Αγωγή σε βάρος της Google υποβλήθηκε την Τρίτη, με την εταιρεία να κατηγορείται για παραβίαση της ιδιωτικότητας εκατομμυρίων χρηστών μέσω παρακολούθησης της χρήσης του Ίντερνετ από πλευράς τους σε browsers που είχαν τεθεί σε λειτουργία ανώνυμης περιήγησης.
Όπως αναφέρει το Reuters, στο πλαίσιο της αγωγής ζητούνται τουλάχιστον 5 δισ. δολάρια, καθώς η Google (που υπάγεται στην Alphabet) κατηγορείται για εν κρυπτώ συλλογή πληροφοριών για το τι βλέπουν οι χρήστες online και πού πηγαίνουν στις περιηγήσεις τους, αν και χρησιμοποιούν το «Incognito mode» της εταιρείας.
Σύμφωνα με την καταγγελία, που υποβλήθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας, η Google συλλέγει δεδομένα μέσω του Google Analytics, του Google Ad Manager και άλλων εφαρμογών και plug-ins, μεταξύ των οποίων εφαρμογές smartphones, ανεξαρτήτως του αν οι χρήστες κάνουν κλικ σε υποστηριζόμενες από τη Google διαφημίσεις. Αυτό βοηθά την εταιρεία να μαθαίνει για τους φίλους, τα χόμπι, τα αγαπημένα φαγητά, τις αγοραστικές συνήθειες και ακόμα και τα πιο «προσωπικά πράγματα» που αναζητούν online.
Η Google «δεν μπορεί να συνεχίσει να επιδίδεται στη συγκαλυμμένη και άνευ αδείας συλλογή δεδομένων από πρακτικά κάθε Αμερικανό με υπολογιστή ή τηλέφωνο» υποστηρίζεται στην καταγγελία.
Ο Χοσέ Καστανέντα, εκπρόσωπος της Google, είπε ότι η εταιρεία θα υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στους ισχυρισμούς αυτούς. «Όπως δηλώνουμε ξεκάθαρα κάθε φορά που ανοίγετε παράθυρο ανώνυμης περιήγησης, ιστοσελίδες ίσως είναι σε θέση να συλλέγουν πληροφορίες για τη browsing δραστηριότητά σας» είπε.
Αν και πολλοί χρήστες μπορεί να θεωρούν την ανώνυμη περιήγηση ως «ασφαλές καταφύγιο», ερευνητές του χώρου της ασφάλειας έχουν επανειλημμένα εκφράσει προβληματισμούς πως η Google και ανταγωνιστές της μπορεί να «ενισχύουν» τα προφίλ των χρηστών παρακολουθώντας τους σε διαφορετικά browsing modes, συνδυάζοντας δεδομένα τόσο από «ανώνυμες» όσο και από κανονικές περιηγήσεις.
Σύμφωνα με την καταγγελία (proposed class action), η υπόθεση πιθανότατα περιλαμβάνει «εκατομμύρια» χρήστες που από την 1η Ιουνίου 2016 περιηγούνται στο Ίντερνετ σε καθεστώς ανώνυμης περιήγησης, και ζητούνται τουλάχιστον 5.000 δολάρια ανά χρήστες για παραβιάσεις ομοσπονδιακών νόμων και νόμων της Καλιφόρνιας.