Ευρωπαϊκή «συμμαχία» για τις εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών για τον κορωνοϊό

Παρασκευή, 08 Μαΐου 2020 11:49
UPD:11:50
REUTERS/Denis Balibouse
A- A A+

Μία ευρωπαϊκή «συμμαχία» φαίνεται να σχηματίζεται σχετικά με τη χρήση τεχνολογίας smartphone για την ιχνηλάτηση επαφών- κρουσμάτων, με σκοπό να μπορέσουν να ανοίξουν τα σύνορα χωρίς να εκδηλωθεί ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, καθώς πολλές χώρες σπεύδουν να αναπτύξουν εφαρμογές που θα χρησιμοποιούν τεχνολογία Bluetooth για να εντοπίζουν αυτούς που έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν νοσήσει, έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση σχετικά με το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων που συλλέγονται.

Η Βρετανία και η Γαλλία υποστηρίζουν πως οι πολίτες θα έπρεπε να εμπιστεύονται τις υγειονομικές αρχές και να τους επιτρέψουν να διατηρούν τις πληροφορίες αυτές σε έναν κεντρικό server. Ωστόσο, μια χαλαρή «συμμαχία» άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων η Ελβετία, η Γερμανία και η Ιταλία, θεωρούν πως τα δεδομένα θα έπρεπε να διατηρούνται μόνο στις συσκευές, έτσι ώστε να είναι αδύνατον οι κυβερνήσεις να μπορούν να παρακολουθούν τους πολίτες τους. Η προσέγγιση αυτή είναι αντίστοιχη αυτής που προτείνουν η Apple και η Google, τα κινητά των οποίων (με iOS και Android) αποτελούν το 99% του συνόλου στον κόσμο.

Για λόγους προστασίας ιδιωτικότητας η Apple έχει δημιουργήσει εμπόδια σε εφαρμογές συγκεντρωτικού χαρακτήρα, εμποδίζοντας τη λειτουργία Bluetooth Low Energy στα iPhones να παρακολουθεί άλλες συσκευές ενώ τρέχει στο φόντο. Αυτό σημαίνει πως, για να λειτουργήσουν τέτοιες εφαρμογές, θα πρέπει να είναι ανοιχτές ενώ το τηλέφωνο είναι ξεκλείδωτο- κάτι που αδειάζει τη μπαταρία και επηρεάζει και τον χρήστη. Απόπειρες παράκαμψης δεν έχουν αποδειχθεί αξιόπιστες.

Οι υποστηρικτές της προσέγγισης αυτής (με τη φύλαξη των δεδομένων στο τηλέφωνο) από την Αυστρία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελβετία αυτή την εβδομάδα υποστήριξαν έναν «οδικό χάρτη» για να μπορούν οι εθνικές τους εφαρμογές να «μιλούν» μεταξύ τους και να είναι δυνατή η διαχείριση του θέματος των μολύνσεων όταν ο κόσμος ταξιδεύει στο εξωτερικό. «Τα πάντα γύρω από αυτά τα projects είχαν να κάνουν εξαρχής με το πώς θα το κάνουμε να λειτουργεί σε διεθνές επίπεδο» είπε ο Μαρσέλ Σαλάθε, του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Λωζάννη.

Η αντιπαράθεση σχετικά με τις δύο προσεγγίσεις έχει συγκριθεί με «θρησκευτικό πόλεμο» από τον Γερμανό υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν. Επίσης, έχει σημαντικές επιπτώσεις για την Ευρώπη, όπου τα lockdowns έχουν «παγώσει» τα ταξίδια μεταξύ δεκάδων χωρών.

Αντίστοιχες αντιπαραθέσεις είναι σε εξέλιξη και σε άλλα μέρη του κόσμου: Η Κολομβία έχει αφαιρέσει τη λειτουργία contact-tracing από την επίσημη εφαρμογή της για την πληροφόρηση των πολιτών για τον κορονοϊό μετά από την εμφάνιση προβλημάτων, μα σκοπεύει να δοκιμάσει ξανά, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Apple-Google.

Στην Ευρώπη ο Σαλάθε είναι μια από τις ηγετικές φωνές μιας πρωτοβουλίας ονόματι DP-3T που έχει φέρει κοντά Ελβετούς και άλλους Ευρωπαίους ερευνητές για την ανάπτυξη μιας αποκεντρωμένης εφαρμογής, βασικός πυλώνας της οποίας είναι πως θα έπρεπε το κοινό να την εμπιστεύεται και να μην περιορίζεται σε «μία» γεωγραφία.

«Η διαλειτουργικότητα των εφαρμογών ιχνηλάτησης εγγύτητας σε διασυνοριακό επίπεδο είναι κρίσιμη» είπε ο Κας Κρέμερς του ινστιτούτου κυβερνοασφαλείας CISPA, που αποτελεί σύμβουλο της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα των εφαρμογών, αφού το Βερολίνο πέρασε πρόσφατα στο «στρατόπεδο» της αποκεντρωμένης προσέγγισης.

Στην ευρωπαϊκή αυτή «συμμαχία» μόνο η Αυστρία έχει ως τώρα διαθέσει μια εφαρμογή, το Stopp Corona, που έχει κατεβαστεί 570.000 φορές και τροποποιείται για να λειτουργεί με αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική. Στην Ελβετία έχουν γίνει δοκιμές ενός πρωτοτύπου για να διαπιστωθεί κατά πόσον μπορεί να εντοπίζει στενές επαφές που διαρκούν πάνω από πέντε λεπτά.

Προτεινόμενα για εσάς