Επιμέλεια: Σοφία Εμμανουήλ

Ανακατεύθυνση πόρων σε ευπαθείς ομάδες, ΕΣΥ και επιχειρηματικότητα

Γιώργος Πατούλης στη Σοφία Εμμανουήλ: Ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών μιλάει στη «Ν»
Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020 10:40
UPD:17:59

Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών 

A- A A+

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλά στη “Ν” για τις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία και για την ανάγκη κινητοποίησης πόρων για την ανάπτυξη καινοτόμων και αποτελεσματικών λύσεων. Εξηγεί πώς εξασφάλισε επιπλέον χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ για κοινωνικές δομές μέχρι το 2023 και άλλους πόρους για υποδομές προσβασιμότητας, για στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, μέχρι εξοπλισμό νοσοκομείων και στήριξη του ΕΚΑΒ. Περιγράφει μια σειρά έργων, όπως το τετραψήφιο τηλεφωνικό κέντρο 1110, η πλατφόρμα Doctor Next 2 Me, η αγορά αναπνευστήρων και κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, προγράμματα παροχής υπηρεσιών κατ’ οίκον ή εξ αποστάσεως στους πολίτες. Επιπλέον, μιλώντας για τον οικονομικό αντίκτυπο του Covid-19 ο επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής μιλά για την έμφαση που δίνεται στις startups, για τις δράσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ που ήδη χρηματοδοτεί για την παροχή μικρο-εγγυήσεων μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ για μμε τουρισμού, προαναγγέλλοντας νέες δράσεις αντιμετώπισης των επιπτώσεων του Covid-19 στις μμε της Περιφέρειας Αττικής με έμφαση στον τομέα εστίασης και των ξενοδοχείων.

Πώς προσαρμόστηκε η στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της Περιφέρειας στις έκτακτες ανάγκες που έφερε η πανδημία; 

Η στρατηγική της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας, προσπαθώντας άμεσα να ανταποκριθεί στις νέες και έκτακτες απαιτήσεις που δημιούργησε η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, εστίασε στην παροχή βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες, στη συνεισφορά με εξοπλισμό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς και στο έμπρακτο ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους.

Πώς αποτιμάται σήμερα η κατάσταση; Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα και με ποια εργαλεία -ψηφιακά ή άλλατα διαχειρίζεται η Περιφέρεια;

Η πανδημία της νόσου του κορονοϊού - Covid-19 επιφέρει μια σειρά σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων με τις ευπαθείς ομάδες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον τουρισμό και την εστίαση να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα αυτή τη στιγμή. Σε πρώτο στάδιο και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας:

  • Ενεργοποιήσαμε το τετραψήφιο τηλεφωνικό κέντρο 1110, στο οποίο μπορούν να απευθύνονται δωρεάν οι πολίτες από όλες τις περιοχές της χώρας για να καταγγέλλουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, να ζητούν βοήθεια και ενημέρωση για τον κορονοϊό και να αναφέρουν περιπτώσεις μοναχικών πολιτών που θέλουν υποστήριξη.
  • Εκδώσαμε σαφείς και αναλυτικές οδηγίες για τα μέτρα που πρέπει να πάρουν οι πολίτες.
  • Προχωρήσαμε στην αγορά αναπνευστήρων και κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ ύψους 740.000 ευρώ για τα νοσοκομεία της Αττικής.
  • Σε συνεργασία με τους δήμους και τη δράση “Όλοι Μαζί Μπορούμε” οργανώνουμε εθελοντικές αιμοδοσίες.
  • Οργανώσαμε ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας συγκεντρώνουμε υπηρεσίες, από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που τις παρέχουν δωρεάν, κατ’ οίκον ή εξ αποστάσεως στους πολίτες.
  • Σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών αναλάβαμε για την ανάπτυξη της πλατφόρμας Doctor Next 2 Me, η οποία με μία πρωτοποριακή εφαρμογή προσφοράς υπηρεσιών υγείας παρέχει  δωρεάν πληροφορίες σε πολίτες.
  • Με αντίστοιχο τρόπο έχει αναπτυχθεί και το σύστημα τηλεψυχιατρικής, μέσω του οποίου μπορούν να επικοινωνήσουν οι πολίτες που έχουν επιβαρυνθεί ψυχολογικά τις κρίσιμες αυτές ώρες που περνάει η χώρα μας.

Παράλληλα με χρηματοδότηση του υπουργού Εσωτερικών έχει ξεκινήσει την καθημερινή παροχή γευμάτων και δείπνων σε περίπου 40.000 πολίτες.

Επιπλέον, με τη στήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναλάβαμε πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του πρώτου απομακρυσμένου μαραθώνιου καινοτομίας στον οποίο είχαμε μεγάλη συμμετοχή ομάδων και startup εταιρειών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίες κατέθεσαν προτάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, αλλά και τη διευκόλυνση της δικτύωσής τους με το παγκόσμιο ρεύμα καινοτομίας. Με τη βοήθεια και των υποστηρικτών της πρωτοβουλίας μας θα προχωρήσουμε σε άμεση εφαρμογή των πιο έτοιμων εφαρμογών και σε υποστήριξη των υπολοίπων.

Να επισημανθεί ότι αυτό το διάστημα που οι εργαζόμενοί μας όφειλαν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας αξιοποίησαν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την ηλεκτρονική τεχνολογία σε επίπεδο τηλεργασίας. 

Μπορούμε να αναφέρουμε κάποια ενδεικτικά προγράμματα που σχεδιάστηκαν ειδικά για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες;

Η Περιφέρεια Αττικής δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014- 2020. Ειδικότερα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Αττική” 2014-2020 η Περιφέρεια Αττικής:

  1. Προέβη σε επέκταση της χρηματοδότησης για 3 ακόμα χρόνια για όλες τις Κοινωνικές Δομές της Περιφέρειας Αττικής που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα τα Κέντρα Κοινότητας, τις Δομές Αστέγων, τις Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑΜΕΑ κ.λπ. Ο συνολικός προϋπολογισμός πλέον των κοινωνικών δομών που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ, η δε χρηματοδότησή τους είναι εξασφαλισμένη καταρχήν μέχρι το 2023.
  2. Προχώρησε σε Έκδοση Νέας Πρόσκλησης για την ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΕΓΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (ΣΥΔ) συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ευπαθών ομάδων σε κοινωνικές υπηρεσίες (διαμονή, διατροφή, μέριμνα για πρόσβαση σε ιατρική και νοσοκομειακή φροντίδα, όποτε απαιτείται, μετακίνηση, κτλ).
  3. Προέβη στην έκδοση νέων προσκλήσεων για χρηματοδότηση: Εξοπλισμού στρατιωτικών νοσοκομείων συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ με στόχο την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν κυρίως από τον Covid-19.
  4. Προέβη στην προμήθεια 20 μοτοσικλετών ταχείας ανταπόκρισης για το ΕΚΑΒ συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

Οι παραπάνω δράσεις ενσωματώνονται στις ήδη δρομολογημένες παρεμβάσεις ενίσχυσης του εθνικού συστήματος από πόρους του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 που ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ και αφορούν σε εξοπλισμό Πρωτοβάθμιας Υγείας και Νοσοκομείων, ασθενοφόρα και κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ κ.λπ.

Επιπλέον η Περιφέρεια Αττικής έχει σχεδιάσει και ξεκινάει να υλοποιήσει τις παρακάτω πιλοτικές δράσεις: Προληπτική Ιατρική - Προσυμπτωματικός Έλεγχος Στόχος είναι η πρόληψη εμφάνισης μεταδοτικών και λοιμωδών νοσημάτων μέσω των υφιστάμενων ΚΕΠ Υγείας. Είναι μια δράση που στοχεύει στον προσυμπτωματικό έλεγχο μέρους του πληθυσμού της Αττικής για τα νοσήματα με τις συχνότερες αιτίες θανάτου, με σκοπό την επαρκή κάλυψη του πληθυσμού και την ενημέρωση για την έγκαιρη ανίχνευση θανατηφόρων νοσημάτων, σύμφωνα με τα Πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Διαχείριση στρες

Η δράση αναπτύσσεται με στόχο την Ψυχολογική Υποστήριξη Ευάλωτων και Ευπαθών ομάδων αλλά και εργαζομένων, μέσω webinars, αλλά και σύγχρονων συνεδριών ψυχολογικής υποστήριξης μέσω emails, τηλεφώνου ή και live chat υποστήριξης. Η δράση αυτή θα υλοποιηθεί καταρχήν στις κοινωνικές δομές που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής και συγκεκριμένα στα Κέντρα Κοινότητας, στις Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών, στις Δομές Αστέγων.

Υπάρχουν στοχευμένες δράσεις και για κλάδους που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, όπως π.χ. η εστίαση;

Αναφορικά με τον οικονομικό αντίκτυπο του Covid-19, στον τομέα της εστίασης και των ξενοδοχείων, η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί ήδη δράσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ που αφορούν την παροχή μικρο-εγγυήσεων μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ και την ενίσχυση νέων μμε τουρισμού. Παράλληλα και σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης προετοιμάζουμε δράσεις αντιμετώπισης των επιπτώσεων του Covid-19 στις μμε της Περιφέρειας Αττικής (ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, ενίσχυση κλάδων που επλήγησαν με σημαντικές απώλειες εισοδήματος, ενίσχυση ερευνητικών υποδομών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας κ.λπ.).

Οι τομείς της υγείας και της παιδείας θα είναι μείζονος σημασίας στην οικονομία της επόμενης μέρας. Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να προσαρμοστεί γρήγορα σε αλλαγές που έκανε ο δημόσιος τομέας εξαιτίας της κρίσης, με προτεραιότητα την ψηφιοποίηση, την τηλεργασία, τις επικοινωνίες. Ιδιωτικές εταιρείες, τοπικές ΜΚΟ και φορείς που υποστηρίζουν ευπαθείς ομάδες πρέπει να συμβάλουν με κάθε μέσο στην κάλυψη των κενών που παρουσιάζονται σε υποδομές και υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας και υγείας. 

Σε τι βαθμό οι οικονομικές παρενέργειες της πανδημίας έχουν μετατοπίσει το κέντρο βάρους της στρατηγικής της Περιφέρειας σε νέους τομείς;

Με δεδομένο ότι αυτή την περίοδο δημοσιοποιούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και καθορίζονται οι “κανόνες του παιχνιδιού”, η Περιφέρεια σχεδιάζει ένα οργανωμένο πρόγραμμα μέσω του οποίου θα υποστηριχθεί ο τομέας της εστίασης και των ξενοδοχείων. Μάλιστα, έχουμε προχωρήσει στην κατάρτιση συμφώνου συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού για την υλοποίηση δράσεων που θα αφορούν το θεματικό τουρισμό, όπως είναι αυτός της υγείας και ευεξίας. 

 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη