Για το ενδεχόμενο «να μη φύγει ποτέ από τη ζωή μας» ο κορωνοϊός μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, τονίζοντας πως «όταν δεν υπάρχει ανοσία και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι δύσκολο να προβλέψεις πόσο καιρό θα υπάρχει ο ιός ανάμεσά μας».
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι «ο ιός μπορεί να μην φύγει ποτέ», ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως «ακόμα μαθαίνουμε για το πλήρες κλινικό εύρος των εκδηλώσεων του ιού, πέραν της κλινικής πνευμονίας. Άρα, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να τον περιορίσουμε, να τον αντιμετωπίσουμε. Το ότι όλοι μαζί στην Ελλάδα δεν τον αφήσαμε να κάνει την ανεξέλεγκτή του διαδρομή, δεν σημαίνει ότι τον εξαφανίσαμε».
Παράλληλα, σημείωσε πως είναι πιθανό «ο ιός να συνεχίσει να κυκλοφορεί ακόμα και μετά την ανακάλυψη ενός πετυχημένου εμβολίου. «Για την ιλαρά έχουμε επιτυχημένα εμβόλια και δεν έχει εξαφανιστεί ακόμη λόγω της δυσπιστίας, λόγω των fake news για τα εμβόλια», επεσήμανε και πρόσθεσε πως «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη δυνατότητα να γίνει ένας ενδημικός ιός, δηλαδή να κυκλοφορεί όπως το κοινό κρυολόγημα».
Σχετικά με τις μελέτες που γίνονται στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα ο κ. Τσιόδρας είπε πως θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή στην χώρα γίνονται μελέτες αντισωμάτων και οροεπιδημιολογικές μελέτες τόσο για το ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού, όσο και σχετικά με την γεωγραφική εξάπλωση του ιού.
10 νέα κρούσματα
Την ίδια ώρα, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, είναι 2.770, ενώ τόνισε πως ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 156, καθώς καταγράφηκε ακόμη ένας θάνατος.
Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 610 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα
Χθες είχαν ανακοινωθεί 2.760 κρούσματα. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα πάνω από 116.000 τεστ για την ανίχνευση του ιού.
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, από τους ασθενείς (10 επιπλέον), 24 είναι πιο σοβαρά και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς είναι άνδρες και έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Συγκεκριμένα, η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι 71 ετών. Το 96% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Από τα θύματα, 41 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 75 έτη και το 93,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
naftemporiki.gr