Τι ζητούν οι φαρμακευτικές από τους Ευρωπαίους υπουργούς Υγείας

Τρίτη, 12 Μαΐου 2020 20:34
EPA/STEPHANIE LECOCQ
A- A A+

Με αφορμή την επικειμένη ηλεκτρονική συνδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της ΕΕ με θέμα την ανθεκτικότητα και την ανάκαμψη -  συμπεριλαμβανομένων των δεσμών μεταξύ της φαρμακευτικής και βιομηχανικής στρατηγικής, καθώς και του σχεδίου αποκατάστασης και της παροχής φαρμάκων στους ασθενείς η γενική διευθύντρια της  EFPIA, Nathalie Moll επισημαίνει ότι είναι ζωτικής σημασίας η συνεργασία όλων των φορέων για να διαμορφωθεί η «νέα» αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φαρμακευτική βιομηχανία στην Ευρώπη συνεχίζει να επενδύει κάθε χρόνο περίπου 36.500 εκατ. ευρώ σε Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D). Ενώ, απασχολεί περίπου 765.000 ανθρώπους στην Ευρώπη και, σύμφωνα με μία έκθεση που δημοσίευσε η PwC (report released by PwC) τον Ιούνιο του 2019, υποστηρίζει περίπου 2,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

Η ίδια έκθεση τονίζει ότι οι δραστηριότητες των φαρμακευτικών εταιρειών συνεισέφεραν άμεσα πάνω από 100 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επιπλέον 106 δισ. ευρώ να έχουν παρασχεθεί μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας και της καταναλωτικής δαπάνης των υπαλλήλων τους. Η καινοτόμος φαρμακευτική βιομηχανία στην Ευρώπη είναι επίσης ο μεγαλύτερος παράγων που συνεισφέρει στο θετικό εμπορικό ισοζύγιο τής Ευρώπης, με πάνω από € 91 δισ.

Εν μέσω πανδημίας διασφάλισαν την προμήθεια φαρμάκων στους ασθενείς που τα χρειάζονται ενώ, η εμπειρία της κρίσης κατέδειξε ότι, από την σκοπιά της βιομηχανίας των καινοτόμων φαρμάκων, οι εταιρείες κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγή προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών σε όλη την Ευρώπη.

Ζητήματα σύμφωνα με την κα Moll προέκυψαν λόγω του τρόπου κατανομής των φαρμάκων στις διάφορες χώρες, που προκλήθηκαν από την αποθήκευση αποθεμάτων, απαγορεύσεις εξαγωγών και άλλους περιορισμούς και όχι από την αδυναμία προσφοράς των απαιτούμενων για την αγωγή των ασθενών όγκων παραγωγής.

Ωστόσο, η επόμενη μέρα έρχεται και σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια της  EFPIA, υπάρχει μία σειρά βημάτων που μπορούν να γίνουν από κοινού προκειμένου να διασφαλιστεί η αυξημένη παραγωγή και ο σωστός επιμερισμός φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη.

Για παράδειγμα:

  • Ένα σχέδιο ετοιμότητας για κρίσιμα φάρμακα και κανονιστική ευελιξία που θα υποστηρίζεται από έγκαιρο και συνεχή διάλογο με τις αρμόδιες κοινοτικές και εθνικές αρχές είναι ζωτικής σημασίας για την διασφάλιση άμεσης διαθεσιμότητας θεραπειών που είναι αναγκαίες για την διαχείριση ασθενών με COVID-19.
  • Η διαφάνεια στην ζήτηση των κρατών μελών θα υποστηρίξει την παροχή του σωστού φαρμάκου στο σωστό νοσοκομείο την σωστή στιγμή. Δηλαδή, έγκαιρα (τρέχοντα και προοπτικά) επιδημιολογικά στοιχεία από τον ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων) θα υποστηρίξουν τον καλύτερο συντονισμό του επιμερισμού των φαρμάκων στα κράτη μέλη, διασφαλίζοντας ότι οι ασθενείς θα λαμβάνουν τα φάρμακα που χρειάζονται.
  • Η διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα ευρύτερα θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση προκλήσεων. Στοιχεία που τηρούνται σε εθνικά αρχεία καταγραφής, που έχουν συσταθεί στο πλαίσιο της κοινοτικής οδηγίας περί ψευδεπίγραφων φαρμάκων, μπορεί να καταδείξει, σε συγκεντρωτικό επίπεδο, πώς και πότε κρίσιμες θεραπείες χορηγούνται σε διάφορες χώρες και πόσο γρήγορα χρησιμοποιούνται. Αν χρησιμοποιηθούν, αυτά τα στοιχεία μπορούν να αποτελέσουν ένα ακόμη ισχυρό εργαλείο στον σχεδιασμό και την διαχείριση του επιμερισμού των διατιθέμενων φαρμάκων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς λαμβάνουν ακριβώς την αγωγή που χρειάζονται.
  • Τέλος, η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών παραμένει κρίσιμος παράγων για την υποστήριξη του συστήματος της αλυσίδας εφοδιασμού, σχεδιασμένου για διασυνοριακή λειτουργία. Προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη και συνεχιζόμενη παροχή φαρμάκων στην Ευρώπη, πρέπει να διατηρηθούν ανοικτά σύνορα μέσω των Πράσινων Λωρίδων Κυκλοφορίας, να χαρακτηρισθούν οι εργαζόμενοι στην παρασκευή και διανομή προϊόντων για την φροντίδα υγείας βασικοί εργαζόμενοι, τηρώντας πάντα όλα τα προληπτικά μέτρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή