Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Οι πληροφορίες λένε ότι στη συζήτηση με τους λοιμωξιολόγους, ο Πρωθυπουργός ζήτησε να μάθει αν βλέπουν ότι στον τουρισμό και την εστίαση υπάρχουν περιθώρια για άρση κάποιων περιορισμών, νωρίτερα από την 1η Ιουνίου. «Αναμένονται οι απαντήσεις της επιτροπής» επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, αλλά άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που αναμένεται είναι η επίσημη και ολοκληρωμένη απάντηση, καθώς μία πρώτη απάντηση έχει ήδη δοθεί. Ότι απάντηση από τους λοιμωξιολόγους θα υπάρξει με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την πρώτη ημέρα της σταδιακής άρσης των περιορισμών, δηλαδή στις 18 Μαΐου.
«Πολύ πιθανό νεότερα να έχουμε και μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπου θα υπάρξουν νέες τηλεδιασκέψεις με την επιτροπή. Αν έχουν συμπληρωθεί 10 - 12 ημέρες, πάλι θα έχουμε ασφαλή συμπεράσματα» μεταφέρει κυβερνητική πηγή που υπενθυμίζει ότι και οι οριστικές αποφάσεις για το τι θα γίνει από την 4η Μαΐου, ελήφθησαν δύο ημέρες πριν.
Οι πιέσεις για πιο γρήγορη άρση των περιοριστικών μέτρων - ειδικά για τον τουρισμό και την εστίαση - και ταυτόχρονα τα νέα από χώρες όπως η Γερμανία και η Νότια Κορέα που αποφάσισαν χαλάρωση και βλέπουν τον περίφημο αριθμό «Ρ» να ανεβαίνει, οδηγούν τον Πρωθυπουργό σε αποφάσεις με ρίσκο. Ελεγχόμενο, αλλά ρίσκο.
Οκτώ ημέρες μετά την πρώτη άρση των περιορισμών, η εικόνα είναι μικτή και δεν επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα. Η πλειονότητα των πολιτών τήρησαν και τηρούν τις συμβουλές, οι αποστάσεις γενικώς κρατήθηκαν, οι περισσότεροι πολίτες φορούν μάσκες, αλλά είχαμε και εικόνες όπως στις πλατείες, αλλά και έξω από τα κεντρικά της ΔΕΗ που δείχνουν ότι η ανάδειξη της ατομικής ευθύνης σε καταλύτη, δεν απέδωσε παντού τα αναμενόμενα.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη σταδιακή άρση των περιορισμών στα νησιά (Ρόδος, Κέρκυρα, Κρήτη είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος), περιμένει τις αποφάσεις της Ε.Ε. για τις αερομεταφορές για να οριστικοποιήσει το σχεδιασμό της για τον τουρισμό και εύχεται ότι οι εισηγήσεις των ειδικών μέχρι τις 18 Μαΐου θα είναι τέτοιες που θα επιτρέψουν αποφάσεις για σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς και της οικονομίας.
«Αν επιστρέψουμε στο lockdowvn, θα είναι καταστροφικό για την οικονομία» παραδέχεται κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος ωστόσο σημειώνει ότι ακόμα και στο αρνητικό σενάριο που αυξηθούν τα κρούσματα, οι απαγορεύσεις θα επανέλθουν σε τοπικό επίπεδο στις περιοχές όπου εμφανίζονται τα κρούσματα και όχι σε εθνικό.
«Όπως η μία εβδομάδα πριν ή μετά στην αρχή της πανδημικής κρίσης έπαιζε σημαντικό ρόλο για τον έλεγχο της έξαρσης του ιού, έτσι και τώρα η μία εβδομάδα πριν ή μετά είναι πολύ σημαντική για την επανεκκίνηση της αγοράς και τα σενάρια που γίνονται για την οικονομία» καταλήγει.