασμα των χρόνων, όμως, τα πλαστικά μίας χρήσης από ευκολία έγιναν πρόβλημα. Τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τον άνθρωπο. Για τις τουλάχιστον επτά δεκαετίες που χρησιμοποιούνται, χρειάζονται 1.000 χρόνια (!) για να αποσυντεθούν...
Με αυτό το απλό και πολύ παραστατικό animated βίντεο, ο πολίτης βλέπει πώς το αρχικό «καλό» και «βολικό» μετατράπηκε σε «βαρίδι» για την ίδια του τη ζωή. Θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, και άλλα τέτοια βίντεο, για να ενημερωθούν όλοι.
MINISTRY ENVIRONMENT & ENERGY
Μέσα σε έναν μήνα η Ελλάδα θα ενσωματώσει σε νομοσχέδιο τη σχετική κοινοτική Οδηγία για την απόσυρση 9 ειδών πλαστικών μίας χρήσης, δοχεία τροφίμων, ποτήρια, κύπελλα από φελιζόλ, πιάτα, μαχαιροπήρουνα, καλαμάκια, μπατονέτες, στηρίγματα μπαλονιών, αναδευτήρες ποτών, από τις αρχές Ιουλίου 2021 (03/07/2021).
Όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, τα πλαστικά μίας χρήσης θα αποσυρθούν από το Δημόσιο έξι μήνες νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2021. Παράλληλα, με στόχο την υιοθέτηση κουλτούρας ανακύκλωσης, θα δοθούν κίνητρα στους καταναλωτές. Έτσι, τα πλαστικά μπουκάλια, νερού, αναψυκτικών κλπ θα επιβαρύνονται με λίγα λεπτά το καθένα και κάθε πολίτης που τα επιστρέφει στα σημεία αγοράς, θα παίρνει τα επιπλέον χρήματα πίσω. Το υπουργείο δηλώνει έτοιμο να υιοθετήσει και άλλα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Βασισμένο τόσο στην προδιαβούλευση που έχει ήδη διεξαχθεί, όσο και στη διαβούλευση που θα ακολουθήσει την παρουσίαση του νομοσχεδίου.
Ποια είναι τα 9 Πλαστικά Μίας Χρήσης
1. Δοχεία τροφίμων από φελιζόλ
2. Ποτήρια από φελιζόλ και τα καπάκια/καλύμματά τους.
3. Κυπελλάκια από φελιζόλ και τα καπάκια/ καλύμματά τους.
4. Μπατονέτες
5. Μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια)
6. Πιάτα
7. Καλαμάκια
8. Αναδευτήρες ποτών
9. Στηρίγματα μπαλονιών.
Περισσότερες πληροφορίες για μια Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης:
- Στη διεύθυνση: www.supfree.gr
- Facebook: Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης
- Instagram: supfreegreece
- Email: [email protected]
Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να ευαισθητοποιηθούμε όλοι και να συμμετάσχουμε όχι μόνον σε μια επικοινωνιακή καμπάνια, αλλά στην αλλαγή του τρόπου ζωής μας, των καθημερινών μας συνηθειών. Για το Περιβάλλον. Για την ίδια μας τη ζωή.