Το φαινόμενο της καθημερινής εκδήλωσης βροχοπτώσεων και καταιγίδων, το οποίο παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα, επιχειρεί να εξηγήσει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Σύμφωνα με την ανάλυση των μετεωρολόγων, τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα οφείλονται στην εμμονή βαρομετρικών συστημάτων που πηδαλιουχούνται από τα πλανητικά ατμοσφαιρικά κύματα.
Πρόκειται, ειδικότερα, για μία «Ψυχρή Λίμνη» στην ανατολική Ευρώπη, η οποία δημιουργεί αστάθεια τόσο λόγω των ψυχρών αερίων μαζών, όσο και λόγω των ατμοσφαιρικών διαταραχών που την περιβάλλουν.
METEO.GR
Η «Ψυχρή Λίμνη» (αποχρώσεις του μπλε) με κέντρο χαμηλών πιέσεων πάνω από την Ουκρανία, περιβάλλεται από διαταραχές που κινούνται προς τη χώρα μας (μαύρη καμπύλη). Τα βέλη δείχνουν την πορεία των αερίων μαζών.
Η «Ψυχρή Λίμνη» είναι μια εκτεταμένη περιοχή χαμηλών πιέσεων με χαμηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα, αν δεν αλλάξει σημαντικά η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, μπορεί να μείνει στάσιμη για αρκετές ημέρες.
Ως αποτέλεσμα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες περιοχές της νοτιοανατολικής και ανατολικής Ευρώπης καταγράφονται χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με το φυσιολογικό.
METEO.GR
Η απόκλιση της θερμοκρασίας στην κατώτερη ατμόσφαιρα από τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές σε σχέση με την περίοδο 1981-2010. Η κόκκινη καμπύλη δείχνει τη θέση και την κίνηση του αεροχειμάρρου. Ο μαύρος κύκλος περικλείει το δίπολο θερμών και ψυχρών αερίων μαζών πάνω από την Ευρώπη.
Παράλληλα, η περίοδος που διανύουμε, αποτελεί το μέγιστο της εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων στη χώρα μας (τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου). Εξ ου και γιατί πολλές καταιγίδες προκάλεσαν χαλαζοπτώσεις -αλλά όχι μεγάλου μεγέθους κυρίως λόγω της απομακρυσμένης θέσης του αεροχειμάρρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Ψυχρή Λίμνη» θα συνεχίσει να προκαλεί άστατο καιρό στην Ελλάδα, με βροχές και καταιγίδες να εκδηλώνονται καθημερινά σε πολλές περιοχές, τουλάχιστον έως και τα μέσα της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου.
naftemporiki.gr